Når man ikke elsker sin have, som man burde… give away

  Her er jeg så – i min have. Iført relativt praktisk have-agtigt tøj og nul make-up – fordi sådan skal man jo være, når man laver havearbejde, ikke? Men så kan jeg heller ikke narre jer yderligere …

Hvis man flytter i hus og finder ud af, at man i virkeligheden slet ikke ønskede sig en have, hvad gør man så? Her er mine ærlige tanker om livet med have, men der gemmer sig også en ret lækker Give Away nederst i indlægget 

(Indlægget er sponsoreret af Bosch)

Da vi flyttede i hus, troede vi at lykken var gjort, fordi nu var vi jo haveejere. Lidt vidste vi, og det gik hurtigt op for mig, at jeg faktisk overhovedet ikke elskede at have en have. Jeg har i virkeligheden aldrig interesseret mig for haver, kun for at hygge mig derude, plukke af blomsterne og måske fantasere romantisk om haveliv med æbletræer, hængekøjer og grillmad – men reel interesse for havens årshjul, arbejde og velbefindende – det er simpelthen ikke mig, heller ikke efter 6 års forsøg med diverse planteprojekter og deslige. Bum, hvad gør man så?! Jeg har jo en have, og den passer ikke sig selv hele tiden, og selvom jeg heldigvis har en mand, der elsker sin have og arbejdet derude, så prøver jeg fra tid til anden at hjælpe lidt til (kan næsten høre min mand grine højt lige nu, ha ha).

I videoen nedenfor fortæller jeg en del mere om, hvad haven betyder for mig i dag, hvad det var, der gav mig “forkerte følelser” til at starte med og hvordan vi har gjort så at jeg i dag er landet et meget bedre sted.

Sådan gør vi vores have klar til sommeren

Vores have er i virkeligheden meget ukrævende og taknemmelig at have med at gøre. Vores fokus har været bevidst rettet mod at gøre haven nem at holde og overskuelig, samtidig med at den er pæn og rar at opholde sig i. Hvis du selv står med en uoverskuelig have, så kan jeg give disse par råd videre:

 • Lav en lækker træterrasse – det er bare super rart at have brædderne at træde ud på og det føles mere hjemligt
 • Vælg planter, der er selvkørende – nedlæg de bede, som bare giver arbejde, og sørg så for at holde haven simpel med blomster og planter, der klarer sig selv år efter år
 • Hav ordentligt værktøj, der er relevant – ja, maskinparken er altså en del af havelivet, og vi har lært på den dumme måde, at man skal have ordentligt værktøj. Invester med det samme i de maskiner, som du har brug for og overvej om ikke livet bliver bedre med maskiner uden ledning. Det lærte vi dengang en sommeraften, hvor jeg kappede ledningen på hækkelipperen, ha ha.

Forårsklar have

For os handler klargøringen om at finpudse kanterne i græsplænen, fjerne nedfaldne grene og triste blade, skifte jord i krukkerne og gøre dem klar til sommerblomsternes indtog og at få ryddet op i skuret og på terrassen. Så snart alle fladerne er rengjorte og klar, kan man meget nemmere finde ud af, hvad der mangler af nye maskiner, redskaber, møbler og planter

Vi har en del Bosch-maskiner i skuret, som vi har gode erfaringer med. De fleste kører på batteri, fordi det simpelthen er nemmere, og når vores grund er bare 400kvm har vi ingen problemer med at få tingene ordnet på en opladning. Hurra for det. Seneste tilføjelse er en ledningsfri græsslåmaskine fra Bosch (helt eksakt en Rotak 430 LI). Den er simpelthen så smart, at den har en slags mave, hvor græsset lander, når du slår det. På den måde sparer vi enormt meget tid, fordi vi ikke skal rive sammen efter græsslåning. Jeg kan godt afsløre, at den største gevinst ved det faktisk er at farmand ikke har alt for mange gode undskyldninger til at blive i haven frem for at hjælpe med børneputning og lignende – altså hvis man nu har sådan en slags far i husstanden, ha ha. Nej spøg til side, så er det faktisk rigtig rart at græsslåningen kan ordnes på kort og effektiv vis, fordi græsset gror hurtigt henover sommeren – vi slår altså græs en gang om ugen!

