Udgivet i 2 kommentarer

Om indretning og gamle huse

I dag zoomer jeg ind på et par originale detaljer vores hus og et par tanker om indretning i gamle huse. Vores gamle hus har fine originale detaljer hist og pist, som jeg værdsætter hver eneste dag, men der gemmer sig også grimme, ligegyldige løsninger, som jeg gerne så ændret. 

Vores hus er fra 1922, en klassisk rødstens murermestervilla med flere originale detaljer og flere moderne tilpasninger. Det giver et sjovt mix af nyt og gammelt, og sådan kan jeg bedst lide det – i mit hjem altså. Jeg misunder ofte de familier, som bor i stringente moderne hjem, hvis de er udført med en vis portion arkitektonisk ikke-ligegyldighed for effektive produktionstider og omkostninger, ligesom jeg er fan af et originalt parcelhus, hvor linjerne er bevaret eller en funkisvilla med indretning, der understreger huset skønhed.

Vores hjem har ikke den samme kant som de eksempler, jeg nævner, og jeg tror også, at det ville være en stor udfordring for mig at indtage et af de nævnte eksempler. Jeg har ikke nogen egentlig stil eller smag – jeg skifter hele tiden mening, og vil prøve noget nyt, og til det mønster har jeg indset, at den klassiske herskabslejlighed eller murermestervilla leverer den mest “overbærende” ramme. Uanset om jeg putter stringent og minimalistisk indretning ind, eller om jeg går all-in på romantikken, så kan huset bære det.

Indretning og gamle huse genbyg original Indretning og gamle huse genbyg originalIndretning og gamle huse genbyg original

Jeg har drømme for det her hus, drømme som går i retning af at bevare og fremhæve en vis portion af de originale detaljer, men også drømme om en generel istandsættelse. F.eks. synes jeg rigtig godt om de gamle stikkontakter, som stadig virker, som de skal, men hvor ville det dog klæde huset at få fræset ledninger ind i væggene, som også skriger på en gang glasvæv. Når væggene er gjort fine fremstår gamle paneler og stukkanter bare så fint, og det vil de gamle stikkontakter også gøre.

I den lette, dog stadig lidt kostbare, ende af skalaen, vil jeg gerne udskifte alle husets dørhåndtag til nogle fine gamle træhåndtag, eventuelt sorte. Jeg støder jævnligt på dem hos Genbyg, men prisen er pebret, når man har 8 døre i huset, som skal sminkes. Jeg går ikke så meget op i, om de er helt ens alle sammen, så i virkeligheden kunne man godt bare snuppe et par døre ad gangen, kunne man ikke?

Indretning og gamle huse genbyg original

Vi lever i øvrigt med et oldgammelt badeværelse – desværre ikke på den hvide, porcelænskaklede måde med terrazzogulv og badekar, men i stedet en brusekabine og brændte terracottaklinker fra sen-60´erne. Vi har selvfølgelig forsøgt os med en kosmetisk makeover – hvid maling, ny brusekabine osv. men vi kan ikke rende fra den sandhed, at det er gammelt og slidt, ikke særlig spa-agtigt eller pænt, og så savner især jeg noget gulvvarme. Ja ja, jeg ved godt hvordan det lyder, primadonna-Dorte, som bare vil have luksus, og ved jeg ikke hvor mange af jer, der bor i lejligheder med københavner-toilet osv?! Jo, jeg ved det godt, men når man har haft et lækkert badeværelse (i vores gamle lejlighed), så kan det være svært at fortælle ens underbevidsthed at det relativt store badeværelse, vi nu har ikke skal være i samme dejlige stand.

Jeg gætter på, at der også sidder en læser eller to derude, som kender til den slags drømmerier her? Hvad drømmer du mon allermest om at lave om i dit hjem?

English recap: I live in an old original house and I love some of the old details. What comes with old though is a general need to not expect perfectness in everything. There is a limit to what we can do with this house, either limited because of time, skills or price. The pictures in this post show the things I absolutely treasure from our home.

………………………….

LINKS & CREDITS
Follow this blog on BloglovinFacebookInstagram and Pinterest

Se alle indlæg om indretning
Se alle indlæg fra mit hjem

Indretning og gamle huse genbyg originalBåde vores hoveddør og døren ud mod haven har et fantastisk ovenlysvindue. Det er guld værd og især mod haven har det stor betydning. Når jeg sidder ved spisebordet, kan jeg se trætoppe og himmel,
hvilket er ret unikt når man bor lige op og ned ad Amagerbrogade. Her virker så fredeligt selvom vi har hele byens larm og fordele i forhaven.

Indretning og gamle huse genbyg originalDen gamle trappe i huset, som jeg har brugt mange timer på at sætte i stand. Der skulle fjernes tæppe fra trinene og den er blevet malet mindst 7 gange for at blive pæn, men det var alle
kræfterne værd og selv nu, et par år senere, er jeg bevidst glad for vores fine trappe. Se mere her, selvom der er sket meget nyt siden indlægget rent indretningsmæssigt.

Indretning og gamle huse genbyg originalDet fritstående gelænder giver os et kig til stueetagen, hvilket giver en gennemgående god rumfornemmelse. Vi kan problemfrit kommunikere med hinanden selvom nogle er oppe,
andre nede, og så er det rent rumæstetisk også bare en fin detalje, som visuelt giver et større rum, end vi reelt har.
Indretning og gamle huse genbyg originalKøkkenet er en drøm for sig, som jeg da også har skrevet om flere gange (senest her), men det rum er et eksempel på gammelt, som ikke er originalt eller bevaringsværdigt. Ikke at
det ikke fungerer for os, for det gør det såmænd, men der er et træloft, som gerne måtte være et pænt gipsloft, ligesom her er savsmuldstapet, som gerne måtte være glasvæv og klinker
i stedet. Drømme har man jo lov at have, ikke?! 

2 tanker om “Om indretning og gamle huse

  1. Hej Dorte
    Jeg har længe tænkt på det her, men tænkte at jeg ikke ville blande mig… men men men!
    Nu viser du store flotte billeder og jeg synes jo også det er en smart detalje med menulinien der følger med ned… det er bare ret irriterende at den går hen over billederne, som man jo gerne vil kigge på ; ))) Jeg ved godt at jeg kan se dem på min iPad i stedet, men nu sidder jeg ved computeren og ærgrer mig igen over den menulinie…. måske er det bare mig ; ) Håber det er ok jeg skriver det ; )

    1. Hej da – blande dig? Selvfølgelig må du det og jeg vil da altid gerne høre, hvis der er noget, som forstyrre jer, der læser med. En anden har faktisk lige påpeget det samme, så jeg vil prøve om jeg kan få det fikset – tør ikke love det, men prøver. Bliv endelig hængende, og hey – tak for de søde ord i øvrigt. Håber alt er vel med dig, kærligst Dorte 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.