Udgivet i 6 kommentarer

Stor guide til byerne på Bornholm

stor-guide-autentiske-byer-bornholm

En temmelig lang guide til de små byer på Bornholm, hvor jeg prøver at give dig tis til de mindre turistede og mere autentiske dele af solskinsøen. Øen har ufatteligt meget charme, så uden at følge min guide kan det trods alt ikke gå galt, men et par tips kan man vel altid bruge, eller?

I Kr. Himmelfartsferien var vi på Bornholm alle fire. vi tog afsted for at lade op og få nogle mere nære dage med hinanden, og det virker hver gang; Bornholm er bare et lille dansk paradis!

Jeg er vokset op med ture til Bornholm, fordi min mor er født bornholmer. Dengang havde jeg min oldemor og oldefar på øen, men sidenhen er de jo gået bort og resten af familien har forladt øen. På en måde ærgrer det mig, men det er svært, at have en helårshverdag derovre, hvis man ikke lige passer ind i jobkategorien, så det kunne ikke være anderledes. Det er et sidespor og slet ikke, hvad det skal handle om. Jeg vil dele nogle glimt og tips med dig, som gerne vil opleve Bornholm som andet og mere end en tur forbi Hammershus. Ikke fordi det ikke er en fin oplevelse, især nu, hvor deres nye arkitektoniske besøgscenter står færdigt, skåret ud af en klippe! Men øen har så meget andet at bryste sig af, så her vil jeg smide om mig med det jeg ved, har fået anbefalet og opdagede på vores tur.

Vil du have lidt mere af stemningen med, så har jeg delt en lille video fra vores dage på Bornholm, som kan du se her.

Et generelt tip til dig, som er på Bornholm på en varm solskinsdag, det er altid at have badetøj og håndklæde med dig. Der er masser af små unikke badespots rundt omkring, og det er drøn ærgerligt at misse en lækker bademulighed, ikke?!

Den store guide til Bornholm

Gråmyr på Bornholm

En aldeles fin lille perle umiddelbart udenfor Gudhjem. En lille overset plet, som jeg tror de fleste turister ikke når omkring, men som jeg i den grad synes, fortjener sin plads i solen. Gråmyr en en lille sø i smukke skov-omgivelser – et perfekt spot til en lille udflugt med picnickurv og utrolig spændende for børn, fordi her er et rigt dyreliv i form af insekter, frøer, sølvsmede osv.

Jeg vil ikke gentage mig selv, så hvis du er nysgerrig og gerne vil vide mere eller finde vej, så læs dette tidligere blogindlæg fra vores sidste besøg der.

Listed på Bornholm

guide små byer bornholm Listed
guide små byer bornholm Listed

En af de små flækker, som jeg er vild med, det er nødt til at være Listed. Det er en lille kystby, men tag ikke fejl af størrelsen i forhold til, hvad der er at komme efter. Blandt andet er det her, du finder de dygtige keramikere Lov i Listed, som har det smukkeste service i rustik bornholmsk keramik, men der ligger også en hummer-udskænkning, som vist er åben hver dag i højsæsonen. Det er et mega fint lille sted med den karakteristiske røge-skorsten og udendørspladser, hvor du kan nyde din hummer og et glas koldt vin til.

Byen har også en lille lystbådehavn, legeplads, petanguebaner og en hyggelig vej, du kan spadsere på, og så har de en lille bitte lagune, hvor du kan bade mellem klipperne. SÅ hyggeligt i Listed, jeg siger det bare!

Jeg har inkluderet et par gode klip herfra i min Bornholm VLOG her, så husk også at se den.

Boderne på Bornholm

Boderne er mega hyggelig omend muligvis ganske hurtigt overstået, så hvis du vil opleve det anbefaler jeg at du enten timer det med en solskinsdag, så du kan blive på stranden og bade, alternativt at du smutter forbi Boderne på vejen fra noget andet. Boderne ligger på sydøen, så du kan snildt kombinere det med et besøg på Due Odde for eksempel.

guide små byer bornholm Boderne
guide små byer bornholm Boderne
guide små byer bornholm Boderne
guide små byer bornholm Boderne

Som du kan se på sidste billede, er der absolut en god strand i Boderne, så husk badetøj og håndklæde.

