Passer vi godt nok på hinanden og på livet? | Dorte Bak
Familieliv

Passer vi godt nok på hinanden og på livet?

Her deler jeg en personlig historie, og fortæller hvad mine tab har lært mig om livets præmisser – der er ting, vi ikke selv bestemmer i livet, og så er dem, vi kan tage kontrollen over for at skabe ro og tryghed.

Om 10 dage er det 9 år siden, jeg for første gang fejrede jul i en verden, hvor min far ikke længere trak vejret. Jeg husker ikke hvordan jeg havde det den jul, fordi 2 måneder tidligere havde jeg også netop begravet min mormor og samtidig var jeg blevet opsagt fra mit job, da finanskrisen ramte. Vi stod midt i en fertilitetsproces og det eneste jeg vidste med sikkerhed, var at livet ikke venter på os; det skal leves her og nu, hver dag.

Senere i processen ramte følelsen af usikkerhed, og livet føltes næsten for stort til at kunne leves: Ville det lykkes os at få børn, havde vi sikret os godt nok til “dårlige tider” og ville vi blive syge og dø for tidligt. Ja, alle bolde blev ligesom kastet op i luften, og jeg stod ligesom bare på sidelinjen og ventede på at se, hvor de ville lande. I den proces blev det meget tydeligt for mig, hvad der er vigtigt, men også hvilke ting vi rent faktisk kan påvirke. Pensionsopsparing er en ting, ikke at bo dyrere end vi har råd til, selv hvis en af os mister jobbet eller arbejdsevnen, er en anden. Og så et der det store og brede emne, der omhandler vores børn. Vi vil jo gerne sikre dem bedst muligt – både nu og i fremtiden, ja selv den dag, hvor vi ikke længere er her selv.

Det er jo ikke ligefrem sjovt at tænke på den dag, hvor vi skal forlade livet, men det kan give en stor ro at vide, at man har taget stilling til de ting, der skal give vores børn plads til sorgen i stedet for bekymringer, og noget man i hvert fald kan gøre, er at lave testamente. Mange tror, at det kræver en stor formue og en dyr advokat, før der skal laves testamente, men i virkeligheden skal der bare være et “halvt” barn, et selvstændigt erhverv eller en arv fra den enes forældre, førend det vil give god mening.

Fakta!

 • Ugifte par arver ifølge loven ikke hinanden, selv efter flere års fælles adresse. I tilfælde af den enes død går alt til børn eller anden familie, hvilket kan få en fatal betydning for den efterladtes boligsituation m.v.
 • Hver 5. Arvesag ender med en eller anden form for stridighed
 • 25% af danskere tror, de arver alt hvis vores partner/ægtefælle dør

Min far døde for snart 10 år siden, og dengang opstod der heldigvis ikke noget drama omkring arven. Min mor viste sig at være godt sikret, og hun kunne således bekymre sig om at heles efter tabet, i stedet for at bekymre sig for sin fremtidige base. I dag har min mor fundet kærligheden igen. En kærlighedsven, som også er enkemand, og som også har voksne børn, og vi har for nylig netop haft snakken om testamentet med dem. Deres situation er kompliceret af “dine og mine børn”, og der må bare ikke være tvivl om noget, når den triste dag oprinder. Ingen af dem skal risikere en strid med de efterladte børn, men de skal heller ikke jages fra hus og hjem. Derfor ved jeg, at de nu er gået igang med at lave et testamente, som de kan gøre gratis på platformen Testaviva, udbudt af Arbejdernes Landsbank. På platformen bliver du guidet gennem processen, og skulle der være detaljer, som kræver faglig rådgivning fra en advokat, har Arbejdernes Landsbank jurister, som man kan rådføre sig hos. Som kunde i banken følger der endda 5 timers gratis rådgivning med til testamentet.

Testamente eller ej, så lad os huske os selv på, at vi skal have det bedste ud af livet og sørge for at skabe så meget tryghed og rarhed, som muligt. Dejligt at overveje her sidst på året, hvor nytårsforsætterne skal indgås, ikke? Klem fra Dorte 

……………..

Følg også via Youtube, Nyhedsbrev, Facebook og Instagram

Relaterede indlæg

2 Kommentarer

 • Reply
  Nina
  december 14, 2017 at 12:29

  Selvom det – som du skriver øverst – er en annonce, er det bare så fint skrevet. Vi skal nemlig huske på at leve nu, passe på hinanden og ikke mindst sikre hinanden. 🙂

  • Reply
   Dorte Bak
   december 14, 2017 at 21:54

   Åh hvor er det en dejlig kommentar Nina. Jeg lægger netop vægt på at skabe godt indhold, også når det er sponsoreret, så tusind tak for ordene. Jeg håber, du nyder julen og går en dejlig ferie i møde, klem fra Dorte

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: