Grundopskrift på sundt glutenfrit brød

Glutenfrit brød_grundopskrift© All photos belong to Dorte Bak unless other is written

English recap

Her får I min favorit bageopskrift til sundt, nemt glutenfrit brød, som du nemt kan tilsætte nye smage og ingredienser. Jeg smider også et par gode tips til dig, som skal bage glutenfrit for første gang…

indlægget indeholder reklame_grøn

Har du fulgt med i længere tid her på bloggen, så har du kendskab til min kamp med at finde frem til gode glutenfri bageopskrifter. Det er virkelig en disciplin, jeg finder svær, og alene det, at man skal behandle en glutenfri dej aldeles modsat af, hvad jeg er lært op til med en almindelig hvedeholdig dej, bliver jo en udfordring. At bage glutenfrit med succes kræver erfaring og viden, og jeg kan ikke bryste mig af at være i seriøs besiddelse af nogle af delene endnu, dog har jeg jo trods alt fået en del erfaring – både god og dårlig – med det glutenfri køkken.

For nylig delte jeg med jer, hvordan jeg ynder at lave nemme glutenfri pølsebrød, og med udgangspunkt i den samme melblanding har jeg leget lidt videre med nogle ingredienser, fordi jeg ønsker lidt mere i min grunddej.

IMG_9000IMG_9988.JPG

Grundopskrift på sundt glutenfrit brød

450 gram Finax havrebrødsblanding
2 dl fuldkornsrismel
1 spsk Fiber Husk
1 tsk fint salt
1 tsk gurkemeje
6 dl lunken vand

Opløs salt i 6 dl vand. I en røreskål blandes alle øvrige tørre ingredienser. Når saltet er opløst i vandet, hældes det i røreskålen, hvorefter dejen røres i mindst 3 minutter – har du ikke en røremaskine, så brug dejkrogene og din elpisker.

TIP! For at et glutenfrit brød bliver godt skal du altid røre det kraftigt, i stedet for at ælte, som du er vant til med en hvedemelsbaseret dej. Ælter du din glutenfri dej, så bliver den underlig, tung og hård.

Lad dejen stå 60 minutter med et fugtigt klæde over. Herefter er dejen til at lægge direkte over på en bageplade med bagepapir og kan formes ganske let og rustikt. Pensl brødet med vand og bag det først 10 minutter ved 250° C og skru så ned til 200° C og lad brødet bage færdigt i ca 30-35 minutter. Det behøver ikke lyde hult, når du banker på det – personligt foretrækker jeg det lidt mere fugtigt, fordi det glutenfri brød ellers kan ende op som meget tørt.

Find flere glutenfri opskrifter her

Lad brødet afkøle før det serveres eller skæres i skiver. Jeg fryser som regel halvdelen af skiverne ned, så de ikke bliver dårlige eller kedelige, før de skal spises. De tøes op blot ved en tur i brødristeren, eller ved at ligge i køleskabet natten over, og er super i madpakken eller som morgenbrød.

Tilsæt dine egne ingredienser

Jeg anvender lidt gurkemeje, fordi det virker anti-inflamatorisk. Er du ikke til det, kan det blot udelades. Fiber Husk giver mere mæthedsfølelse, fordi det svulmer op, så brug det i dine bagværker for at undgå følelsen af, at det glutenfri ikke holder dig mæt nok.

Med udgangspunkt i grundopskriften kan du nemt lege med ekstra ingredienser, så prøv for eksempel med broccoli, der har været i minihakkeren først, revet ost, revet gulerod eller revet æble og kanel. God fornøjelse 

English recap

I’ve been baking gluten free for about two years now and have finally found some easy ways to succes. That being said I do believe I still have a lot to learn still, but mean while I am enjoying this basic recipe that works every time and makes it easy to variate the ingredients. 

450 grams Finax oat bread mix
2 dl wholemeal rice flour
1 tablespoon psyllium husks
1 tsp salt
1 teaspoon turmeric
6 dl lukewarm water

Let the salt solve in the water, meanwhile mix all dry ingredients and then pour the saltet water and mix the dough for at least 3 minutes. Leave to raise for about 60 minutes under a moist dishtowel. Move the dough to a baking tray with baking paper and brush the bread with water. Bake for 10 minutes at 250° C and then turn down the heat to 200° C and bake for another 30-35 minutes. Let the bread cool before slicing and serving. 

If you’d like to you can add chopped broccoli, grated cheese or carrots – or in fact anything else you’d like to try. Bon appetit!

……………..

LINKS & CREDITS
Photos by Dorte Bak 
©

Follow this blog on BloglovinFacebookInstagram and Pinterest

madplan

Follow:
Share:

2 Comments

  1. 18. maj 2016 / 7:38

    Meget lækkert brød 🙂
    Det må jeg prøve.
    Hilsner og en skøn dag til dig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.