Melsted på Bornholm

guide små byer bornholm Melsted
guide små byer bornholm Melsted

Melsted er andet end det berømte badehotel. Melsted er også min mors fødeby og har en mega hyggelig lille by og tilhørende lille strand. Kør ned i de små veje og parker bilen og gå så en lille tur. Hvis timingen passer, så kan du endda købe bornholmske figener fra døren flere steder. Den lille strand har sådan et lille skovagtigt stykke, hvor der plejede at hænge et reb, som børnene kan svinge sig i – jeg ved ikke, om det stadig er der, men det er under alle omstændigheder verdens fineste lille hemmelige spot!

Gudhjem

guide små byer bornholm Gudhjem
guide små byer bornholm Gudhjem
guide små byer bornholm Gudhjem

Gudhjem er absolut en af mine yndlingsbyer. Den har de karakteristiske røde tegltage, som du kan få lov at se i fugleflugtslinje fra en af klipperne, du nemt kan gå op på. De har også Jantzens Hotel*, som jeg synes ser umådelig hyggeligt og autentisk ud. Jeg har dog aldrig selv boet der.

Gudhjem er på den positive måde offer for flere sæson-butikker, så du finder bagerier, kaffebarer, chokoladebutikker, røgeri og diverse kunstnere, som holder liv i byen gennem hele sommersæsonen. Billedet lige herover er fra hyggelige Rosas bageri, som aldrig svigter i godt bagværk. Til gengæld er servicen notorisk kendt for at være ringe og med en hel eller halvsur mine fra ejeren, som det endnu aldrig er lykkes mig at se smile.

Se mit tidligere indlæg om Gudhjem og Snogebæk her

Snogebæk & Balka Strand

guide små byer bornholm Balka Strand Snogebæk
Far og twinser anno 2014
guide små byer bornholm Balka Strand Snogebæk
guide små byer bornholm Balka Strand Snogebæk
Far og twinser anno 2018

Snogebæk har Balka Strand, og hvis du spørger mig, er den ret meget bedre end Dueodde, som jeg synes er alt for stor og uoverskuelig. Balka har det samme, skønne, hvide sand, men er nem at komme til og enormt hyggelig. Snogebæk har et rigtig fint sommerhusområde og en hyggelig lille by med kaffebar, røgeri, flødebollebutik og meget andet.

Fru Petersens Cafe

Det her tip fik jeg fra flere af jer, så da vi en dag var lige i nærheden, besluttede vi os for at snuppe lidt kaffe og kage på Fru Petersens Cafe, som ligger midt på en øde landevej. Jeg tror ikke man ender her uden at have hørt om stedet, men det er der til gen

Almindingensvej 31, 3751 Østermarie. Mere info på www.frupetersenscafe.dk

guide små byer bornholm Fru Pedersens Cafe
guide små byer bornholm Fru Pedersens Cafe

Torvehallerne i Rønne

Det er vist relativt nyt og ikke i nærheden af at kunne sammenlignes med Torvehallerne i København. Når det er sagt, så er det virkelig hyggeligt og charmerende og helt klart et lille besøg værd. Herinde finder du lokale producenter af ost, pølse, snaps, brød og alt muligt andet. Ikke mindst finder du i baggården en top god kaffebar med ægte kaffekendere, der kæler kærlighed i din kaffe! Find din yderligere information om Torvehallerne i Rønne her.

guide små byer bornholm Torvehaller Rønne
guide små byer bornholm Torvehaller Rønne
guide små byer bornholm Torvehaller Rønne
guide små byer bornholm Torvehaller Rønne

Svaneke

Svaneke er simpelthen et must! Hyggeligste, dejlige by med genbrugsbutikker, 2 fantastiske ismejerier, den bedste fish’n’chips jeg nogensinde har spist (få den på B’s Fiskeværksted nede på havnen), bryggeri, Svaneke Brød, familien Bülow, røgeri og diverse glaspustere. Om lørdagen er der marked på torvet i Svaneke, hvor du kan hilse på turister og indbyggere, hænge ud i bolcheriet og købe bornholmske håndlavede krearier.

