Middelaldercentret i Nykøbing Falster

Kan Middelalderen overhovedet charmere et par københavnerbørn? Svaret er klart og rungende JA og her deler vi vores glimt og erfaringer fra besøget på Middelaldercentret Nykøbing Falster.

Listen over ting, vi kan lave her på Lolland Falster er lang, men i går fik vi virkelig nogle fine og interessante oplevelser til familiealbummet. Vi havde hørt, at der i Nykøbing ligger en Middeladerby, men vi kender ikke nogen, der som sådan har været der, i så fald har de i hvert ikke fortalt om det. Det var lidt spontant, da vi i går formiddags besluttede at køre derud, og det fortrød vi ikke. At stedet ikke får mere opmærksomhed forstår jeg faktisk slet ikke. Det er super hyggeligt og gennemført, og de, som arbejder derude, er super engagerede, dygtige og imødekommende. Vi havde en top hyggelig dag, simpelthen.

Find info om åbningstider og priser på Middelaldercentrets egen hjemmeside

Alle sammen er klædt som i 1402 og de er alle indstillet på, at de skal opføre sig og besvare spørgsmål, som var det året 1402. De gør sig umage, endda som ulønnede, fordi de kommer her år efter år, eller i grupper fra udlandet, for at lege middelalder som frivillige, og man mærker, at de grundigt er sat ind i deres stof og håndværk.

Håndværket i Middelalderbyen

Rundt omkring i landsbyen er der indrettet små værksteder, hvor der bliver produceret til shoppen og med henblik på at kunne vise os andre, hvordan man ernærede sig dengang. Og de var dygtige alle sammen – ikke bare installeret med håndværket for at få det til at ligne, derimod var de rent faktisk i produktion på den ene eller den anden måde.

Her laves en kam. Den ligner vor tids lusekam, hvilket pigerne og jeg grinte lidt af, men det var altså sådan man friserede håret anno 1402.

Der laves også synåle i alskens størrelser og indfarves garn og tekstil. Jeg er dybt fascineret af at betragte håndværkerne igang, og nålemageren fortalte, at han på en god dag kan nå at lave 25 synåle på en dag. Sikke et nipset arbejde, som nemt kan gå galt, så han må starte forfra igen.

Skomageren syr sko ved håndkraft. Han havde syet sine egne sko, som så yderst behagelige ud med bløde lædersåler. Dog fortalte han, at de ikke er behagelige til ethvert underlag, så han anbefalede græs og grus, ikke cement og sten. De frække spidser på alle skoene er såmænd moden, he he.

Middelaldercentret har i øvrigt verdens største blide, som er en slags kanon. Den skyder med sten, hvilket de dagligt demonstrerer ved at skyde en kuglerund cementkugle udover Guldborgsund – selvfølgelig med fuld kontrol, så de ikke rammer både og andre fartøjer. Vi så også en spændende ridderturnering, hvor 2 riddere dystede i datidens kampkunst med lanse til hest. Pigerne gik meget op duellen og syntes klart, at det var den sjoveste del af besøget, men generelt var det hele spændende for os alle sammen.

Jeg deler lidt andre ferieglimt fra den første uge en af dagene, men da vi har endnu en uge til gode i området, hører jeg stadig gerne fra dig, hvis du har et helt særligt tip til en by eller oplevelse, vi bør prioritere. Klem fra Dorte 

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.