Opskrift på hjemmelavede karameller

hjemmelavede karameller opskrift

Jeg dvæler lidt ved nogle gamle traditioner, som jeg har taget med mig fra mit barndomshjem. En af dem hænger på væggen, mens den anden ligger godt i maven. I skal selvfølgelig have min mors opskrift på hjemmelavede karameller.

I mit barndomshjem var der mange juletraditioner, og flere af dem har jeg da også taget med mig i mit voksenliv. Der er ingen tvivl om, at min glæde ved julen kommer fra min far, som var som et barn omkring juletid. Min mor var altid flittig i køkkenet – året rundt – og en af de absolut uundvigelige gerninger i julen, var konfekt, karamelkogning og småkagebagning. Med andre ord; jeg har det ikke fra fremmede, at julen skal gennemleves ud i yderlighederne.

I år har jeg fået fingrene i en gammel kending fra mit barndomshjem. Et juleophæng med et snelandskab, som min mormor engang har syet. Jeg havde glemt det, men pludselig forleden poppede det frem i min hukommelse, og det gav et sødt stik i mit hjerte. Heldigt var det, at min mor lige akkurat havde haft det fremme at kigge på, og konstateret, at der ikke var plads til det hos hende. Gæt engang, hvad hun sagde? “Du må have det”…. jeg må have det, hurra!

hjemmelavede karameller opskrift
hjemmelavede karameller opskrift

Er det ikke fint? Jeg er helt lykkelig over at have det hængende her midt i mit hjem. Det er næsten som om min mormor kommer og hilser på, og det er skisme hyggeligt.

Karamellerne er min mor nærmest verdenskendt for, og jeg er ret sikker på, at hun startede en bølge i den lille provinsby, hvor jeg voksede op. I hvert fald lod jeg mig overbevise om selvsamme, for det er da helt sikkert, at min mor var først ude med de søde karamelgodter, blink blink. I skal have lov at forsøge jer selv, for de er slet ikke svære at lave, og de smager ret så fint.

hjemmelavede karameller opskrift

Sådan gør du

Alle ingredienser hældes i en tykbundet gryde og sættes over blusset. Du skal sætte et par timer af til projektet og blive ved massen, som skal omrøres regelmæssigt. Især når den når kogepunktet, er det vigtigt at skrue ned og røre, så det ikke går for stærkt. Hvordan du ved at karamellen er færdig, er ved at tage lidt på en ske og afkøle den (eventuelt under let rindende koldt vand). Hvis den sætter sig til en fast konsistens, som du kan lide, slukker du for blusset. Jeg kan bedst lide dem lidt bløde, men ikke så de smelter fra hinanden. I år er mine blevet lidt for hårde til min smag, men det betyder ikke, at de ikke kan godkendes.

Jeg plejer at lade massen stå i gryden ca. 5-10 minutter inden jeg hælder det ud på et stykke bagepapir, som jeg har smurt med lidt neutral olie. Massen skal nok fordele sig selv, og når den har kølet helt ned, kan du begynde at skære klumper og pakke ind. Der bliver ca. 60 stk. af en portion.

Til indpakning bruger jeg mellemlægningspapir, fordi jeg godt kan lide, at det ikke er så perfekt, men du kan sikkert godt købe “rigtigt” karamelpapir til det.

hjemmelavede karameller opskrift
hjemmelavede karameller opskrift
hjemmelavede karameller opskrift

Pak en håndfuld i et glas eller en cellofanpose, og du har den perfekte og mest værdsatte værtindegave. Hvem elsker ikke at få hjemmelavede godte-gaver??

♥ Lur mig om ikke også I andre har en helt bestemt ting, som I forbinder med jul, det vil jeg gerne høre om – det er altid så sjovt at få et kig ind i andres traditioner, som jo ind imellem slet ikke er tidssvarende. Det er jo netop charmen ved traditioner. Vil du fortælle om dine? ♥

English recap: So, to me Christmas is all about traditions and one of those is cooking caramels. They are sweeter than sweet and really tasty – also very easy to make if you have the patience to keep stirring in the casserole till it´s just right. The wall piece is old, and I just got it from my mother. It always hung in my childhood home and my grandmother made it. I feel extra happy that it is now in my house.

…………………

LINKS & CREDITS
Photos by Dorte Bak ©
Follow this blog on BloglovinFacebook
Instagram and Pinterest

Se alle indlæg med juleinspiration
Få flere opskrifter til julens spiserier

hjemmelavede karameller opskrift
hjemmelavede karameller opskrift
madplan
Follow:
Share:

5 Comments

 1. lisbeth
  9. december 2014 / 22:00

  Ej Der blev jeg inspireret til vores julekomsammen og med fare for at afsløre mine (manglende) talenter, men mangler der ikke en ingrediensliste?

  • 10. december 2014 / 6:33

   I gredienserne står på billedet over “Sådan gør du” … Dejligt du kan bruge opskriften og jeg håber det bliver en succes

 2. 9. december 2014 / 22:29

  Hvor fint at få historien om det smukke ophæng. Jeg beundrede det tidligere i dag på et af dine billeder, hvor man lige kunne se det. Er meget misundelig. Kh. Mette

 3. Susan
  17. december 2014 / 21:17

  Uhmmm ja Dorte, dem husker jeg tydeligt……de var bare såååå gode. Fik også opskriften af din mor :o) Har kun prøvet dem en gang, de blev slet ikke så gode, som i mine minder ;o) De blev ret bløde, men jeg har nok ikke haft tålmodighed til at koge dem længe nok. Det kunne være jeg skulle prøve igen :o) Rigtig glædelig jul til dig og dine kære. Hils endelig resten af familien. Knus

  • 18. december 2014 / 8:03

   Du må prøve igen ja, og give dem lidt mere tid – tålmodighed er tricket 😉 Hils også familien – kærligst Dorte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.