Vores græsslåmaskine kører på et 36Volts batteri, som fuldt opladet klarer vores have uden træls pauser. Batteriet virker til andre af Bosch’s maskiner, som kræver samme voltstyrke, hvilket betyder at man aldrig behøver mangle strøm, hvis man nu løber tør undervejs i arbejdet.

Vind et valgfrit værktøj uden ledning fra Bosch Garden Tools

Det skal selvfølgelig ikke kun være mig, der sidder her og soler mig i det nemme haveliv, så jeg har fået lov at udlodde noget lækkert til en af jer. Haveserien fra Bosch rummer alt lige fra græsslåmaskiner til kantklippere, hvor alle er ledningsfri, så du vælger selv, hvilken maksine, du drømmer om at vinde.

For at deltage i lodtrækningen skal du herunder i kommentarfeltet linke til det produkt fra Bosch’ sortiment af ledningsfrit haveværktøj, som du mest ønsker dig, hvis du er heldig at vinde. Læg din kommentar senest søndag den 16. april.

Den kommende tid vil jeg dele lidt flere indlæg om nemme blomster og planter i haven og om indretning på altanen og terrassen. Byd endelig ind, hvis du har nogle forslag til, hvad jeg skal skrive om 

……………..

Husk at du kan følge bloggen via BloglovinFacebookInstagram & Pinterest

LINKS & CREDITS
Photos by Dorte Bak ©

Follow:
0
Share:

78 Comments

  • Sara Apitz
   16. april 2017 / 14:21

   Heldigvis havde vi ikke råd til den HELT store drøm på husfronten, da vi skulle ha hus for 8 år siden, ellers havde dengang forelsket os i kæmpe landsteder med mega haveanlæg osv! Vi endte med – også et dejligt hus på landet- men m 800 m2 have. Tilpas når man ikke orker andet en GRÆS, HÆK og terrasse ?. En batteridreven plæneklipper vil jeg gerne ønske mig , mest til min mand ?

 1. Michelle
  7. april 2017 / 13:50

  Jeg kunne godt bruge en Isio buskklipper, tænker den kan spare mig for ømme håndflader hvert forår når når sommerfuglebuske m.m. skal klippes tilbage

 2. Marie-Louise Posgaard Larsen
  8. april 2017 / 15:09

  Vi flytter i hus for første gang her 1/5, og vi aner ikke om de har efterladt noget udstyr eller andet. Virkelig irriterende. Men jeg tænker at en græsslåmaskine bliver nødvendigt, hvis de altså ikke har efterladt en.
  Om ikke andet nupper vi nok Rotak 430 LI. Jeg aner ikke hvilken er der bedst, men der er OK meget græs i hvert fald.

 3. Lis Vinter
  8. april 2017 / 20:50

  Jeg tror denne vil være super til mig: Bosch Keo Batteridrevet havesav

 4. Line Due
  8. april 2017 / 21:58

  Jeg elsker faktisk vores have selvom den ikke er større end et frimærke. Vi har dig brug for at slå græs og vi har kun en håndskubber og eftersom min mand har græsallergi så er det mig som skal slå den. En batteridrevet plæneklipper ville være virkelig fedt at have ??

 5. Anne Melgaard Skauenborg
  10. april 2017 / 11:07

  Hej Dorte Jeg kan bestemt godt følge dig i dine tanker om haven – skøn at have, men ALT det arbejde!! Jeg prøver at overbevise mig selv om, at jeg nyder det (som I: jeg vil hellere det, end gøre rent)… Helt ærligt med vekslende held ;o) Heldigvis har jeg en mand, som ikke vakler i sine prioriteringer: hellere ude end inde! Og så ved jeg jo godt, hvor min indsats er nødvendig, ha, ha.. Men med denne sag https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/isio-3165140850063-199947.jsp tænker jeg, en af de større opgaver i vores have, kunne blive bare en my sjovere… :o)

 6. Pia Hansen
  12. april 2017 / 21:46

  https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp

  en græsslåmaskine til vores kæmpe have vil være så skønt det vil være en drøm af den anden verden, så vil der også være tid til at kunne hygge med ungerne og slappe af og nyde det gode vejr 🙂 – jeg vil juble og være dybt beæret hvis jeg skulle gå hen at vinde, det vil være total Luksus det vil jeg blive helt vildt glad for SMILER STORT krydser fingre og HÅBER heldet vender min vej ? ? ? ?
  ★ 🙂 ha en super FORÅRS dag 😀 SMILER STORT ☀ ☀

 7. Jane Rønsted Tvede
  12. april 2017 / 23:13

  wow en super pragtfuld konkurrence og min drøm og ønske er
  https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp
  da det er temmelig anstrenge at gå med den gamle håndskubber, når vi har to store græsplæner der skal slåes <3 så vil der være mere tid til at hygge med familien og nyde sommeren <3 håber den smukke maskine finder vej til mig og vil blive dybt rørt at glæde og taknemlighed <3 <3 ønsker dig en god påske <3 <3 <3

 8. 15. april 2017 / 22:07

  Åh… jeg ville ELSKE at vinde den her: https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/easygrasscut-12-230-3165140882286-199946.jsp?no-check
  Jeg har fødselsdag på tirsdag og ville elske denne som en ekstra fødselsdagsgave. Jeg står 100% for alt udenfor herhjemme – min kæreste blev vist ligeså overrasket over, hvor meget haven kræver, som du blev for 6 år siden. Han er efter 1,5 år holdt op med at øve sig i at kunne lide det. Jeg synes det er rart at gå rundt derude, men ja udstyret skal være i orden. Og jeg mangler seriøst en kantklipper, så denne præmie er som planlagt til mig. Håber og krydser alt for at jeg er den heldige vinder i morgen. God påske til dig og dine ???????

 9. Majken
  15. april 2017 / 23:56

  Fedt med en indlæg om have! Vi har første forår i vente vores nye hus, som vi renoverede i sommer og flyttede ind i, i efteråret. Pengene er brugt på nyt køkken, filt og maling – men nu vælter græsset jo op og vi har ingen plæneklipper! Derfor ville denne https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp?no-check#tab_technical være SÅ fed at vinde!
  Jeg ser frem til flere indlæg om have have, gerne med tips til hvad man evt kan dyrke ☺️

 10. Ulla Lentz Svensson
  16. april 2017 / 6:59

  Eeeeej, jeg har netop lige stået i Silvan og forelsket mig i sådan en Bosch akku plæneklipper til sommehusplænen ? Det ville være så dejligt at slippe for at skubbe den ældgamle tunge benzindrevne plæneklipper rundt som fulgte med huset. Den har i øvrigt også en defekt klap, hvilket resulterer i at den spytter græs udover mine fødder og ubderben når jeg bruger den ? Så jeg krydser alt hvad krydses kan for at jeg bliver den heldige vinder af denne lækre konkurrence ??☺️
  https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp

 11. Annasofie (havregrynogsolsikker)
  16. april 2017 / 9:56

  Tak for et velskrevet og smil-trækkende indlæg, hvor kan jeg genkende mange af dine tanker! Jeg har også en ret idyllisk Astrid Lindgren-forestilling om vores have med blomstrende æbletræer, at plukke rarbarber sammen med vores tre-årige pige til en hjemmelavet crumble og dufte til de mange blomster, de forrige ejere plantede.
  Men vores have ser lidt anderledes. Vi flyttede ind i sommer og vi er ved at renovere huset fra bund til top, vi er stadig kun halvvejs, og i søndags blev vores lille familie udvidet med endnu et lille medlem, da lillesøster kom til verden. Så kort sagt, er vores ellers ret fine have simpelthen så forsømt. Rabarberen er helt begravet i græs og ukrudt, og vi ejer ikke en gang en græsslåmaskine, så der er ikke slået græs siden efteråret. Og det skete kun, når min søde far lige en gang i mellem forbarmede sig, og slog det for os.

