Sådan holder vi læse- og skrivefærdighederne ved lige i ferien

Om at holde læsefærdighederne ved lige i sommerferien og om dagbøger og hjemmelavede bogmærker, du kan bruge et par hyggelige timer på at lave med dine børn.

Synes du også, sommerferien er lang i forhold til at kunne vedligeholde børnenes læse- og skrivefærdigheder? Pigerne har for en 3 måneders tid siden sådan rigtigt knækket koden til at læse, altså på den måde, hvor historien hænger ved og de ikke kan slippe bogen, fordi de vil have næste og næste side. Med 7 ugers ferie er det oplagt at indlægge læsetid med gode bøger, og hvis ikke vi gør det, frygter jeg lidt, at de glemmer den gode teknik.

Vi havde egentlig tilmeldt pigerne til Sommerbogen på biblioteket, men jeg kunne mærke, at det blev for stramt et set-up til vores temperament herhjemme, ikke mindst det med at skulle lave en anmeldelse. Der er til gengæld ikke tvivl om, at de to trunter skal holde det tillærte ved lige i sommerferien, så vi har indført en slags kreativ lektielæsning, som fungerer ret godt.

 • Lånte biblioteksbøger i læs-selv-kategorien – vi har stakkevis i forskellige sværhedsgrader
 • Dagbog – de skriver feriedagbog løbende, hvilket holder deres stavning lidt ved lige, men bestemt også tjener det positive formål, at selv de små glæder fra ferien bliver husket senere hen
 • Boglister – i dagbøgerne har de lavet en liste, hvor de skriver titlen på hver læst bog. I bedste Bullet Journal stil giver det dem et synligt bevis på deres præstationer og booster både deres selvtillig og motivation

Skriverierne er lidt mere vanskelige for dem end selve læsningen. Det kræver mere at skrive, men jeg insisterer på at de får skrevet lidt fra hver uge af deres ferie. For at holde dem interesserede i dagbogen, har jeg aftalt med dem at vi slutter sommerferien af med at lave en fotobog med de fotos som passer til deres sider i dagbøgerne. Jeg tror faktisk, de ender med at bliver super gode for dem, de fotobøger.

Når man har fået et nyt trippeldækker-penalhus (sponsoreret), er det heldigvis lidt sjovere at sidde og lave dagbog med tilhørende tegninger. Om jeg begriber, hvorfor de gider at slæbe rundt på så store penalhuse, men tag ikke fejl af, at de var en afgørende årsag til at der blev danset en ekstra dans, da de ankom med de nye skoletasker. Det var deres “største ønske, som gik i opfyldelse”, sagde de.

Forleden dag lavede pigerne og jeg bogmærker til de mange læseprojekter. Vi havde lyst til at prøve forskellige slags ud, så det endte med 5 forskellige slags bogmærker, som du også nemt kan lave med dine unger. Vi har lavet en lille video med bogmærke-DIY’erne her, men vær advaret – den er lidt fjollet undervejs!

Har du mon dine børn tilmeldt Sommerbogen, eller gør du noget andet for at holde dem lidt igang? Måske prioriterer du pausen frem for at holde dem igang? Jeg hører meget gerne dine inputs, da det jo blot er første år for os med skolebørn, der har noget at holde ved lige 

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

madplan
Follow:
Share:

2 Comments

 1. Dorthe Littrup Madsen
  24. juli 2018 / 7:48

  Du gør dine børn en kæmpe tjeneste, når I vælger at holde læsningen (og skrivningen) ved lige i sommerferien – og fedt at I finder frem til en måde, der passer ind i hos jer.

  • Dorte Bak
   Forfatter
   24. juli 2018 / 9:08

   Hej Dorthe. Jeg tror på det, men selvfølgelig i en form, der ikke føles som lektier – børn skal også holde fri trods alt, men det er jo netop derfor at dagbøgerne er lidt sjovere. Håber du nyder ferien med dine – kh Dorte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.