0
Dessert, kage & slik Opskrifter

Lækre Millionaire’s Shortbread med saltet karamel

millionaires-shortbread-med-saltet-karamelCopyright

English recap

Jeg har næsten lyst til bare at sige undskyld på forhånd, fordi min opskrift på Millionaire’s Shortbread, kan meget vel koste et par kilo på sidebenene. Men de er det værd, jeg siger det bare

indlægget indeholder reklame_grønVi skal helt tilbage til midt 90’erne, da jeg første gang blev præsenteret for Millionaire’s Shortbread. Det var på studieturen i 2.g, hvor vi besøgte Skotland, herunder en skotsk skoleklasse, hvor min værtsmor havde bagt de små, tunge bidder af karamellykke. Jeg har mange gange siden ville prøve at lave dem selv, men er simpelthen først sprunget ud i det nu, men nøøøj manner, det er ikke sidste gang.

Millionaire’s Shortbread er en bund af mørdej med tyk karamel og chokolade på toppen. Jeg valgte at lave den ene halvdel med saltede peanuts, hvilket bestemt ikke var en fejl, da det bliver helt snickers-agtigt – yum!

kage-7kage-5kage-3

Opskrift på Millionaire’s Shortbread med saltet karamel

175 gram blødt usaltet smør
75 gram rørsukker
1 vanillestang
225 gram mel (jeg brugte ølandshvede, hvorfor de ser lidt mere grovkornede ud, men helt almindelig hvedemel kan også bruges)
200 gram usaltet smør
1 dåse kondenseret mælk
1/2 dl lys sirup
1 tsk flagesalt
250 gram mørk chokolade

Bunden

Start med at tænde ovnen ved 180º C

I en skål blandes blødt smør med sukker, vanillekorn og mel. Brug hænderne til at at få mørdejen helt lind og slut eventuelt af med at putte dejen i en frysepose, hvor du med hænderne kan ælte den bedre sammen.

Tag en rugbrødsform og læg bagepapir i. Mas nu mørdejen i formen, så den når ud til alle hjørner og bag den midt i ovnen i cirka 40 minutter. Efter de første 5 minutter skrues ovnen ned til 150º C.

Saltet karamel

I en tykbundet gryde hældes sirup, smør, salt og kondenseret mælk. Bring det langsomt til kogepunktet, mens du rører og lad det så koge i cirka 10 minutter. Gå ikke fra karamellen og bliv ved at røre let. Kommer der flager i din karamel kan du eventuelt si den færdige karamel, før du hælder den ovenpå den let afkølede bagte bund. Vil du have saltede peanuts med i din version, så strø dem jævnt udover kagebunden før du overhælder den med karamel.

Lad formen køle helt af i køleskabet før den overhældes med smeltet chokolade og igen stilles på køl.

kage-8

Tag kagen ud af køleskabet en halv time før servering. Vent 5 minutter før du skærer små firkanter ud med en meget skarp kniv. Stabl firkanterne på et fad og servér dem for dine gæster.

Håber I nyder en dejlig torsdag aften ellers? Jeg tager en slapper med dynen i sofaen og manden som selskab. Glæder mig til fredag og weekend, hvad med dig? Klem fra Dorte 

English recap

It’s about 20! Years ago I was introduced to Millionaire’s Shortbread. It’s hard to days why, but it took me almost 20 years to try out making the myself and boy are they easy to make and sinfully tasty.

Rub 

Now put 25 grams of almonds, 25 grams of oatmeal and 25 grams of sugar in a foodprocessor and chop it to a flour. With just a little piece of butter melted on a pan now roast the flour till its golden and then let it cool. When cooled mix it with 100 grams of crushed macaroons.

Whisk 1/4 l cream till its light but not stiff. Now layer the apple mash, breadcrumbs and cream and continue the layers until you’ve topped the bowl. Finish with a crushed macaroon on the cream and leave in the fridge til serving. Note that the pie gets better the day after making it, therefore you can make it a day in advance.

……………..

LINKS & CREDITS

Photos by Dorte Bak ©
Follow this blog on BloglovinFacebookInstagram and Pinterest

Du kunne også være interesseret i

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.