0
Dessert, kage & slik Jul Julens opskrifter Opskrifter

Ris a l’amande – klassisk opskrift og én med et twist

Risalamande opskrift klassisk

1 dag til juleaften og mere skal du heldigvis ikke bruge for at nå at lave den klassiske Ris a l’amande, som jeg her deler en opskrift på. Meeen der gemmer sig altså også et smagfuldt voksent twist længst nede, som jeg kan anbefale varmt.

Tiden er fløjet ekstremt hurtigt for mig her i december, så min plan om at dele min opskrift på Ris a l’amande trænger sig temmelig meget på nu. Der er ingen vej udenom, så her kommer min opskrift på den klassiske Ris a l’amande, men også med tip til et lille twist, du kan tilføre Ris a l’amanden for de voksne i selskabet.

Risalamande opskrift

Opskrift på klassisk Ris a l’amande

(6-8 personer)

Det med mængderne er rimelig groft angivet. Jeg synes sjældent, der kommer den samme mængde og konsistens ud af opskriften, så brug din sunde fornuft undervejs og spæd til med mere mælk, hvis nødvendigt.

Start dagen før med at lave risengrøden.

4 dl grødris
2 liter Sødmælk
2 dl vand
1 tsk salt

Start med en smule vand og salt og så snart vandet er fordampet fra risene tilsættes sødmælken. Rør hele tiden i gryden, så der ikke opstår skind og brændte flager. Så snart mælken har kogt slukkes for blusset og gryden pakkes i et håndklæde og gemmes i dynerne.

1/2 l Piskefløde
1 Vanillestang
3 spsk rørsukker
3 dl smuttede mandler
1 tsk Revet appelsinskal

  1. Pisk fløden op til en stadig flydende konsistens, som kun lige er tyknet let. Den skal lave toppe, som glider let ud igen.
  2. Skrab vaniljekorn ud af din vanillestang og del kornene med en knivspids og lidt sukker.
  3. Tilfør rørsukker og vanillesukker i fløden og rør let.
  4. Tag en ny skål og fyld halvdelen af din risengrød heri, hvorefter du rører fløden i lidt ad gangen. Fortsæt med at blande med en ske fra grød og fløde til du får en meget blød og luftig blanding og brug hele tiden lidt ekstra grød eller fløde for at ændre i konsistensen eller gøre portionen større.
  5. Hak dine smuttede mandler i forskellige mindre stykker og bland dem så i sammen med appelsinskal, og hæld den færdige Risalamande i en pæn serveringsskål. Husk at gemme 2-3 gode, hele mandler, som skal gemmes i Ris a l’amanden.

Risalamande opskriftRisalamande opskrift

Tip!

Skal de voksne forkæles lidt ekstra, så tilsæt cirka 1/2 tsk Amaretto pr. 2 dl Ris a l’amande og rør godt sammen. Det giver lige lidt ekstra til smagsoplevelsen uden at blive for hidsigt.

Det er min erfaring, at man ikke skal lave Ris a l’amanden i forvejen, så hav i stedet alle elementerne klar (ligesom i Tv-køkkenet, blink blink), og bland det op umiddelbart før servering. Så får du din Ris a l’amande lige som du kan lide den, uden den når at sætte sig.

Ris a l’amanden servedes naturligvis med kirsebærsauce til, og her kommer så det helt store spørgsmål: Skal den serveres kold eller varm? Klem fra Dorte og ønsket om en magisk jul til dig, uanset hvor eller hvordan du fejrer den 

……………..

Følg også via Youtube, Nyhedsbrev, Facebook og Instagram

Du kunne også være interesseret i

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.