Udgivet i 18 kommentarer

No. 0524 – Velkommen indenfor i mit trykkeri

Jeg er blevet spurgt flere gange til, hvordan jeg trykker, og jeg har for meget lang tid siden lovet, at jeg ville lave et indlæg, hvor jeg viste lidt mere af arbejdsprocessen frem. Det har været længere unervejs, end det var meningen, men her kommer det altså 🙂

Jeg trykker med serigrafiteknik, som jeg er blevet introduceret til hos Anne Nowak. Jeg har været afsted et par gange og er blevet helt bidt af arbejdsprocessen, så derfor har jeg lavet et arbejdsbord herhjemme, som kan tages frem, når der skal trykkes. Jeg er vild med konsistenserne, blandeprocessen, farveglædesrusen og tilfredsheden ved at løfte rammen fra stoffet, blot for at konstatere at det ser møglækkert ud. ALT ved denne arbejdsproces er fantastisk… jeg siger det bare.

Det starter med tegninger, som på transparent papir belyses på gazebetrukne rammer, der har fået en behandling med fotoemulsion. Når de er belyst “brænder” motivet sig fast, således det trykkes på stof.

Når jeg skal trykke, dækker jeg med malertape de felter til, som ikke skal overføres til stoffet. På den måde kan jeg fleksibelt (og lidt besværligt) ændre på motivet fra gang til gang…

… som her. Jeg har brugt den samme ramme til de tryk, der ligger på bordet.

Når farverne er blandet op og der skal trykkes, lægges rammen på stoffet og der lægges farvepigment i en bane. Farven føres hen over rammen med en rakel, som presser farven igennem hullerne på gazen, der hvor motivet er.

Jeg har kun et lille bord, når jeg trykker herhjemme, så for at kunne være lidt effektiv, hænger jeg mine tryk til tørre og trykker nye på arbejdsbordet. På den måde kan jeg holde flere stykker i cirkulation hele tiden.

Når jeg er kommet godt i gang venter et større oprydningsarbejde, for så har jeg typisk 6-10 bøtter med farve stående og vores spisestue ser lidt træt ud.

Jeg er på udkig efter et værksted, hvor jeg kan brede mig lidt mere, når jeg skal trykke, så jeg håber snart, jeg finder en løsning. Dog fungerer det ganske fint og det er ret fleksibelt for mig, at jeg kan stå og trykke et par timer, når børnene er lagt i seng.

English recap: Just som pictures from my workstation in my home from when I make silk screen prints. It´s a great creative proces that I simply love.

18 tanker om “No. 0524 – Velkommen indenfor i mit trykkeri

 1. Super godt indlæg du har lavet Dorte, hvor mange tryk kan du laver, inden du skyller rammen ren igen.
  Jeg følger med på sidelinien ;O) og lader mig inspirere.

  Mona

  1. Hej Mona, det afhænger af hvilke tryk jeg er igang med. Dem med trekanterne når jeg kun 2 tryk, så vask. Det afhænger også af farven. Hvis det er en transparent kan jeg godt slippe afsted med at udskifte stof og trykke to mere, men med de heldækkende skal rammen slet ikke stå, for så “gror” farven fast 🙂

 2. Dejligt med mere information 🙂 Jeg har lige et par spørgsmål.. 😉 Kan du selv belyse rammerne? Og hvordan? Og er malingen du bruger på akrylbasis?
  Tusinde tak for svar, det ser bare såååå spændende ud 🙂

  1. Hej Nola. Jeg belyser ikke selv rammerne, selvom jeg overvejer at lege lidt med det. Hader at være afhængig af andre og føler mig meget begrænset. MEN, jeg har ikke faciliteterne til det, så det virker ret omstændigt i mit hoved

 3. Hvor er det et spændende indlæg og hvor er du bare sej til at finde på! 🙂

  1. Tusind tak Kristina, det er virkelig sødt af dig 🙂

 4. So great to see the step by step photos of your work! 🙂 xo

 5. Hvor ser det spændende ud. Af nysgerrighed, hvor meget koster det at starte op sådan ca.?

  1. hmm, det var et svært spørgsmål. Det afhænger jo af meget… der skal købes rammer, materialer og redskaber. Det er dyrt at komme igang, men sådan lige at sætte en pris på det, det kan jeg desværre ikke 🙂

 6. Du MÅ da have dig et værksted, va!

  Hvor er det fedt at du gad at lave lidt om duín fremgangsmåde – det er super interessant.

  Hvor i verden bor du…hvis jeg høre noget om ledige værksteder el. noget?

  Mange hilsner
  Betina

  1. Værkstedet skal ligge i København, hvis det skal fungerer i forhold til øvrig hverdags logistik – tak fordi du tænker på mig 🙂

 7. Nøj mand hvor ser det fedt ud! Jeg er vild med at se det her behind the work – det må tage lang tid at lave et pudebetræk!!
  Men hold op får vildt meget lyst til at prøve det selv ved Anne engang :-).

 8. Det ser bare så spændende ud… har i ikke kælder hvor du kan lave et værksted så du rigtig kan rode ;o)

  1. Jo vi har kælder og jo, jeg kunne i princippet godt flytte derned – men jeg er piv angst for ottebenede og er derfor på ingen måde interesseret i at opholde mig dernede 🙂

 9. Åårrhhh det ser fedt ud!!! Ville SÅ gerne lære det til tryk på malerier…Rigtig inspirerende indlæg som bare gav endnu mere lyst :-)Du laver nogle virkelig FEDE ting!!!

  1. Tak!! Kan klart anbefale at prøve det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.