4 nemme tips til at skabe en stressfri morgen med dine børn

Familievejleder Christina Drachmann gæster bloggen en gang om måneden, hvor hun deler erfaringer og tips til at skabe en god hverdag med børn i familien. Her deler hun 4 nemme tips til at gøre din morgen med børn god og stressfri.

Mit navn er Christina Drachmann og jeg er, sammen med Jonas, forælder til My på 5 år og Theo på 3,5 år. Jeg arbejder i Det Pædagogiske Vejlederkorps, i kommunalt regi, hvor jeg vejleder lærere og pædagoger i daginstitutioner og skoler. Jeg har en grunduddannelse som pædagog, med erfaring fra både special- og daginstitutionsområdet samt PPR. Jeg er endvidere uddannet Marte Meo terapeut og har en toårig uddannelse i neuroaffektiv udviklingspsykologi. Slutteligt læser jeg i  øjeblikket en pædagogisk diplomuddannelse. Det skaber en kæmpe gnist i mig at arbejde med familier, særligt fordi kærligheden til vores børn er fundamentet for at skabe og styrke vores børn.

Jeg skriver som klummeskribent her på Dorte Baks blog, fordi vi i fællesskab ønsker at inspirere dig, der læser med, til at skabe den bedst mulige hverdag med dine børn, sådan at du kan skabe det, som Dorte kalder for hverdagsrevolutioner. Læs om Dortes bevæggrunde for at have startet det her samarbejde op i dette blogindlæg.

Det er vigtigt for mig at fremhæve at jeg også er, som forældre er flest. Når jeg er træt, så har jeg mine tanker på meget andet og så lykkes jeg ikke altid med at møde mine børn med det, jeg ved der er bedst for dem. Hvis du møder mig i Netto torsdag eftermiddag, vil du måske også kunne finde mine børn grædende på gulvet, hungrende efter en pose slik og mig; alt for talende eller værst – skælde dem ud.

Perfektion ikke er noget jeg besidder, men jeg forsøger i al den udstrækning der er muligt for mig, at møde mine børn på samme måde, som jeg vejleder forældre og fagprofessionelle til at gøre. Det gør mig bare til et mennekse og en rådgiver, der kan relatere til mine klienter.

I dag vil jeg gerne tale med dig om den gode morgen. Morgenstunden er ét af de tidspunkter på dagen, som kan være mest stressende, meget kaotisk og den stund, der kan give os dårlig samvittighed, når vi endelig har fået afleveret børnene.

Personligt er det også én af de stunder på dagen, hvor jeg øver mig i at trække vejret, vente på mit barn og samtidig hele tiden have overblik. Det kan være svært, men der findes nogle helt basic ting, som kan hjælpe og derfor deler jeg i dag 4  gode råd til en god start på dagen, hvor vi skaber nogle af de bedste betingelser for at aflevere vores børn i godt humør.

Sådan skaber du en god morgen med dit barn uden stress

  1. Stå op i god tid. Det er en klassiker. Men ikke desto mindre, er det sandt.

Til en familievejledning fortalte én mor mig, at de altid kører efter princippet: ”If you snooze, you loose.” Jeg synes, at det er en genial formulering, som jeg dagligt minder mig selv om.

Hvis vi skynder på vores børn, fungerer deres hjerne langsommere – en naturlig mekanisme for at beskytte dem selv.

Inden vi vækker vores guldklumper, skal vi selv være klar i tøjet. Dette er også forudsat at det meste praktik er klaret dagen forinden, såsom at smøre madpakker, pakke taske osv. Dermed har vi langt mere tid og overskud til at hjælpe dem, når de kommer ud af sengen.

  1. Tænk – hvordan kan jeg hjælpe mit barn

Vi vil gerne undgå at skynde på vores barn, skabe dårlig stemning, bebrejde det eller skælde det ud. Vi står i situationer, hvor vi kan føle os presset f.eks. hvis vores barn afviser det, vi skal.  Barnet kan udtrykke; ”nej, det gider jeg ikke” eller ”nej, jeg vil ikke”. Oftest kan vi have tendens til at sige; ”jo, det skal du. Vi skal ud af døren lige om lidt” eller lignende.

