Selvstændig, da overvejelser blev til beslutning

selvstaendig-3Copyright

I dag handler det om min vej til at blive selvstændig som frisør og blogger. Jeg deler med jer, hvordan overvejelserne blev til en endelig beslutning og giver jer mine 5 trin til at validere om planen virker realistisk.

Det er noget tid siden, at jeg spurgte jer, hvad I kunne tænke jer, at jeg skrev lidt mere om på bloggen. Flere var inde på gerne at ville høre om det at blive selvstændig, og jeg har rigtig meget lyst til at dele lidt af mine tanker omkring det – især hvis det kan inspirere eller hjælpe andre på vej til en afklaring om, hvorvidt det er noget for dem eller ej. Det bliver lidt mere tekstet i dag, men forhåbentlig er I nogle, som kan bruge mine ord til noget.

Jeg synes faktisk, det er rigtig svært at få taget hul på emnet, nok fordi det jo ikke er til at behandle med et enkelt blogindlæg, men jeg tænkte, at jeg ville lægge ud med perioden hvor overvejelserne blev til en endelig beslutning. Det er nemlig et kæmpe skridt og kan føles usikkert og grænseoverskridende at beslutte sig for at blive fuldtidsselvstændig. Når det er sagt, er det også en spændende periode, hvor mange muligheder ligger for ens fødder, og hvor man er inspireret og fuld af gå-på-mod.

Overvejelserne forud for at blive selvstændig

Først og fremmest bestod min personlige rejse jo af min fortids lærdom med stress, tvillingebarsel, dødsfald i familien og dertilhørende nye prioriteringer og livssyn. Det er nok noget mange kan relatere til, men på et tidspunkt vendte bøtten for mig, og jeg begyndte at tænke, at et job jo bare er et job. Det blev meget ultimativt for mig, at et job ikke skulle styre min hverdag og i hvert fald ikke min evne til at være mor på en god måde.

Jeg havde de sidste par år på mit job mindre og mindre arbejdsglæde og vidste altså at jeg måtte gøre noget ved det. Det er lettere sagt end gjort, og det tog mig også flere års kamp fra jeg fik den følelse, til jeg rent faktisk stod på den anden side med en enorm arbejdsglæde igen. Det gør jeg i dag, bare hvis du skulle være i tvivl!

Jeg har faktisk altid haft drømmen om at være herre i eget hus. Så længe jeg overhovedet kan tænke tilbage, har følelsen ulmet i mig – at være selvbestemmende, skabende og fri. Jeg har blogget siden 2011, men jeg havde ikke en formemmelse af, at jeg skulle leve udelukkende af at være blogger. For mig er det væsentligt, at der er en nogenlunde stabil indtægt, således “rugbrødsindtægten” er i hus. I flere år forestillede jeg mig, at jeg skulle finde et deltidsjob for at sikre rugbrødet, men det er svært at finde et spændende deltidsjob, og efter at have haft antennerne ud i flere år uden succes, begyndte jeg at tænke i alternative muligheder. Pludselig midt i mit tankemylder stod det lysende klart for mig, at mit aller sikreste og mest stabile kort på hånden var min baggrund i frisørfaget, og med den tanke kunne jeg begynde at mærke efter i mig selv; kan jeg blive glad for en hverdag med frisørfaget som omdrejningspunktet igen? Svaret virkede meget klart, så derfor begyndte vi at vurdere overvejelserne lidt tungere.

selvstaendig-2selvstaendig-4

5 trin der fortæller dig om du skal blive selvstændig

Da beslutningen var taget, begyndte vi at regne på det. Først da regnestykket føltes fornuftigt, var beslutningen mulig at tage sådan endeligt. Når jeg skriver, at vi regnede på det, så var der nogle bestemte faktorer, som vi tog udgangspunkt i:

 • Privatbudget og minimumsindtægt – hvad skal jeg som minimum kunne indtjene?
 • Få overblik over indtægtskilder – hvilke typer opgaver er mest realistiske som stabile indtægtskilder? Hvor mange af dem er til stede?
 • Beregn tidsforbrug på dine indtægtskilder og sæt derefter en fornuftig timepris
 • Sammenhold din minimumsindtægt med dine priser for at finde ud af, hvor langt du er fra målet
 • Overvej din tiltrækningsevne og markedsføringsmuligheder – bliver det hårdt arbejde at skrabe minimumsindtægten ind og hvordan er dine muligheder for at påvirke det?

Da vi havde regnet ud, hvor meget jeg minimum skulle kunne udbetale i løn hver måned, var det simpelt at regne på hvor mange kunder, der skulle klippes/farves om måneden, for at det ville løbe rundt. Jeg tænkte en hel del på, hvilke markedsføringskanaler jeg skulle benytte, ligesom jeg var spændt på om jeg kunne fastholde den rette volumen af de kunder, som besøgte mig første gang.

At blive selvstændig kræver den helt rette ro i maven, og her spiller personlighedstræk også en rolle. Det er bestemt ikke alle, der vil trives som selvstændige med den utryghed, som også kan være en del af dagligdagen. For mig har det vist sig at være det perfekte deltidsjob med frie, fleksible rammer, søde kunder, som giver en social indsprøjtning og mulighed for at være selvstændig, skabende og vigtigst af alt: fri til at planlægge præcis så familielivet fungere bedst muligt 

 

……………..

LINKS & CREDITS

Photos by Dorte Bak ©
Follow this blog on BloglovinFacebookInstagram and Pinterest

madplan
Follow:
Share:

1 Comment

 1. Mille
  29. oktober 2016 / 11:11

  Tak for et smadderfint indlæg 🙂

  God weekend!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.