No. 0769 – Juleboller med æblesmør // Opskrift

I går havde jeg inviteret venner med børn til julehygge og i den forbindelse havde jeg bagt nogle selvopfundne juleboller, som jeg serverede med hjemmerørt æblesmør til. Det var et stort hit og skal bestemt gentages, så selvfølgelig skal I da også have en opskrift.

Jeg elsker julen, det er ingen hemmelighed, og heller ingen hemmelighed, at jeg lider af en meget sød tand. Som jeg skrev om for nylig (se indlægget her) ligger det mig modsat meget på sinde, at give mine børn et balanceret forhold til de søde sager og derfor kan jeg også blive ramt af “frygt for hygge”, når jeg sådan en lørdag inviterer til julehygge. Tidligere ville der have været et fokus på æbleskiver, konfekt og småkager, men julen er så meget andet og jeg besluttede derfor at lægge en dæmper på det søde, uden at udelukke det helt. Der blev serveret risengrød, figenstænger, mandariner og så mine selvopfundne juleboller med æblesmør til.

Normalt ville jeg tage udgangspunkt i en god og sød bolledejsopskrift, men i går sprang jeg over hvor gærdet er lavest og tog udgangspunkt i en færdigblanding fra Finax (helt hvide fødselsdagsboller). Jeg tilsatte 3 store spiseskefulde æblemos, et stort drys kanel og tilsvarende kardemomme. I stedet for at lave almindelige boller, rullede jeg tynde pølser, som jeg snoede og bandt knude på. Det giver et rigtig fint udtryk, synes jeg. Efter en times hævning fik de æg/mælk penslet på, et par mandelsplitter og perlesukker på toppen og derefter en tur i ovnen.

Juleboller opskrift med æblesmørJuleboller opskrift med æblesmør

For at gøre serveringen lidt mere frisk, nu hvor bollerne trods alt får lidt smagsmæssig tyngde med kanel og kardemomme, besluttede jeg at lave en æblesmør til de lune boller. Jeg ved ikke om “øblesmør” overhovedet eksisterer som et koncept, men jeg syntes, det lød lækkert og måtte prøve det. Jeg blandede ca. 30 gram smør med en stor spiseskefuld æblemos, som jeg smeltede, hvorefter jeg hældte det i en fin lille porcelænskop og satte i fryseren indtil bollerne skulle serveres. Det lykkes og var virkelig lækkert.

Det tager lidt længere tid at forme bollerne på denne måde og smørret skal naturligvis laves minimum en time før der skal serveres, men det er lækkert og enhver gæst vil sætte pris på en servering, der er kræset om.

Juleboller opskrift med æblesmør

Husk at det er den sidste dag, du kan deltage i 2. adventsgive away, i dag og så åbner jeg endnu en låge senere i dag. Hvad mon det kan være?

English recap: I love the christmas baking and yesterday I came up with an idea to make Christmas buns served with applebutter. Mmmm yummie.

madplan

Follow:
Share:

6 Comments

 1. Helle Rick
  15. december 2013 / 10:09

  Det lyder rigtig lækkert. Det må jeg prøve en dag <3

 2. 15. december 2013 / 12:25

  Uhm, hvor lyder det lækkert. Begge dele forstås. Jeg kender ikke “konceptet” æblesmør (altså på dansk), men jeg har læst om og selv lavet “apple butter”, hvor man faktisk bare koger æblemos ved svag varme i virkelig, virkelig lang tid. På den måde karameliseres sukkeret i æblerne, og det får en (med lidt god vilje) smøragtig konsistens, når det hældes på glas.

  God søndag til jer!

 3. 3. januar 2014 / 11:30

  Åhhhh de ser bare sålækre ud Dorte:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.