  Derfor ville jeg overraske min søde kæreste, som i øvrigt er den vildeste Bosch-nørd (alle andre værktøjsmærker er bandlyste herhjemme, haha) med den fancy græsslåmaskine. Måske det kunne være første skridt mod den der rarbarber-crumble-drøm, og give os skubbet til at finde den der haveglæde!

  https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp?no-check

 12. Nicole Leander
  16. april 2017 / 14:50

  Jeg havde også alverdens romantiske forestillinger om den der have, men nu 4 år efter vi er flyttet ind er det stadig knap så romantisk, især fordi min kæreste slet ikke synes fet er så spændende heller :-/ Til gengæld har vi planer om lidt romantik, for 1.juli skal vi holde havebryllup, og så kunne det være lækkert at udskifte den ældgamle benzinsluger af en græsslåmaskine med denne lækre sag 🙂 https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp?no-check

 13. Sabina Haysen
  16. april 2017 / 16:04

  Denne her vil rede mit liv – eller min mands!! For jeg koster rundt med ham – og kan ikke starte vores gamle sag af en græsslåmaskine fra før 2. verdens Krig.

  Tænk på alt det, vi kunne bruge tiden på sammen, imens græsset bliver klippet automatisk derhjemme! Jeg håber på at kunne glæde min mand med dette seje påskeæg fra mig og vores kids! ❤️?

  https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/robotpl%C3%A6neklippere-209530.jsp?no-check

 14. 16. april 2017 / 21:04

  TAK for endnu et dejligt og meget ærligt indlæg. Det er virkelig en stor kvalitet her på bloggen at man kan mærke at der sidder et rigtigt menneske bag tastaturet ? Jeg er til gengæld VILD med havelivet. Jeg har for 1,5 år siden mødt mit livs kærlighed og sammen har vi skabt den vildeste urtehave og er selvforsynende det meste af året. På en måde er haven blevet et sted hvor vi kan skabe noget stort SAMMEN og det er blevet et fint billede på den kærlighed der bare bli’r ved med at vokse imellem os. Vi gifter os til sommer og jeg er gået amok med georgine dyrkning som selvfølgelig skal bruges til vores bryllup ❤ Ja nu blev det også et meget personligt indlæg herfra. Vi har en ÆLD gammel plæneklipper som har set bedre dage, og det ville være helt fantastisk at kunne opgradere til denne her https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp?no-check

  Mange hilsener Mette

  • 16. april 2017 / 21:37

   Aj hjerteligt tillykke til jer begge, jeg bliver helt misundelig. Jeg ville faktisk rigtig meget ønske jeg kunne finde den samme begejstring for haven frem, men det er altså ikke helt landet på samme måde som for dig ❤ tak også for dine søde ord, hvor er det helt igennem dejligt at høre. Klem Dorte

 15. das wunderbaum
  16. april 2017 / 23:09

  Vi har jo endelig, endelig fået købt et hus som vi meget snart flytter os selv og kuldet i. Huset har også have og da vores haveudstyr begrænser sig til 2 stk ikea-stole og en lyskæde på vores altan pt., så vil et hvilket som helst haveredskab næsten være kærkomment. Jeg tænker dog at vi mest har brug for en plæneklipper som fx denne https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp da haven stort set kun er græs. Og fliser.

 16. Sara Dalhoff
  17. april 2017 / 19:40

  Nyder at følge med på din blog, den er så dejlig relevant!
  – og sikken en skøn give away, jeg vil straks smide et lod i puljen…

  Vi har langt om længefået lagt vores have om, med en stor græsplæne og et par store staudebede der (stort set) passer sig selv. Drømmen om en selvforsynende køkkenhave harmonerer bare ikke pt. med tre børn, fuldtidsjob og studier.
  Desværre er vores plæneklipper lige stået af, så jeg (læs: min mand) ønsker mig denne:
  https://www.bosch-garden.com/dk/da/havemaskiner/haveredskaber/rotak-430-li-3165140895460-199945.jsp

  // Sara

 17. Dorte
  28. august 2017 / 7:37

  Hvem vandt ? ?

  • Dorte Bak
   Forfatter
   28. august 2017 / 7:43

   Hej Dorte, jeg kan ikke lige huske hendes navn, men det blev annonceret her på bloggen tilbage i foråret 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

< script type = "text / javascript" > var vglnk = { nøgle : 'ebc75b068c240ca1ab79a4121b3949c4' }; ( funktion ( d , t ) { var s = d . createElement ( t ); s . type = 'tekst / javascript' ; s . async = sand ; s . src = '//cdn.viglink.com/api/vglnk.js' ; var r = d . getElementsByTagName ( t ) [ 0 ]; r . parentNode . insertFør ( s , r ); } ( dokument , 'script' ));