Udgivet i 7 kommentarer

Undgå madspild med 3 sunde serveringsforslag

Hvor meget mad smider du egentlig ud i løbet af ugen? Jeg giver i dag serveringsforslag til, hvordan du bruger dine køleskabsrester, uden at aftensmaden føles kedelig, og så spørger jeg til jeres holdning til madspild.

Jeg elsker at lave mad – nogle dage. Andre dage gider jeg slet ikke, men med 2 børn i huset, kan man ikke bare springe over, for de skal bare have mad, og det skal være senest kl. 18.00, og så skal det ikke være for kompliceret. Selv har jeg aldrig været frikadellefan – altså, jeg kan godt spise dem, men det siger mig ærligt talt ikke ret meget. Jeg spiser mindst lige så meget med øjnene, som jeg gør med munden, så for mig er præsentationen vigtig. Har du det mon også sådan?

Når man spiser glutenfrit, så fosser pengene altså ud af statskassen – nøj manner, det er dyrt! Derfor skal der heller ikke smides en masse ud, fordi man lige fik kogt for meget til dagens måltid. Vi elsker at spise pasta herhjemme, og har snart prøvet mange varianter af pasta uden gluten. Dem med majs, minder mest om almindelig pasta, er rimeligt billige, men mætter overhovedet ikke. De varianter på kikærter bliver lidt “tunge” i det, og jeg synes, de er lidt smagsløse, men de er okay, vendt i en cremet sauce. De bedste til dato er helt klart de helt tynde pasta’er på sojabønner, som så kommer i forskellige variationer. Min favorit er pt. en med soja, græskar og ingefær, mmmm (kan købes her). Jeg linker til nogle glutenfri favoritter her, hvis du er konkret interesseret.

De tre serveringsforslag nedenfor kan selvfølgelig også bruges, selvom du ikke spiser glutenfrit, men sojanudlerne er stopfyldt med protein og dermed meget sundere at spise, uanset om du lever glutenfrit eller ej.

køleskabsrester_serveringsforslag_undgå madspild

Jeg fik lyst til at dele et par forslag med jer, hvor jeg har brugt en lille bitte rest af pastanudler fra dagen før. Mange gange smider man det sidste ud, fordi der alligevel ikke er til et måltid, men det kan altså sagtens bruges til at spæde til en lækker side dish eller en forret. Jeg har 3 forskellige forslag i ærmet, alle nogle småretter, som jeg har serveret for manden og jeg, som den side dish, som er interessant for os, men som pigerne end ikke værdiger et sekunds opmærksomhed.

Forslag 1

Resterne fra dagen før bestod af:

 • Ca. 2 dl. kogte nudler
 • En stegt kyllingefilet

I spilkogende vand blev nudlerne lynhurtigt varmet op (max 1 minut, så de ikke går i smadder), hvorefter de vendes i lidt pesto. Et salatblad fra et hjertesalat lægges på en tallerken, hvor pastaen anrettes lidt pænt i “salatkurven”. Kyllingefileten skæres i små stykker og fordeles over pastaen, som afslutningsvis pyntes med lidt færdigkøbt tomatsalsa.

Salsaen bestod af småhakkede tomater, rødløg, olie og lidt chili.

Salatkurven kunne spises på samme måde, som du ville spise en hotdog, og det var en mættende mundfuld, som blev akkompagneret med nogle mere børnevenlige retter.

køleskabsrester_serveringsforslag_undgå madspild

Forslag 2

Resterne fra dagen før bestod af:

 • Ca. 1 dl. kogte nudler
 • 4 buketter broccoli
 • 2 blade af et hjertesalat

I en dyb pande varmes ca. 1 tsk. soya, 1 tsk. ahornsirup og 2 spsk smagsneutral olie. Når den er brandvarm ristes nudlerne, en håndfuld frosne bønner, iturevne salatblade og blomkålsbuketterne i ca. 1-2 minutter. Herefter hældes retten i en skål og strøes med saltede peanuts.

Du kan bruge alle mulige grøntsager, hvis du ikke lige har disse i huset. Gulerødder og kål er også et hit.

Retten bliver lidt asiatisk i smag og udtryk, og vi supplerede med brune ris, fiskefrikadeller, grøntsagsstave og sprøde tigerrejer med sød chilisauce.

køleskabsrester_serveringsforslag_undgå madspild

Forslag 3

Resterne fra dagen før bestod af:

 • Ca. 3 dl. kogte nudler
 • 8 kyllingelår
 • Diverse grøntsager (2 gulerødder, en stump agurk, et hjertesalathoved, 8 cherrytomater)

Retten her handler mest om anretning og om at tilføre smag uden at bruge tid i køkkenet. Retten er perfekt til jer, som flyver ind ad døren lige før spisetid.

