Lad os håbe, det ikke sker!

Popper den, når min puls stiger? Kan jeg godt dreje hovedet uden fare på færde? Kan man pakke den sammen igen, hvis den popper? Jeg har gjort mig nogle erfaringer med Hövdings cykelairbag, som er testet 8 gange mere sikker end almindelige cykelhjelme.

Et af de dilemmaer, der ofte har fået os til at diskutere højlydt med på Mads & Monopolet herhjemme, det er spørgsmålet om, hvorvidt vi voksne skal køre med cykelhjelm. Det mener jeg jo, at vi skal, men min mand er ikke som sådan enig. Han er af den overbevisning, at et styrt er nærmest utænkeligt, fordi han er rutineret på en cykel. Jeg derimod, bekymrer mig om alle de andre tosser i trafikken, som tager dumme chancer og agerer hidsigt og dermed kan få en afgørende rolle i mit utænkelige styrt. Jeg er en kværulant – ingen tvivl om det – og det er ikke blevet bedre af at blive mor. Ikke desto mindre holder jeg fast i, at det slet og ret er tåbeligt ikke at bruge en hjelm, når man cykler og det gør jo ikke ligefrem ondt at bruge hjelm trods alt.

Jeg har sagt til manden, at jeg ikke passer og plejer ham, hvis han ender som en grøntsag pga. manglen af en hjelm – tarveligt måske, men jeg synes jo, han er tarvelig, når han kører uden. Han er sgu nogens far og kæreste!


I et par år nu, har jeg kørt med hjelm, men jeg har haft øjne op stilke, når jeg i det københavnske bybillede har passeret en af de mange cyklister med “krave”. Misundelsen har primært været motiveret af frihedsfølelsen, som jeg føler mig berøvet for med den almindelige hjelm. Jeg savner altid at mærke vinden og dertil kommer, at jeg ofte har en høj hestehale eller knold, hvilket ikke kan være i den klassiske hjelm. Dernæst skal jeg heller ikke afholde mig fra at tilstå, at jeg føler mig rimelig usmart med en klassisk hjelm på hovedet – faktisk hader jeg den bare!

“Kraven” er en airbag for cyklister, og den indfrier alt, hvad man kan drømme om indenfor cykelsikkerhed. Du skal ikke have den på hovedet som en klassisk hjelm, så du kan rent faktisk nyde vinden i håret og undgå at se “tosset ud”. Dertil kommer et faktum, som er svært at overse, nemlig at den er 8 gange mere sikker end en almindelig cykelhjelm! Det er jo faktisk ret vildt, men meget logisk, når man i statistikkerne dykker ned i detaljerne og får forståelse for, at mange af de alvorlige skader og dødsfald forårsages af voldsomme slag på nakken og baghovedet. Hövdings airbag puster sig op omkring hele dit hovede inklusive nakken, så du er simpelthen mere beskyttet med en airbag end med en hjelm, som ikke dækker det stykke. Tankevækkende! Mottoen hos Hövding er Feel Free, Ride Safe, og det synes jeg virkelig de efterlever. 

Jeg håber ikke, at min airbag popper i tide og utide, fordi når det sker, ser man noget mere tosset ud end med en traditionel hjelm! 

Sker det, så skal man have en ny hjelm, fordi den ikke kan pakkes sammen igen. For nogle er dey dækket ind i forsikringen, men uanset hvad, så popper den jo ikke i tide og utide heldigvis.

På det seneste har jeg således lært min “krave” at kende, og det har ikke været uden udfordringer! Nok ser jeg lidt mere fri ud, og føler mig generelt mere tilpas, men det er også lidt af en tillidssag. Virker den nu også, hvis uheldet er ude? Hvordan ved den, hvornår det er nødvendigt at poppe? Og popper den på forkerte tidspunkter?

Jeg har de første gange med kraven taget mig selv i at tro, den vil poppe, når min puls stiger, når jeg drejer hovedet for at se mig bagud og når jeg bukker mig for at låse cyklen op. Virkeligheden er imidlertid, at der er fyldt en masse data ind i airbag’en, som gør at den kender forskel på almindelige bump på vejen og så på farten og hældningen, som opstår i et fald.

Du finder info på Hövdings hjemmeside, både omkring priser, sikkerhed, test og historik. Du kan ligeledes se adskillige videoer og andre sjove opslag på Hövdings facebookside.

Okay hænderne op, hvor mange af jer drømmer også om en “krave” mon? Havde du overhovedet hørt om den før det her indlæg? 

……………..

Følg også via Youtube, Nyhedsbrev, Facebook og Instagram

 

madplan
Follow:
Share:

4 Comments

 1. SofieW
  19. september 2017 / 10:49

  Den står på min ønskeseddel af præcis samme grunde, som du nævner, men jeg har tænkt præcis de samme tanker som dig: hvad når man kører ned af en kantsten? Når man låser op? Drejer hovedet etc? Det er jo temmelig omkostningsfuldt, hvis den først er poppet. Jeg har efter to graviditeter med hyperemesis gravidarum en temmelig lille kvalmetolerance, så jeg er også lidt spændt på, hvordan det vil føles at have noget trykkende under hagen/på halsen. Hvordan føles det?

  • Dorte Bak
   Forfatter
   19. september 2017 / 20:16

   Jeg mærker den ikke – ikke anderledes end et halstørklæde og det er lidt som at man bare putter hagen ind bag den på en hyggelig måde. Men det kan jeg jo sagtens sige, når jeg ikke døjer med “kvalmetolerancen”. Du må prøve en på for at mærke efter tænker jeg 🙂

 2. 21. september 2017 / 9:18

  Sådan én må jeg ha´ – Dorte det er satme smart for med mit høje hår magter jeg ikke en alm cykelhjelm. Har aldrig hverken set eller hørt om dem før!!
  kh Libbie

  • Dorte Bak
   Forfatter
   25. september 2017 / 19:32

   Så er jeg glad for at kunne have introduceret dig for den kære. Jeg er i hvert fald vildt glad for min og for den frihedsfølelse, som følger med. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.