Opskrift på sprøde klejner med rom

Klejneopskrift

Opskrift på sprøde og traditionelle klejner med rom. Opskriften er min mors gamle, som jeg har hjulpet hende med gennem hele min barndom.

I dag deler jeg min foretrukne opskrift på klejner, som er lavet med rom. Jeg selv kan bedst lide at lave dem store og tykke, mens min mor laver små og sirlige klejner. Om du er til det ene eller det andet finder du selv ud af – opskriften er den samme.

Min far var en rigtig julemand – altså ikke i den udklædte forstand, men han var nærmest barnligt glad for julen og helst på den gammeldags og næsten tacky måde. Klejner var helt sikkert en af de ting, han syntes hørte sig julen til, så jeg og min mor har mange gange teamet op om en klejneproduktion. Her som voksen spekulerer jeg en del over, hvor stor en hjælp jeg egentlig var, men ikke desto mindre tænker jeg da selv tilbage på det som et produktivt teamwork.

opskrift klassiske klejner
klejner opskrift
klejner - klassisk opskrift

Prøv også min opskrift på glutenfri jødekager

Opskrift på sprøde gammeldags klejner med rom

Antal: 1 stor dåse

Ingredienser

 • 180 gram blødt smør
 • 180 gram sukker
 • 3 stk æg
 • 3 stk æggeblommer
 • 1 stk citron revet skal
 • 6 spsk hvid rom
 • 6 spsk piskefløde
 • 3/4 tsk natron
 • 750 gram hvedemel
 • 2 pk Palmin

Sådan gør du

 • Pisk smør og sukker helt cremet og tilsæt dernæst æg og blommer lidt ad gangen.
 • Riv skallen af en citron i dejen og pisk sammen med rom og fløde.
 • Natron røres i dejen, hvorefter melet sigtes over i små portioner, der løbende vendes i dejen med en dejskraber. Når der er bare en smule mel tilbage hældes dejen ud på et bord hvor det sidste mel arbejdes ind.
 • Form dejen til en kugle og gør klar til udrulning. (Du kan også lægge den i en plastikpose og fryde den end eller blot gemme den på køl, husk blot at den skal finde stuetemperatur før du så kan arbejde videre med den).
 • Skær en klump dej og rul den ud på et et let meldækket bord. Jeg ruller ud til omkring 4-5mm tykkelse, men du kan altså også vælge at rulle dem tyndere end det. Med en klejnespore riller du nu lange strimler, og gentager på den anden led, så du får harlekintern. Ril også i midten af hver tern og vrid så den ene spids gennem hullet.
 • Når alle dine klejner er vredet og klar, opvarmes palmin til sydende varmt og klejnerne koges 6-8 ad gangen i en gryde. Du skal blive ved gryden og holde øje med klejnernes farve, da det går hurtigt. Brug en hul ske til at fiske dem op med, så snart farven er lys brun – fra lys brun til brændt går nemlig ret stærkt. Læg dem til afdrypning på køkkenrulle.

De smager altså aller bedst, mens de stadig er lune og sprøde, og du kunne med rette servere dem men en varm kop julekaffe til. Koger du også klejner mon? Klem fra Dorte

………………

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

madplan

Follow:
Share:

2 Comments

 1. 10. december 2016 / 14:51

  Åhh hvor ser det skønt ud og så med rom i 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.