Udgivet i Skriv en kommentar

Alletiders deleøkonomi

Deleøkonomi© All photos belong to Dorte Bak unless other is written

English recap

Deleøkonomi er hot, så hvorfor ikke se nærmere på 5 deleordninger, som er til gavn for pengepungen, familielivet og miljøet?

indlægget indeholder reklame_grønTænker du over, at du kan leje og bytte inden for alle mulige kategorier? At du ikke nødvendigvis behøver at købe og eje alting? Fremtidsforskere og sociologer taler aktivt om deleøkonomi i samme åndedrag som de hylder slow living, og jeg er simpelthen så begejstret for alle tankerne omkring de to emner. Det er alt lige fra nye tendenser indenfor køkkenindretning og madlavning over i emner som billeje, privatboligbytte til leje af babytøj og legoklodser.

Jeg har for nylig lagt øre til 2 super spændende oplæg om emnerne, første gang hos HTH, som havde inviteret Flemming Møldrup til at fortælle om fremtidens køkkener og de tendenser, som fører til nye måder at tænke køkken, madlavning og indretning på. Næste gang var hos dba.dk, som havde inviteret Anne Glad til at fortælle om deleøkonomi og brugtfundstendenser. Begge profiler, som er kendte fra “Kender du typen” på DR1, lagde vægt på hele grundtanken bag deleøkonomi, og begge lagde fokus på den bølge af genbrug, kvalitet frem for kvantitet og vigtigst af alt en påstand om at vi går en tid i møde, hvor frihed vægter højere end at være bundet af ejerskabets mange forpligtelser og begrænsninger. Kort sagt, så er deleøkonomi hot, og det er noget, som vi vil se mere og mere til.

Deleordninger, som er værd at holde øje med:

Vigga

I stedet for at købe babytøj, som din baby måske ikke når at bruge mere end et par gange, førend du igen skal investere i nye størrelser, så kan du abbonere på babytøj i økologiske uldkvaliteter. Du får simpelthen en portion tøj leveret i den størrelse, du har behov for, og når baby så er vokset ud af det, sender du retur og modtager en ny portion. Det er genialt, og ikke alene sparer du nogle penge, men det bidrager jo til en reduktion af den forurening, som tøjproduktionen er negativt kendt for.

Drive Now

En delebil, der kører på el, og som du betaler for pr. anvendt minut. Det er et genialt koncept her i byen, hvor der er opstillet ladestationer, du betaler ikke for parkering og du kan nemt få overblik over, hvor den nærmeste bil står klar til din tur.

dele 6

Lej LEGO

For Århusianere findes der et genialt koncept, hvor du som medlem kan leje Lego, som er blevet renset og rengjort, før det kommer hjem til dig.

dele 7

GoMore

En samkørselsordning, som giver dig mulighed for et billigt lift, eller som chauffør at få dækket lidt af udgifterne, når du alligevel skal køre langt. Jeg kender rigtig mange, som benytter sig af ordningen, hvor du rater både passagerer og chauffører for at skabe tillid og tryghed.

Kid & Co

Det her er præcis som Airbnb, men udelukkende for børnefamilier, så alle boliger i kataloget er altså boliger med børneværelser, cykler, senge, legetøj og alt andet, som normalt indgår i et familiehjem. Der er rigeligt at vælge mellem og i alle prisklasser, og jeg tog for eksempel et kig gennem de centralt beliggende boliger i Amsterdam og Berlin, som er nogle af de byer, jeg gerne vil besøge med mine børn igen på et tidspunkt. Dele 8 kopi

Hvilke af ordningerne kender og benytter du mon? Jeg synes især om Lego-leje-ordningen. Alle elsker jo LEGO, men det kan hurtigt blive dyrt at følge med, så en lejeordning er en god ide. Herhjemme er vi mest til LEGO Friends, men jeg kan også lide LEGO dimensions, som minder mest om det, min bror og jeg legede med som små.

Hvorfor deleøkonomi er gået hen og blevet så stort peger i meget høj grad tilbage til finanskrisen, som ramte i slutningen af 2008. Til trods for at mange ikke i det daglige går rundt med samme bevidsthed om den, som vi gjorde dengang, så har den nu engang sat sine spor i vores livsstil og tankegang, og det er netop når krisen kradser, at man ser tendenser som sankning, hjemmestrik og genbrugsordninger blomstre. Som natur ønsker vi mennesker nok mest af alt følelsen af frihed – frihed til at vælge og vælge fra, og måske vigtigst af alt at vi har vores myndighed intakt. Lige præcis der tror jeg nøglen ligger, og derfor tror jeg, at deleøkonomi bliver meget større endnu.

Jeg er vild med deleøkonomi – i hvert fald hele teorien bag det. Ideen med deleøkonomi er jo genial og kommer både vores samfund, miljø og privatøkonomi til gode. Hvorfor egentlig eje en bil, hvis den står stille det meste af dagen, og hvorfor ikke leje sin bolig ud til andre familier, mens man selv er på ferie – måske endda bosat i andres hjem med alle de fordele, det medfører? ♥ English recap
The world sees shared economy flourish as never before and it all points back to the one thing human nature always seem to be seeking; personal authorization. By Living simpeler, by using free things from nature and by not owning you win some freedom to choose for yourself and in more or less extended degrees you can choose to not own but instead share – that being a car, a house and even toys og clothes can be rented instead of owned. I love the thought, not only because of the money saved and the freedom won but very much also because of the impact these actions have on the environment. Cars, transports and clothing production are some serious poluting businesses that would good to reduce worldwide. How are you participating in shared schemes?

……………..

LINKS & CREDITS
Photos via Drive Now, Lejogleg and Vigga

Follow this blog on BloglovinFacebookInstagram and Pinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.