Min glade pige // Opskrift glutenfrit rugbrød

Min fine Anna er en glad pige, som har fået øjnene op for, at hun får særbehandling. Det er svært at etablere en ny vane, ikke mindst fordi vi skal finde ud af det med dagligdagen i børnehaven også, så mit fokus ligger for tiden ret stringent på at finde det gode hverdagsbrød uden gluten – og så at huske at få det med til børnehaven om morgenen.

Vi savner rugbrød i hverdagen, eller faktisk er det forkert sagt, for vi spiser rugbrød i hverdagen. Blot betyder det, at maverne vokser på Anna og jeg, og at vi ikke kommer særlig langt med detektivarbejdet efter at finde ud af, om vi kan eller ikke kan tåle det forbandede dejlige gluten. Det siger jeg, fordi vi elsker brød herhjemme – jeg elsker surdej, hvidt brød, billige hvidløgsflutes, rugbrød og pasta. Så det savner vi altså.

Jagten på den gode brøderstatning her fundet en lille succesfuld krølle, for nok har jeg indset at glutenfrit brød bare ikke kan sammelignes med brød, som vi kender det, men denne gang har jeg ramt noget godt. Og vi kalder det rugbrød, selvom det jo ret beset ikke er det.

Opskrifter_Template

Sådan gør du

De våde ingredienser røres grundigt sammen med havregrøden*.  Nødder og kerner kværnes i en minihakker, så der bliver en jævn og grov melet konsistens, der blandes med mel og efterfølgende røres grundigt med de våde ingredienser. Når alt er godt rørt sammen fordeles dejen i en rugbrødsform med bagepapir og bages ved 165° C i 60-70 minutter. Tjek brødet med en strikkepind. OBS! Bliv ikke forskrækket over at brødet skummer, mens det bages. Det stopper straks brødet tages ud af ovnen.

* 1 portion havregrød svarer til en almindelig dyb tallerken

Vi pakker 3 skiver i en pakke, som er lige til at bringe med til børnehaven, og pakkerne fryses ned, så de holder sig. Det smager utrolig godt med et lag smeltet smør, når det lige er trukket ud af ovnen, og i hverdagen tør jeg det op og giver det en tur i brødristeren. Min favorittopping ved frokosttid er salat, avocado, olie og lidt sesamfrø og flagesalt. Mmmmm.

Kendere vil straks påpege, at det her minder meget om et stenalderbrød, og det er også inspireret heraf. Dog bliver det for groft og porøst til at virke særlig børnevenligt, så jeg havde behov for at finde en opskrift, der var mere blød og sammenhængende. Da jeg ikke fandt en opskrift, som jeg følte mig tiltrukket af, forsøgte jeg mig på egen hånd, og det er vist lidt heldigt, at det er landet så fint, som det gjorde. Skulderklap!

Rugbrød-15 Rugbrød Rugbrød-16 Rugbrødsglæde_glutenfri

Hvordan håndterer Anna det så? Sådan ok, heldigvis, men vi kæmper virkelig med at finde vanerne, og få dem banket på plads. F.eks. har vi nu fået en aftale med børnehaven, så vi selv medbringer brød til hende, men det er nok kun 50% af tiden, at vi fortsat kommer afsted uden glutenfrit brød. Nøj hvor føler man sig ringe, når man glemmer noget så vigtigt, ikke mindst fordi de derovre nu ved, at vi har det fokus.

Måltider synes jeg slet ikke er nogen udfordring, og faktisk synes jeg vi spiser meget mere lækre ting nu. Det er i meget høj grad det at være på farten og lige snuppe en bolle, et pølsehorn eller et stykke kage, som synes at være den store udfordring. Og så at være på besøg hos andre – jeg har ikke helt overvundet mig selv, så jeg er ikke den, der selv medbringer et par boller eller muffins (endnu). Et eller andet sted, så synes jeg også bare det bliver så synligt, både for Anna og for omgivelserne, og det har jeg det nok bare lidt ikke-okay med. Jeg har jo nok håbet, at man bare kan etablere de rigtige vaner for Anna, uden at gøre et stort og synligt nummer ud af det – men i gluten-fantastiske Danmark, er det vist utænkeligt, og det vil aldrig gå ubemærket hen, at barnet (og jeg) vælger noget andet, så jeg må jo hellere bare komme ind i kampen.

