Udgivet i Skriv en kommentar

Lækre Millionaire’s Shortbread med saltet karamel

millionaires-shortbread-dansk opskrift

Jeg har næsten lyst til bare at sige undskyld på forhånd, fordi min opskrift på Millionaire’s Shortbread, kan meget vel koste et par kilo på sidebenene. Men de er det værd, jeg siger det bare

Vi skal helt tilbage til midt 90’erne, da jeg første gang blev præsenteret for Millionaire’s Shortbread. Det var på studieturen i 2.g, hvor vi besøgte Skotland, herunder en skotsk skoleklasse, hvor min værtsmor havde bagt de små, tunge bidder af karamellykke. Jeg har mange gange siden ville prøve at lave dem selv, men er simpelthen først sprunget ud i det nu, men nøøøj manner, det er ikke sidste gang.

Millionaire’s Shortbread er en bund af mørdej med tyk karamel og chokolade på toppen. Jeg valgte at lave den ene halvdel med saltede peanuts, hvilket bestemt ikke var en fejl, da det bliver helt snickers-agtigt – yum!

millionaires shortbread med karamel dansk opskrift
kage-5
kage-3

Opskrift på Millionaire’s Shortbread med saltet karamel

Antal: 20 stk

Ingredienser

Til bunden

 • 175 gram blødt usaltet smør
 • 75 gram rørsukker
 • 1 stk vanillestang
 • 225 gram mel jeg brugte ølandshvede, hvorfor de ser lidt mere grovkornede ud, men helt almindelig hvedemel anbefales

Til karamel

 • 200 gram usaltet smør
 • 1 dåse kondenseret mælk
 • 1/2 dl lys sirup
 • 1 tsk flagesalt

Til topping

 • 250 gram mørk chokolade
 • lidt saltede peanuts til fyld eller på toppen

Sådan gør du

 • Start med at tænde ovnen ved 180º C
 • I en skål blandes blødt smør med sukker, vanillekorn og mel. Brug hænderne til at at få mørdejen helt lind og slut eventuelt af med at putte dejen i en frysepose, hvor du med hænderne kan ælte den bedre sammen.
 • Tag en rugbrødsform og læg bagepapir i. Mas nu mørdejen i formen, så den når ud til alle hjørner og bag den midt i ovnen i cirka 40 minutter. Efter de første 5 minutter skrues ovnen ned til 150º C.
 • I en tykbundet gryde hældes sirup, smør, salt og kondenseret mælk. Bring det langsomt til kogepunktet, mens du rører og lad det så koge i cirka 10 minutter. Gå ikke fra karamellen og bliv ved at røre let. Kommer der flager i din karamel kan du eventuelt si den færdige karamel.
 • Hæld karamellen over den bagte bund. Vil du have saltede peanuts med i din version, så strø dem jævnt udover kagebunden før du overhælder den med karamel. Du kan også lave en halvdel med peanuts og en halvdel uden.
 • Lad formen køle helt af i køleskabet før den overhældes med smeltet chokolade og igen stilles på køl.
 • Når helt afkølet, tages den ud af formen og skæres med en skarp kniv i små firkanter. Hav den altid på køl, men tag den ud en halv time før servering
kage-8

Håber I nyder en dejlig torsdag aften ellers? Jeg tager en slapper med dynen i sofaen og manden som selskab. Glæder mig til fredag og weekend, hvad med dig? Klem fra Dorte 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.