I spilkogende vand blev nudlerne lynhurtigt varmet op (max 1 minut, så de ikke går i smadder). I en stor skål/dyb tallerken lægges plukkede salatblade op langs kanten i det ene “hjørne”, gulerødderne skrælles i snirkler med gulerodsskrælleren, agurken skæres i små stave og cherrytomaterne skæres i både. Strø med peanuts.

Den varme pasta anrettes på tallerkenen, stænkes med citronolie, hvorefter der rives frisk parmessan over pastaen, som slutteligt anrettes med et par ovnvarme kyllingelår.

Har du ikke citronolie i huset, så kan du rive lidt økologisk citronskal over pastaen og følge op med olie.

køleskabsrester_serveringsforslag_undgå madspild

Jeg har efterhånden fået lært at købe nogle småting til fryseren og køleskabet, fordi jeg med sikkerhed ved, at vi render ind i 1-2 dage med rester i løbet af sådan en uge. Ting som bressaola, der er en proteinrig, smagfuld mundfuld, udgør et perfekt supplement. Desuden elsker jeg at have serrano i huset, tigerrejer, gerne de dybstegte, sprøde, som er nemme at have i fryseren, og ovnfritter af bønner, pastinak og gulerod.

Et godt sted at sætte ind er også at bruge salatresterne. Efter aftensmaden tømmer jeg gerne resterne fra salatfadet over i et lille patentglas, hvor jeg eventuelt tilføjer et par ekstra ting, f.eks. lidt quinoa, parmesan, revet citronskal eller andet. Det udgør et perfekt mellemmåltid til næste eftermiddag, og kan nemt bringes med på arbejde.

Generelt tænker jeg over madspild, men som de fleste er jeg ikke perfekt. Jeg har perioder, hvor madlavning ikke fylder så meget, og i de perioder går der mere tabt. Når jeg laver madplan, og tænker over indkøbssedlen, så spilder jeg også mindre. Hvordan ligger landet ude hos jer, der læser med – er I bevidste? Hvordan forholder I jer til madspild?

English recap: Three dishes made from leftover noodles from the day before. I try to be aware of food waste – both to be socially responsible and to save money in our food budget. 

………………..

LINKS & CREDITS
Photos by Dorte Bak ©
Follow this blog on BloglovinFacebookInstagram and Pinterest

Indlægget indeholder affiliate links

Find mere inspiration til hverdagsmad

7 tanker om “Undgå madspild med 3 sunde serveringsforslag

 1. Jeg prøver at stoppe spild af alt. Det synes jeg er vigtigt og samtidig er det godt for økonomien. Dejlig inspiration du kommer med her. Jeg genkender den problematik med at der ikke er nok til et måltid. Og som du, er der perioder med mindre overskud til få tænkt ind, hvordan man kommer spildet til livs.
  Her i huset er pastetærte og risretter hvor der supleres op med kød og grønt et stort hit. Risotto er lækker som klatkager og er også lækkert i madpakken. Der er flere opskrifter på opskriftsamleren.dk, som min mand har lavet.
  Kh.
  Anne-Marie

 2. Herhjemme er det også højt på dagsordenen- herhjemme er der nemlig også en med fødevarerintollerancer af forskellig art. Og så vil jeg rigtigt gerne købe mest muligt økologi.
  Jeg synes efterhånden jeg er blevet ret god til at bruge vores rester, især til madpakken.
  Herhjemme er det især madplan, der reducerer en del af madspildet.
  Efter vi har fået 3 høns i baghaven er vores madspil reduceret yderligere, for de spiser rigtigt mange madrester, som vi ikke selv ville spise. Til gengæld er de lige begyndt at ligge æg 🙂

  1. Det lyder som et “vi VIL det”-niveau, I har tillagt jer derhjemme, sejt nok, og dejligt at høre, I er nogle derude, som gør en indsats 🙂

 3. Køber du frosne, dybstegte rejer? I så fald, er de gode? Og hvor køber du dem?

  1. Jeg finder dem nogle gange som en spotvare hos Rema1000 og de er præcis lige så skønne, syndige og sprøde som de “professionelle”. Kast du dig bare ud i forsøget 🙂 Kh Dorte

 4. Både min kæreste og jeg er på su og har kun 1500kr til al husholdning og mad om måneden, så vi går meget op i at bruge de ting, vi har i køleskabet. Vi spiser mange grøntsager – det er billigt 🙂 i går lavede vi fx linsesuppe, da vi havde et slattent bladselleri i køleskabet og en rest linser i skuffen 🙂 vi kigger altid lige i køleskabet, inden vi beslutter os for, hvad vi skal have til aftensmad.

  1. Det lyder meget beslutsomt, men også nødvendigt. Udfordringen bliver nok at beholde nogle gode vaner, også når der engang kommer flere midler til husholdningen – man må jo selvfølgelig gerne forkæles, men prøv at fastholde de gode vaner, som sikrer, I får brugt det hele. Kh. Dorte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.