Giver Mors Dag virkelig mening?

Så blev det Mors Dag, men er det noget der markeres i din familie og giver det mening eller er det bare endnu en af de dage, som blomsterhandlerne og chokoladebiksen lukrerer på?

Mors Dag er et emne, som kan få visse op af stolen, fordi hvad er det præcis dagen står for og hvordan skal den markeres? Er det med tegninger og morgenmad på sengen? En forkælelsesdag til mor? Eller en (dyr) gave? Allerede mens jeg ventede pigerne havde min mand og jeg den første uenighed omkring emnet. Eller faktisk gik det omkring barselsgaver, som han mente var noget jeg bare fandt på. Wrong 🙂

For mig handler det ikke om gaven i sig selv, derimod den symbolske værdi der ligger bag markeringen af en fødsel og mors dag. For mig er det en romantisk gerning, som motiveres af en romantisk følelse, og det er noget med at lære sine børn at vise taknemmelighed og værdsættelse overfor de mennesker, som elsker dem og de privelegier, de har.

2015-05-09 23.53.16

Som barn gjorde jeg noget ud af mine forældres bryllupsdag, ligesom jeg markerede mors og fars dag. Nogle gange var det en gave, andre gange en blomst eller en ekstra god morgenmad. Jeg så, hvor glade de blev over at få den slags opmærksomhed fra mig, og det gjorde mig glad indeni at rette fokus på dem – jeg husker, at jeg i dagene op til gik og glædede mig til at være god ved dem.

Det første år med børn gik mors dag ubemærket hen herhjemme – for min mand altså, men ikke for mig. Jeg var skuffet og følte mig meget lidt værdsat alt imens at Facebook oversvømmede med mors dags-lykke hos alle mine bekendte. Der, midt i mit livs hårdeste opgave, på barsel med to babyer, var der slet ikke tænkt på så meget som et kort, en croissant eller et ord på mors dag. Det var jo ikke i ond vilje, hvilket jeg var bevidst om, for min mand er ikke vokset op i en familie, hvor den slags pladderromantiske gerninger udføres eller markeres på samme måde, som vi gjorde det i min. Det fik vi naturligvis en snak om, og siden har der hvert år været en blomst, en hilsen eller en gave, . Bevares, faren her i hjemmet tør næppe glemme det med den reaktion, det første år?!

2015-05-09 23.53.47 2015-05-09 23.54.19

Jeg har mange gange, også dengang, tænkt over, hvad det betyder for mig. For det er vitterligt ikke, fordi jeg vil have nye smykker eller en dyr taske. Jeg synes bare, det er en sød tradition, og et nemt sted at starte, år der skal sås frø i de små børns bevidsthed. Børn skal selvfølgelig lære generelt at værdsætte kærligheden og de små ting, men jeg tror børn bedre kan forstå en bestemt dag – børn tænker mere i kasser, og indtil de bliver større, giver det mening, at de er med til at kredse om mor og far en gang om året.

Jeg sov længe i dag, stod op og lavede havregrødspandekager til os alle og nød synet af de smukke blomster, som mine børn gav mig fordi det er “min dag” i dag. Det er et tilpas pragmatisk niveau, som min mand også føler er rimeligt, men hvor dagen trods alt markeres – i min verden er det noget nær det perfekte kompromis ♥

English recap: Today is Mothers Day in Denmark and I was treated with these lovely flowers from my children this morning

……………

LINKS & CREDITS
Photos by Dorte Bak ©
Follow this blog on BloglovinFacebook
Instagram and Pinterest

madplan

Follow:
Share:

8 Comments

 1. Henriette
  10. maj 2015 / 12:45

  Jeg deler 100 % dine tanker omkring mors såvel som fars dag. Det er en særlig dag man hylder kærligheden til sine forældre og symbolsk viser at man sætter pris på det liv der er blevet givet en. Jeg tror netop også det bliver mere håndgribeligt for børn, at der er en særlig dag hvor man markerer den kærlighed i form af en lille gave eller en ekstra god gerning, fx far og børn lavt aftensmad i mens moren får lov at slappe af. Jeg tænker også at mors dag er en dag hvor faren til ens børn bør oppe sig og symbolsk vise, at han sætter pris på, at netop DU har skænket ham de her børn og at han er taknemmelig for det. Tro mig, jeg kæmpede også med det 5 år tilbage da vores største pige var lille. Det betød bare rigtig meget for mig.
  Det blev langt, men jeg syntes det var nogle skønne tanker du havde om emnet og ville gerne give mit besyv med

 2. 10. maj 2015 / 16:56

  Jeg synes traditioner er en rigtig god måde, at vi husker at anerkende og forkæle hinanden på.

  Vi mennesker lever i en travl verden og misser ofte det at værdsætte hinanden eller at vise at vi værdsætter hinanden, så Mors Dag og alle andre sådane traditioner synes jeg er hyggelige.
  Selvfølgelig tjener blomsterhandlere med flere på det, men vi kan jo også bare plukke lidt fra naturen, bage en kage selv eller lave noget kreativt, hygge om hinanden osv. Hvor svært kan det være………….

