Overspringshandlinger og selvrespekt

Jeg ved, at flere af jer enten overvejer at ændre jeres arbejdsliv eller føler jer fastlåst i balancen mellem arbejdsglæde og familieliv. Det både skriver I til mig, og jeg taler ofte med mine kunder om det også, så derfor håber jeg, at dette indlæg kan give lidt inspiration til overvejelserne. Det skal i dag handle om at være tro mod sig selv og om overspringshandlinger af rette kaliber og i rette omfang.

Har du læst med hos mig længe eller er du ny her? I hvert fald skal jeg ikke lægge skjul på, at jeg har været vidt og bredt omkring i mine karrierevalg, hvilket for nogle har signaleret ubeslutsomhed og andre har opfattet mig som modig. Hvad den rette betegnelse er, kan jeg ikke slå fast selv, men jeg har ikke fortrudt mine omveje og valg. Jeg er landet et super godt sted med en noget patchworket arbejdstilværelse som blogger, freelancer, selvstændig frisør og fagforeningsaktivist, og jeg tror faktisk ikke, det havde ladet sig gøre uden en god portion overspringshandlinger, vægelsind og “mærken-mig-frem”. For man skal turde… !

Netop i dag har HK bedt mig dele mine tanker omkring overspringshandlinger og videreuddannelse, og det er bestemt et emne, der betyder noget for mig, men hvad er en overspringshandling, og hvornår kan den være god eller det modsatte? Min blog startede for eksempel som en overspringshandling, og blev senere hen et decideret tilflugtssted for mig, indtil den dag, hvor jeg pludselig kunne kalde den for en del af mit arbejde. For mig har den altså været en altafgørende og positiv overspringshandling – i modsætning til de utallige og ligegyldige runder, jeg kan ende med at tage omkring diverse indbakker og sociale medier. Det giver kun lidt værdi og ender med at føles som spildt tid, når dagen er omme…

Overspringshandlinger tjener jo for så vidt et formål og kan vel i mange tilfælde oversættes direkte til et signal om, at du trænger til en pause eller et skift. Måske kan man overveje, om man faktisk er glad for sit job eller studie, hvis man konstant ryger ind i loopet med negative overspringshandlinger? Måske man skal genoverveje tilgangen til opgaven, timingen eller hele meningen med den? Jeg ved det ikke, og det er helt sikkert også individuelt, men det kan du jo eventuelt selv reflektere lidt over, hvis du føler dig truffet 🙂

Mine foretrukne gode overspringshandlinger: Kaffe og strikning!

Videreuddannelse og uddannelse i det hele taget er top vigtigt, og selvom jeg ikke selv kan sige, at jeg har været den mest flittige på skolebænken, må jeg også understrege, at selvom man kan komme langt uden højtragende uddannelsestitler, så gør man også kampen lidt mere sejlivet for én selv. Sådan har jeg i hvert fald følt det. Jeg har haft gode muligheder, mødt de rette mennesker og boet geografisk heldigt, og jeg er lykkes med at overbevise arbejdsgivere om mine evner til trods for “forkerte” uddannelsespapirer. Jeg har selvsagt også virkelig måtte bevise mit værd og kæmpe for mine titler, men de små sejre har også cementeret min selvrespekt. Jeg har lært en masse på vejen op, ned og ud af diverse stillinger, og jeg har lært en hulens masse om mig selv – både skidt og kanel. Det hele vejer tungt i mit arbejdsliv nu, og nogle gange ville jeg ønske, at jeg var gået den slagne vej og taget den universitetsuddannelse, som jeg i dag godt kan se, havde været god for mig, men til gengæld videreuddanner jeg mig ved hands-on erfaring og de forskellige kurser og workshops, som jeg tilbydes via mit fagforbund. Det giver rigtig godt, er super relevant for min selvlæring og måske det en dag ender med at jeg indskriver mig på en “rigtig” uddannelse?!

HK´s hjemmeside kan du se flere korte film, der giver dig inspiration til, hvordan du kan komme videre i dit arbejdsliv, og uanset om du er HK’er eller ej, kan den inspiration bruges til noget.

Og hvad med dig, har du fokus på videreuddannelse og kan du også finde både de gode og de dårlige overspringshandlinger i din hverdag? Så længe de ikke fylder for meget, så tænker jeg jo at de er velkomne trods alt. Jeg håber, du har en fin dag derude, klem fra Dorte 

……………..

Følg også via Youtube, Nyhedsbrev, Facebook og Instagram

 
madplan
Follow:
Share:

2 Comments

 1. 15. september 2018 / 15:38

  Hej Dorte
  Interessant indlæg på din blog. Pt. står jeg og skal vælge min fremtidige karriere. Er uddannet socialpædagog og brænder for mit fag, særligt med udsatte børn/unge/familier, desværre brænder jeg så meget, at jeg for en periode er brændt ud. Så mine tanker går også på, hvad skal jeg lave, hvis ikke jeg skal lave socialpædagogisk arbejde…. Men måske er efteruddannelse vejen frem for mig. Dejlligt at læse, at du trods (eller netop på grund af) overspringshandlinger befinder dig, hvor du skal i dit arbejdsliv nu.
  kh Tina

  • Dorte Bak
   Forfatter
   17. september 2018 / 20:53

   Hej Tina. Det lyder både spændende og hårdt, men jeg tror og håber, at du lander det helt rette sted. Lyt til sig selv og vær kreativ, når du udtænker potentielle løsninger – vejen viser sig lige pludselig. Klem fra Dorte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.