Udgivet i Skriv en kommentar

Om sunde madpakker og økologi

Økologi 10© All photos belong to Dorte Bak unless other is written

English recap

Hvor meget skal vi gå op i økologi i børnenes madpakker, og har vi råd til det? Her er lidt refleksioner over den lille, store forskel, vi oplever ved, at vores piger er stoppet i børnehaven – for nu skal vi lave madpakker hver dag. På godt og ondt.

indlægget indeholder reklame_grøn

(Indlægget er sponsoreret af Coop)

Jeg skal indrømme, at jeg ikke er den mest fantatiske økologi-mor, og at jeg faktisk ikke altid køber økologisk. Det er dels et spørgsmål om pris, men også et spørgsmål og holdbarhed, der kan afholde mig fra at vælge det økologiske alternativ, og så har vi været så heldige, at vores børnehave har ligget super højt på økologiprocenten, at vi nok har lænet os lidt op ad det, som et “sikkerhedsnet”. Jeg kan mærke, at jeg bliver mere og mere bliver bevidst om, og får en holdning til, hvad vi går og putter i munden herhjemme, ikke kun på grund af vores egen sundhed, men faktisk vægter dyrevelfærd og bæredygtighed også højt for mig. Vi skal passe både på os selv og på vores klode.

Øko

Med ny hverdag i SFO følger nye vaner, herunder også madpakker – på godt og ondt. I pigernes børnehave var der en madmor ansat, som lavede friskbagt brød og hjemmelavet mad til alle børnenes måltider. Hun gik vanvittig meget op i økologi, og mange måneder lå økologiprocenten på over 95% i hendes køkken. Det var så skønt af flere åbenlyse årsager, men det er gået op for mig, at jeg nok har givet vores familie lidt “fripas” til at handle knap så økologisk, hvilket betyder, at jeg nu, hvor vi skal lave madpakker selv, pludselig må tage mine indkøbsvaner op til revision. I hvert fald lige at reflektere over dem…

Der er helt klart ting jeg foretrækker økologisk uanset pris: de fleste grøntsager, kød og mel og gryn. Når det er sagt, så kigger jeg meget på prisen også, da jeg oplever, at det hurtigt løber løbsk. Det er uhyggeligt, så meget dyrere det er, at prioritere dyrs, menneskers og jords velfærd, hva?! Jeg fandt for sent ud af, at Coop i 2 uger dumpede priserne på økologi, men hold nu op, hvor viser resultatet af deres salg, hvor danskernes fokus og prioritering ligger. Det er jo fantastisk, men også lidt ærgerligt, at salget ikke er det samme, når prisen igen rammer sit “naturlige” lejde. Jeg er overbevist om, at vi ude i fremtiden vil se økologiske og bæredygtige produkter blive endnu mere prisvenlige og tilgængelige.

Skoletaske

Den gode madpakke

Nåh, tilbage til de der madpakker. Nogle dage, synes jeg det er både sjovt og hyggeligt at lave dem, mens jeg andre føler et pres for at sikre indhold, som interesserer pigerne. Vi har prøvet os frem med lidt af hvert i madkassen, og der er virkelig forskel på, hvor meget, de får spist fra dag til dag. Det største hit hos begge piger er helt klart skyr med lidt æblemos eller blendede jordbær i. De er også vilde med tun, agurk, majs og diverse små hapsemadder. Flere har anbefalet at give lidt rester fra aftensmaden med, men den er de altså ikke rigtig hoppet på endnu – måske fordi de er vant til at den slags mad serveres varm?

Hvordan har du det med økologisk shopping, er det vigtigt for dig? Og forresten, så kom endelig med gode forslag, hvis du er god til at lave madpakker, som dine børn elsker – jeg kunne godt bruge inspirationen 

English recap

Starting in pre school means saying goodbye to the food mama in the kindergarten who was an organic fan making food and baking bread for the kindergarten every day. Now I need to be creative and make inspiring, healthy and easy-to-eat lunches for the girls which some days feels like a pressure. Do you have any ideas? 

……………..

LINKS & CREDITS
Photos by Dorte Bak 
©

Follow this blog on BloglovinFacebookInstagram and Pinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.