  Rigtig god resten Mors dag 🙂

 3. Tanja
  10. maj 2015 / 20:33

  Hverken min mand eller jeg er vokset op med at “fejre” mors og fars dag. Jeg begyndte dog på det, da jeg flyttede hjemmefra, og min mand gør det stadig ikke. Derfor har jeg heller ikke fået noget, selvom det er min første mors dag. Jeg har prøvet med et par “hvor er det spændende, hvad jeg får i mors dags gave af min baby”, men han er ikke hoppet på den – heller ikke at vi skulle køre forbi hans mor med en lille ting. Jeg håber, at han lærer det med tiden – når han hvert år får en lille ting på fars dag 😉
  Jeg gav min mor 55 vacciner til børn mod polio og mæslinger fra UNICEF (så er der en masse andre mødre, der også bliver glade) og en lille video af barnebarnet (9 måneder), der øver sig et par skridt med gåvognen – hun blev meget glad, sagde hun 🙂
  Kh. Tanja.

 4. 11. maj 2015 / 12:55

  …..jeg forstår bare ikke, hvad det er værd at få opmærksomhed på Mors dag, når den skal komme fra mennesker, som det i bund og grund intet betyder for…. – det er jo hensigten bag, det handler om! – OG husk nu på, at FB er en redigeret virkelighed – hvor mange af de blomster og andet der flashes mon er givet af lyst eller fordi det forventes??? Ja jeg spørger bare…. Det kommer nok ikke bag på dig, at Mors dag ikke “fejres” her – jeg foretrækker at give min mor gaver, når jeg har lyst og ikke fordi det forventes eller fordi andre gør det på en bestemt dag…..Folks “flashninger” på sociale medier ændrer overhovedet ikke på min grundholdning – hvorfor skulle de det? Jeg forstår simpelthen slet ikke denne falske, OFFENTLIGE masse-påvirkning…..

  Når det er sagt, så er det selvfølgelig op til hver enkelt, om de har lyst til at give deres mor opmærksomhed på Mors dag!

  • 11. maj 2015 / 14:52

   Jeg forstår dit udgangspunkt, men vend den om engang – det betyder ikke noget for min mand, men da han fandt ud af hvor meget dagen betød for mig, betød det noget for ham ikke at gøre mig ked af det. Så nu gør han det, fordi det betyder noget – der går jo ikke noget af ham for at skrive et kort, han bøjer jo ikke sine principper, han imødekommer blot et ønske fra en han elsker – jeg selv er f.eks. ligeglad med Valentines Day, og lige gyldigt hvor mange FB-posts, jeg bliver mødt med den dag, ændrer heller ikke det min holdning, men når Mors Dag betyder noget, og jeg møder en masse posts, når min egen familie ikke har markeret det – se det er en helt anden sag 😉 Jeg tror, du ved, hvad jeg mener

   • 12. maj 2015 / 0:13

    Jeg er 100% med på, hvad du mener men kan slet ikke genkende følelsen bag – endnu en gang forskellen på os mennesker og sådan skal det jo også være. Du påvirkes nok bare mere af, hvad andre gør i nogle situationer, end jeg gør og måske er det omvendt på andre punkter – hvem ved? Nu kender jeg jo ikke din mand, så vil helst ikke kloge på lige præcis ham – han vil jo heldigvis ikke gøre dig ked af det og giver dig derfor blomster, som du bliver glad for og alt er, som det skal være i jeres familie. Jeg har generelt en fornemmelse af, at nogle mænd måske giver noget på Mors dag, for at slippe for at se nogen skuffede. Men nu er det jo egentlig i bund og grund ret irelevant, eftersom det er MORS dag – vel egentlig en sag mellem mor og barn – hvordan fik vi den lige kørt over på manden? 😉 Hanmå stå mål for meget 😉

    • 12. maj 2015 / 7:50

     Den køres over på manden, fordi han mange gange er den, som skal stå bag børnene på Mors Dag – mødrene gør det samme på Fars Dag. Jeg tror du har ret, der er mange mænd, som gør det af pligt, men det synes jeg også er okay – vi gør alle nogle ting for at glæde eller opfylde forventninger hos hinanden, det er et kærlighedskompromis. En ting, du ikke har ret i, er at jeg lader mig påvirke af andre – det er slet ikke tilfældet her. Jeg selv er vokset op med en far, der hver uge købte en dusk til min mor (bare sådan en tank-én du ved), og han lagde meget følelse i at markere mærkedage, finde den rigtige julegave m.v. Så for mig er det kommet ind med modermælken, at man – også på disse dage – gør sig umage, og det vil jeg rigtig gerne give videre til mine børn. Når min mand ikke har dyrket det, betyder det ikke, at det principielt betyder noget for ham ikke at dyrke det – det betyder bare, at det ikke har været på hans radar. Kompromis’ets kunst er vel at give og tage efter bedste evne, og i dette tilfælde blev det altså min mand, som ikke havde noget at tabe 🙂

 5. 15. maj 2015 / 12:41

  Ih jeg kan så godt følge dig. Det kan godt være, at blomsterhandleren, bageren og smykkebutikken tjener ekstra godt den weekend. Men hvis det var grundstenen og omdrejningspunktet for morsdag og farsdag, ja så tror jeg vi alle var ligeglade med de datoer. (Jeg tror også det er derfor mange af os ikke helt forstår den Valentines day der) Det bunder jo i, at få nogle rammer, så man kan få lov til at forkæle sine nærmeste. Derfor elsker jeg mærkedage! Morsdag har altid betydet meget for mig. Netop fordi det at give, var en stor ting som barn. Og heldigvis er dine piger snart store nok til selv at tage over dagen og forkæle dig i spandevis! 🙂
  -Og nu er det så snart farsdag 😉 😉
  Hav en skøn weekend

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.