Deprecated: is_ajax is deprecated since version 6.1.0! Use wp_doing_ajax instead. in /customers/4/3/5/dortebak.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211 Hvad handler julen egentlig om? - Dorte Bak
45   201
10   94
14   128
5   105
23   208
5   81
0   147
19   135
6   143
4   128

Hvad handler julen egentlig om?

Om julen – er den en lukket fest for de heldige? Hvad er egentlig meningen med julen og skal vi have dårlig samvittighed over at kunne fejre jul med familie og gaver?

Holdninger til julen er mange, og i min salon møder jeg mange versioner af jul. Der er dem, som rejser væk for at slippe, og dem, som savner nogen i julen, og så er der dem, der fejrer jul på alle mulige forskellige måder. Jeg kom til at tænke på, hvad julen egentlig betyder for mig, og hvorfor jeg ikke synes, den længere behøver blive kategoriseret som en udelukkende kristen tradition. Julen handler nemlig ikke kun om Jesus, men om kultur og næstekærlighed. Julen handler først og fremmest om at være sammen, reflektere og for mine børn kan den næsten udvævnes som et intensivt kursus udi takt og tone.

Jeg elsker at høre alle julehistorierne fra mine kunder, fordi jeg elsker julen, men jeg bliver også så ked af det, når nogle lader sig stresse og jage over julen. Jeg tænker på, om vi er ved at drukne den gode julestemning i for mange og for høje forventninger? Jeg tænker faktisk også på, om jeg, med min blog, bidrager til at skabe et billede, som stresser andre? Jeg håber det ikke – jeg håber, at alle læsere af bloggen rent faktisk ved, at 1) jeg laver jul, fordi jeg ikke kan lade være, og ikke fordi jeg skal 2) bloggens historier kun er et lille uddrag af min tilværelse vist i den form, jeg allermest ønsker at huske, altså naturligt nok en romantisk udgave af virkeligheden. Men det ved I jo godt, ikke?

I min verden handler julen først og fremmest om samvær og magi. Magien sker i børnenes tro på juleriet, og jeg hygger mig oprigtigt med at lade dem undres og fortrylles. En ting jeg virkelig holder fast i med næb og kløer dog, det er de ting mine børn skal lære gennem julens forskellige traditioner. Det handler om at lære at give og at lære at modtage – ikke bare gaverne juleaften, men også gavmildhed og omtanke. Der behøver ikke være et stort orgie af gaver og jeg vil rigtig gerne nå derhen, hvor mine børn år efter år bliver mere bevidste om, at julegaverne gives med omtanke og ikke bare som afkrydsning på ønskesedlen.

De er godt på vej, men har stadig meget at lære – man bliver jo slemt fristet med alle de pakkekalendere, ønskehæfter i brevsprækken og julemandsarrangementer. Og dem skal de heller ikke snydes for – det handler i høj grad om vi forældres evne til at perspektivere og finde den rette balance undervejs.

Jeg nægter at skulle have dårlig samvittighed over min egen privilegerede jul. Jeg er heldig, fordi jeg har familie, sammenhold, ressourcer og overskud, men jeg værdsætter det også. Jeg værdsætter at kunne de ting, jeg kan, og jeg fælder ikke dom over andre, der gør tingene på deres måde eller slet ikke kan. Mange gange har jeg og vi herhjemme hjulpet i det små. Ikke ved at ofre vores egen jul, men ved at give de ting, som kan give værdi hos andre. Jeg har lavet pakkekalender til familier med få ressourcer, mine børn har givet legetøj væk, og i mit barnsomshjem har vi flere gange holdt jul med individer, der ellers skulle sidde alene i julen. Julen er for mig ikke en lukket fest, men den er hvad man gør den til – og jeg er helt forstående overfor den ensomhed, som mange må rammes af, når julen nærmer sig. Det vil jeg gerne hjælpe til at mange husker på og drager omsorg for. På den måde, som man kan og magter selvfølgelig – og uden dårlig samvittighed.

Hvad betyder julen for dig mon – er den religiøs, et kommercielt helvede eller noget dejligt og hyggeligt? Klem fra Dorte 

……………..

Følg også via Youtube, Nyhedsbrev, Facebook og Instagram

Follow:
0
Share:

2 Comments

 1. Trine
  1. december 2017 / 14:14

  Så fint skrevet. Julen har lidt af alle dimensioner. Alt det gode, men også det som er svært. Heldigvis gør børnene at julen mest af alt er magisk. Kh Trine

  http://www.trinesblend.dk

  • 3. december 2017 / 9:05

   Hejsa Trine, tak ? børnene gør helt klart julen så meget mere magisk ja, man bliver jo selv helt barnlig ✨

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.