Udgivet i 6 kommentarer

Det du måske ikke ved om det at strikke…

sorbetcardigan mille fryd strikke Dorte Bak

Jeg bliver efterhånden spurgt regelmæssigt, så her fortæller jeg lidt om, hvorfor strikketøjet så ofte er med mig, og hvad jeg oplever som relativt nyslået strikkefrue.

Det der med strikketøjet, det er noget sjovt noget. Udover at være en afslappende proces for mig, endda på en helt anden måde end noget andet, så åbner det også døre. Det er på alle måder en ice breaker, et fællesskab og en ufrivillig opsigtsvækker, når andre ser eller indser, at man strikker. Jeg har kun strikket i omkring 10 måneder, men allerede nu føler jeg mig godt kørende som strikker. Bevares, jeg har da rigtig meget at lære endnu, men jeg er mere end tilfreds med mine resultater og med fornøjelsen ved at sidde med strikketøjet, og så er jeg helt overraskende landet et sted, hvor jeg helst har det med mig alle steder – tænk hvis nu der lige opstår en mulighed, ikke?!

Strikning er en slags mindfulness for mig, og det fungerer endda sådan, at jeg bliver bedre til at sidde stille i længere tid, hvilket jeg ellers ikke kan skrive på CV’et som en spidskompetence. Jeg føler mig simpelthen mere nærværende, når jeg sidder med strikketøjet, men det kræver selvfølgelig, at jeg er nået dertil, hvor jeg ikke hele tiden har brug for at skele til opskriften. Kender du det mon? Derfor er strikketøjet også led i Hong Kong, og jeg strikkede på flyet, ligesom jeg har siddet og strikket for en stund på en kaffebar midt i den pulserende by. Det er rimelig særligt, skal jeg hilse og sige … som om jeg bliver en modpol til det travle liv omkring mig.

sorbetcardigan mille fryd strikke Dorte BakDorte Bak at strikke

Skjorte, vintage fra Bob & Lutetia, lignende herfra* / Nederdel, gammel fra H&M, lignende herfra* / Sko fra New Balance her*

Nogle gange, mens jeg strikker, falder mine tanker på, at det her håndværk er noget kvinder har dyrket i mange hundreder år. Helt sikkert var det en del af arbejdet, fordi der skulle lappes og strikkes strømper, men jeg er slet ikke i tvivl om, at det har været det arbejde, de tyede til, når de lige skulle samle tankerne og tiltuske sig en pause. Det er da i hvert fald ofte det, jeg selv gør, og det er slet ikke så få ting, der lige bliver processeret under min strikkestund.

Billederne i indlægget er taget af dygtige Malene Porup, som er fotojournalist og har været så fantastisk sød at indvilge i at være min fotograf engang imellem. Hvor særligt er det ikke lige?

Det går i øveigt godt med min sorbetcardigan, så jeg er spændt på, hvornår jeg kommer til at tage den i brug. Farverne og garnet har jeg delt i dette indlæg, så hvis du vil vide mere, skal du bare hoppe forbi. Klem fra Dorte 

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

6 tanker om “Det du måske ikke ved om det at strikke…

 1. Jeg tror på at strik er en form for feminin aktivisme. Var meget obsessed med yarn bombing for nogle år tilbage, og hvordan mange aktivister bruger det.
  Men også selvom man ikke sender et statement til verden, så tror jeg det sender et blødt statement til ens krop…
  Skønne billeder btw!

  1. Jeg forstår hvad du mener og jeg tror det er præcis hvad jeg er blevet så ramt af – det er som om jeg sender kærlighed til mig selv, når jeg sidder med garnet – tak for de søde ord, jeg er også glad for dem! Knus

 2. På gamle malerier ser man mænd der går den lange vej til markedet for at sælge sine afgrøder, som går og strikker på strømpepinde. Så der er ikke udelukkende en gammel kvinde syssel.
  Selv har jeg strikket fra jeg var 13, nu er jeg 51. Da mine unger var små strikkede jeg til dem, men nu gør jeg det kun når forår og vinter tvinger mig ned i sofaen. Synes det er lidt svært at finde små prokjekter, gider ikke de store trøjer længere. Har strikket klude og grydelapper men har rigeligt nu. Hvad strikker i af mindre ting?

  1. God indsigt du har, det har jeg faktisk aldrig bidt mærke i, men det giver egentlig god mening eftersom det netop har været en meget mere nødvendigt kompetence end det er i dag. Hmmm små projekter er for mig småbørnsstrik – jeg har ikke strikke længe nok til at løbe tør og jeg har masser af småbørn omkring mig, men hvad med strømper? Det drømmer jeg lidt om at strikke af diverse rester (ignorer her komplet alles advarsler om at bruge andet garn end strømpegarn, dårlig ide måske?)

 3. Strømpegarn er bare mere slidstærkt end alm garn men hvis du kun bruger sokkerne som nat sokker fx kan det da nok gå.

  1. Jamen jeg tænkte faktisk mest bare sådan hyggesokker – så det må være et go?! ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.