PS. I Rema1000 har de fået glutenfri brød og kage på frost, og jeg kan i den grad godkende det hele som et (dyrt) alternativ til hjemmebag. Chokoladekage og chokolademuffins er decideret gode og smager på ingen måde af kompromis!

Nu krydses fingrene for, at Anna gider spise det, også når hverdagen rammer. Er der nogle af jer, som erfaring med andre glutenfri bagerier, som fungerer i børnesammenhænge? I så fald hold jer ikke tilbage – jeg har brug for al den inspiration og ekspertise, jeg kan få.

English recap: I tried to shake up the classic recipe for palæo bread to make it more acceptable for Anna who needs to not eat the gluten bread. I hope Anna will adopt it because it´s coming with her to the kindergarten this week.

…………………………….

LINKS & CREDITS
Photo by Dorte Bak ©
Follow this blog on BloglovinFacebook
Instagram and Pinterest

Læs mere om vores glutenfri livsstil
Se alle bloggens opskrifter
Se kun bloggens glutenfri opskrifter

madplan
Follow:
Share:

6 Comments

 1. 25. november 2014 / 9:47

  Jeg er sikker på, at du har søgt nettet tyndt for alt glutenfrit – og måske er du allerede stødt på denne blog:

  http://etglutenfritliv.blogspot.dk/

  Opskrifterne der er for det meste uden mælk også grundet laktoseintolerans, så der tages et skridt yderligere af naturlige årsager.

  I forhold til dit rugbrød, kan du blende en del af kernene i den originale opskrift, så der ikke er så mange kerner i slutproduktet, og det ikke er for porøst.

  • 25. november 2014 / 10:01

   Hej carina.
   Tak, jeg har været forbi bloggen, og der er helt sikkert rigtig meget inspiration. Jeg synes, det som kræver mest af mig, er vanerne, som skal ændres. Opskrifter er der heldigvis et hav af, men det kræver tid at finde frem til de alternativer, som barnet vil acceptere, hvorimod jeg selv bare synes det er smagfulde erstatninger (for det meste). Tak for tippene, det er SUPER, at du byder ind 🙂 Kh Dorte

 2. Line
  25. november 2014 / 15:30

  Jeg har for mange år siden arbejdet en årerække på La Glace, og ved at de på deres hjemmeside har en oversigt over hvilke af deres kager der kan spises af forskellige allergikere. Bl.a. er deres mini Sarah Bernard kager glutenfri og sindssyg gode. Ikke noget billigt tip, men lækkert 🙂

  Generelt kan man jo lave nogle fantastiske desserter uden gluten med makroner : gammeldaws æblekage, trifli m.m.

  Mvh Line

  • 25. november 2014 / 16:18

   Orv et godt tip, tak! Jeg synes faktisk slet ikke det er svært at finde på glutenfrie alternativer i desserter og søde sager, aftensmad er også ret nemt men brød… Pyha man mangler det bare

 3. Birgit
  25. november 2014 / 21:04

  Der ligger denne her på Nørrebrogade lige ved Nørrebro St.:
  http://www.munchs.dk/paleo.html
  Deres muffins med rabarber er f.eks. helt eminent 🙂

  • 26. november 2014 / 9:22

   Kender den ikke, da jeg desværre kun sjældent kommer i den ende, men skriver den helt sikkert lige bag øret, mmmmmums, det lyder da lækkert med rabarbermuffins – tak for tippet! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.