fbpx

Samsovning for tvillinger

Om at have en tvilling, på godt og ondt, om vores overvejelser for og imod samsovningen, relationsdannelsen og alt muligt andet. 

Ærligt talt, så er der ting, som jeg ikke havde troet, og ting, som går lige efter bogen – altså med tvillingeskabet. Selvfølgelig ved de lige præcis hvilken knap, de skal skrue på, for at irritere hinanden, og selvfølgelig (??) er de blevet hinandens bedste venner. Det sjove er, at de ikke omtaler hinanden som hinandens venner. De går i klasse sammen, men leger i høj grad med hver deres venner i klassen, og når de kommer hjem og i weekenderne, har de så fint nok i hinandens selskab. I udgangspunktet altså – og vi er helt bevidste om, at vi som forældre skal dyrke deres individuelle relationer, så de ikke senere hen står med svage venskaber foruden hinanden. Det er sgu svært – forældreskabet til tvillinger, fordi når man nu oplever en generel harmoni, så skal man virkelig vælge at tage opgaven på sig med at bryde med det, som umiddelbart fungerer så fint. Vi arbejder på det!

En ting, som er jævnligt til debat herhjemme, det er om det er godt eller knap så godt, at de sover sammen. De fik hver deres værelse på et tidspunkt, men bad efter få måneder om at sove sammen igen. Nu er de rykket så meget sammen, at deres senge er blevet til en dobbeltseng, og det er sandt at sige en rigtig hyggehule, som helt klart skaber ro og tryghed for dem – men er det en falsk tryghed? Vi tager selvfølgelig selv bestik af situationen, men jeg er egentlig nysgerrig efter at høre fra jer andre, om jeres unger sover sammen og hvad I oplever af godt og skidt herved?

(Links markeret med * er reklamelinks)


Den grå sengehimmel fra Sebra* er super nem at skubbe rundt om de to senge, og ved at proppe den ind under madrasserne, virker den som et telt. Den findes også i rosa* og blå*.


Pigerne sover i øvrigt både med deres skylamper* og en lysende bamse i stil med denne*. Det hjælper, hvis man vågner om natten og ikke kan lide mørket, og lyset er dæmpet, dog rigeligt til at kunne finde sin søster eller et vandglas. Sengetøjet med pom pom motiv er er Snurk*

Tænk engang at vi nu har sol for 3 dag i træk her i København. Jeg slikker det grundigt i mig uden at tage det for givet – hvordan er det hos dig? Klem 

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Follow:
Share:

6 Comments

 1. Anette
  10. april 2018 / 11:07

  Hej og så dejligt at du skriver lidt om tvillilngelivet. Mine drenge er kun 3 år, så jeg suger al erfaring til mig jeg kan få om tvillingeskab. Du skriver at de er i den samme klasse – var det bevist eller var der kun eet spor på deres skole? Og hvad var dine overvejelser omkring dette? De fleste pædagoger er jo af den holdning at tvillinger bør gå i hver deres klasse, men jeg er ikke sikker på at det altid er bedst.
  Tak for en dejlig og hyggelig blog!

  • 10. april 2018 / 12:25

   Hej Anette.
   Hvor dejligt at høre! Vi valgte at give dem en sam-tilværelse efter at have været på hver sin stue i børnehaven. Det har i vores pigers tilfælde været det helt rigtige at sammenføre dem igen og de vælger naturligt hver deres leg, så det er ikke et problem. Vi oplevede faktisk at deres interne sammenligning og konkurrence blev mindre, da de fik lov at have hinanden igen – konfliktniveauet dalede simpelthen, og der opstod mere søsterlige og rare følger, som vi ikke tidligere havde set. Men det kan jo være meget forskelligt – det vi fandt ud af, er under alle omstændigheder, at man skal være klar med ressourcer både som forældre og pædagoger, hvis/når man skiller dem ad. Det er deres normal, som de aldrig har stillet spørgsmålstegn ved, og derfor kan jeg undre mig over, at pædagoger altid har så travlt med at gøre det. Men men… det kan hurtigt blive til en laaaang diskussion, som rummer mange gråzoner. Klem fra Dorte

 2. Tina
  10. april 2018 / 11:20

  Vores dreng og pige sover også på samme værelse. De er ikke tvillinger, de er 9 og 11 år og de hygger sig med det og især vores pige finder tryghed deri. Jeg tænker at på et tidspunkt får det en naturlig ende. Og så længe det ikke er et problem for dem, vil vi heller ikke gøre det til det. De har også en lillebror og han sover for sig selv og det er der ingen problemer i.

  • 10. april 2018 / 12:26

   Jeg kan heller ikke lade være at tænke nogle gange, at hvorfor skulle de ikke have lov – som de selv siger: “dig og far sover jo også sammen” 🙂

 3. 10. april 2018 / 18:36

  Mine drenge sov sammen indtil de var omkring 10-11 år. De er ikke tvillinger, men der er kun 1 1/2 år mellem dem, så næsten 😉
  Min bror har en datter og et sæt tvillingepiger. Tvillingerne sov sammen, og en dag spurgte den store pige undrende: mor, hvordan kan det være, at jeg er den eneste i det her hus som skal sove alene? Nu sover hun med de andre børn…
  Jeg tænker at mennesker er flokdyr, og at vi har brug for hinanden. Voksne sover jo også sammen, så hvorfor skulle børn ikke? Det lyder som om du har nogen gode, stærke instinkter, og dem synes jeg du skal følge!

 4. Tine
  14. april 2018 / 20:19

  Hej, jeg er selv tvilling og har igennem størstedelen af mit barndoms liv både delt værelse og seng med min søster. Det var først midt i teenageårene vi rykkede sengene væk fra hinanden, men valgte så slå-ud senge; så vi nemt kunne gøre det igen, bare et par gange om ugen. Jeg tænker tilbage på det som værende virkelig hyggeligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.