Det barnet i virkeligheden har brug for, er hjælp til at rumme sine følelser, for at kunne komme videre. Vi skal i højere grad arbejde med at spejle barnets følelse og rumme følelesen. Det kan f.eks. hjælpe at sige ”ja, det er også rigtig hyggeligt at se fjernsyn.” Hold en pause, smil til barnet og læg en rolig hånd på barnets arm eller skulder. Fortsæt derefter; ”Vi kan se fjernsyn igen senere eller igen i morgen tidlig. Det vi skal nu er at slukke fjernsynet og have tøj på. Vil du eller skal jeg slukke?”, igen efterfulgt af et smil.  Det vil motivere barnet til at samarbejde, fordi det oplever sig set og mødt på hvem det er og ikke kun det I skal.

  1. Gå hen til dit barn, når du vil i kontakt

Når vi oplever at barnet ikke reagerer eller samarbejder, så tænk på, hvordan du kan hjælpe dit barn, fremfor at blive irriteret.

Hver familie har deres vante morgenrutiner. Deri er der en del vores børn skal, f.eks. at spise morgenmad, tage tøj på, børste tænder osv.

Vi har oftest tendens til at stå i køkkenet, toilettet eller andre steder i hjemmet, og fortælle hvad barnet skal. Det resulterer ofte i, at vi skal sige tingene mange gange til vores barn, inden det reagerer. Gå i stedet hen til dit barn – skab kontakt, før du går på opgaven. Du kan f.eks. lægge en hånd på dit barn, smile og sige: ”Nu skal du have tøj på, skat. Start med bukserne.”

Det samme gælder hvis barnet bliver afledt af noget legetøj eller andet spændende på sin vej. Som forældre kan du i stedet gå hen til barnet, tag det i hånden og følg det hen til det barnet skal. Derfra ved du bedst om barnet kan tage tøjet på selv, eller om det har brug for hjælp.

Dette hjælper uanset barnets alder.

  1. Sig farvel med god samvittighed

Mange af os har dårlig samvittighed over at aflevere vores børn i institution eller skole. Vi har en øget bevidsthed om, hvordan institutionerne/skolerne er pressede, vi sammenligner os med andre familier og undre os over, hvordan nabofamilien altid kan hente deres børn tidligt osv. Denne dårlige samvittighed kan til tider føles kvælende, fordi vi føler os utilstrækkelige. Men det er vi ikke!

Vi skal slutte fred med den dårlige samvittighed og i stedet fokusere på, hvordan vi kan få skabt nogle gode morgener og eftermiddage/aftener for vores børn. Det er dér vi kan gøre noget godt for vores barn. Vi skal på arbejde, og det kan vi ikke ændre på.

Sig derfor farvel til dit barn med et smil, et kys og et kram hver morgen, således at dit barn mærker din ro og tilfredshed. Det vil også hjælpe barnet til at få nemmere ved at sige farvel.

Dorte har tilbudt mig at skrive et nogle klummer på hendes blog, om det jeg ved mest om; børn og institutions- og familielivet. Jeg er meget smigret og glæder mig til at dele med jer en gang om måneden.

Jeg blev introduceret til Dorte gennem, en rigtig god veninde, som var kunde i hendes frisørsalon. Da jeg selv lagde mit hår i hendes hænder faldt vi i snak om livet og balancen mellem arbejds- og familieliv. Dorte har gjort sig nogle modige, men velovervejede, valg for at kunne skabe det bedste for hende selv og hendes familie, og det finder jeg meget inspirerende. 

Besøg mig på Facebook, Familievejleder Christina Drachmann eller følg med på Instagram @familievejleder_drachmann

Kontakt mig for et familievejledningsforløb, skræddersyet til jer, og lad os sammen finde ud af hvilke forældre i ønsker at være for jeres barn. De bedste hilsner fra Familievejleder Christina Drachmann 

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

 

madplan

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.