guide små byer bornholm Svaneke
guide små byer bornholm Svaneke
guide små byer bornholm Svaneke

Hullehavn

guide små byer bornholm Hullehavn
guide små byer bornholm Hullehavn
guide små byer bornholm Hullehavn

Hullehavn er bare et stenkast udenfor Svaneke og et helt fantastisk lille sted at smutte forbi. I hele sommersæsonen har de baren, hvor du kan spise morgenmad, købe kaffe eller om aftenen drikke cocktails med fødderne i sandet. Der er en glimrende mulighed for at bade mellem klipperne eller slet og ret at gå en lille tur. Der ligger her i øvrigt et gammel fyr, som er lavet om til udlejningshus og det ser rimelig lækkert ud, just saying! Mere info om Svaneke Fyr finder du her.

Hasle

guide små byer bornholm Hasle røgeri
guide små byer bornholm Hasle røgeri

Der ligger naturligvis flere gode røgerier rundt omkring på øen, og vi har spist os igennem både det i Allinge, Gudhjem, Svaneke og Hasle. Det i Hasle synes jeg er sjovest at besøge, fordi det ligger smukt og har adgang til røgeriets mave, hvor man kan være heldig at se røgerne være igang med dagens arbejde.

Det blev til en meget lang guide, men forhåbentlig kan den bruges, når du skal en tur til Bornholm. Til trods for længden af den her guide, så har Bornholm meget meget mere at byde på, så den lille størrelse til trods, må man sige at den er pakket med skøn kultur og dejlige oplevelser. Tag mig på Instagram eller skriv en kommentar herunder for at lade mig vide, at du kunne bruge min guide – så bliver jeg jo bare glad, klem fra Dorte 

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

6 tanker om “Stor guide til byerne på Bornholm

 1. Fedeste guide ever! Tager til Bornholm i overmorgen med min datter på 17,der aldrig har været der. Selv har jeg ikke været der i 30 år. Vi kommer til at undersøge mange af dine hyggelige forslag. ?

  1. FEDT! Det er lige præcis derfor, det er dejligt at dele – håber I bliver glade for Bornholm – rigtig god fornøjelse. Kram Dorte

 2. Jeg elsker Bornholm, men mens du er på øen, så glem ikke at besøge Christianso

  1. Ja Christiansø og i det hele taget Ertholmene er fuldstændig magiske, det er jeg enig i. Turen derud er dog ikke for alle, he he 🙂

 3. Ej en fed guide! Jeg har kun været på øen en enkelt gang for mange år siden – og det var virkelig en god tur!

  Men de her tips er da helt fantastiske!
  Og i denne tid, hvor vi ingen steder må tage udover DK snart, så er det da en oplagt mulighed at tage til Bornholm.
  Hvordan er vejret når vi er i november?
  Vi har en forlænget weekend snart, som vi gerne vil lave noget andet i, end hvad vi hidtil har fundet på af forskellige ting herhjemme. Vi har primært taget på lidt hotelophold hos Comwell, forskellige byer rundt i DK som vi ikke normalt kommer til, men Bornholm – det må da være det nye sort i år, tænker jeg! :o)

  Tak for fed guide!
  Knus fra Julie

  1. Hej Julie – dejligt du kan bruge den. Bornholm er skøn!

   Du skal være opmærksom på at mange restauranter og butikker lukker ned i efteråret og vinteren. Derfor kan det alligevel være skønt derovre og det er selvfølgelig ikke sådan at ALT er lukket. Derudover kan vejret være temmelig råt – nogle dage fantastiske, andre dage voldsomme. Det er en lille ø som ikke rigtigt ligger i læ for noget, så hvis der er storm, er der altså storm. Men… jeg er stadig fan. Bornholm er simpelthen så smuk og dejlig. Kh Dorte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.