Udgivet i Skriv en kommentar

Sankta Lucia

2015-12-02 05.44.39

English recap

Mine piger gik sidste uge deres første Luciaoptog, og vi har talt en del om historien om Lucia og dem, hun beskytter. Her er en smuk historie, nogle smukke børn og en smuk gaveide til bedstemor.

(Indlægget er sponsoreret af Dansk Blindesamfund)

Så er der dømt Lucia-piger her på matriklen. Sidste uge gik vores trunter deres livs første, og nok ikke sidste, Lucia-optog, og foruden mor-panikken over at skaffe hvide kjoler, så må jeg tilstå, at det er lidt af en milepæl i min bog. Jeg elsker Luciatraditionen og har selv gået mange af slagsen – endda besvimet midt i et og tabt et brændende lys ned på mit eget hår! Joh, Luciaoptog er en vigtig del af et nordisk barns opvækst, hvis du spørger mig, og pigerne ser da i hvert fald søde ud som små hvide engle, ikke?

Kender I mon sagnet om Sankta Lucia? Det gjorde jeg ikke, og det er vist de færreste, der gør, for her i norden forbinder vi netop Lucia med børn i optog, der bærer et lys iført hvide kjoler. Sagnet er dog en voldsom martyrfortælling om en ung, rig og smuk pige, der stikker sine egne øjne ud for at undgå ægteskab med en mand. Hendes ønske er at blive nonne, så foran en dommer stikker hun øjnene ud, så han ikke skal finde hende smuk, og hun vælger derved mørket frem for lyset. Sankta Lucia ses ofte afbilledet som en pige, der bærer sine øjne i hænderne og derfor er hun også skytsenglen for alle de blinde.

Selvom sagnet er makabert og trist, så er det nu altså ikke forklaringen på mine tårer. Jeg kan jo slet ikke styre strømmen eller klumpen i halsen, når jeg ser et Luciaoptog, men når mine egne basser går med, så er der altså dømt Kleenex. Pigerne ved det, så Freja sagde i dagene op til: “Mor, du bliver jo ked af det, når vi går Lucia”.

2015-12-02 05.40.23

2015-11-28 23.46.49

De smukke engle i blå og hvid er fra Dansk Blindesamfund, som i år har lavet et samarbejde med Astrid Skibsted, der er en super dygtig tekstildesigner. Med englen ønsker de at skabe fokus på de blinde ved at udbrede sagnet om Sankta Lucia, og så håber de naturligvis på at flere vil have lyst til at give et bidrag til deres forening og til gengæld modtage den fine pakke med engle.

Englen er lavet i tyk filt med en lys og en mørk side – symbolsk for fortællingen – og de valgte farver er en råhvid og en smuk, koboltblå. Englene er virkelig fine, og nu, hvor jeg kender historien, synes jeg pludselig at værdsætte dem endnu mere end bare det fine designudtryk. Det er sjovt, som den slags har betydning, men historien har også betydning for mange blinde og formanden for blindesamfundet forklarer det sådan her:

“Jeg var så fascineret af historien om denne stærke kvinde, som ofrede begge sine øjne for at få det liv, hun drømte om. Sankta Lucia fik mig til at tro på, at min vilje til at leve var langt stærkere end mine begrænsende tanker om alt det, jeg ikke kunne opnå uden synet. Og jeg ved, at mange andre synshandicappede har det på samme måde. Nu hvor julen nærmer sig, tænker jeg tit på alle de blinde børn, der hverken kan se lysene på deres juletræ eller legetøjet, som ligger i deres julegaver. Jeg håber, deres forældre fortæller dem historien om Sankta Lucia nu”

2015-11-28 23.46.282015-11-28 23.47.10

Herhjemme har de fået en central plads i et vindue, hvor jeg synes de tager sig flot ud på fyrretræsgran og i den petroleumssmukke Hammershøjvase. Jeg synes det er god gaveide, især hvis du har et ældre familiemedlem, som er vanskelig at finde gaver til. Køb et sæt engle hos Dansk Blindesamfund for 300,- kr.

2015-12-02 05.42.51

Julekalender

Følger du med i den store julekalender, jeg har lavet med Bastabum, Guld.log, P for Pernille, Aniston.dk og Miss Jeanett, så skal du i dag besøge Jeanett, der udlodder et gavekort til yndlings-Boozt. Hvis jeg kunne deltog jeg selv, for jeg lægger allerede en del af min løn det sted. Hop over til frøken Jeanett og deltag her

Jeg fik testet min nye juicer i går aftes, og jeg må bare sige, at der har meldt sig en ny afhængighed her på matriklen. Det bliver dælme godt – måske jeg ligefrem smider et par favoritblandinger på bloggen på et tidspunkt ♥

English recap

In Scandinavia it’s custum that girls attend the Sankta Lucia parade. They wear white dresses and carry a lighted candle while singing a beautiful hymn. My girls attended this year for the first time, but I’m very sure there will be many more through out their school years. I feel so moved watching the kids and always shed tears.

The story about Sankta Lucia is a very sad one because it’s about a girl who chooses to poke her eyes out in attempt to avoid marriage. Sankta Lucia therefore often appears as an angel holding her eyes in the hands and is known as repræsentant for the blind. This post is sponsored by the danish foundation for blind who are selling the beautiful blue and white Sankta Lucia angels (here)

…………….

LINKS & CREDITS
Photos by Dorte Bak ©
Follow this blog on BloglovinFacebookInstagram and Pinterest

Indlægget er sponsoreret og indeholder annoncelinks // This post is sponsored and contains adlinks

Find flere indlæg med julestemning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.