Udgivet i Skriv en kommentar

Sådan bliver du gladere i dit arbejdsliv

Dorte arbejde 2

Har du glæde ved balancen mellem dit arbejde og din fritid? Her deler jeg min personlige erfaring og refleksioner over, hvad du kan gøre for at komme nærmere den rette balance og arbejdsglæde.

Igen og igen ryger jeg ind i spændende samtaler omkring noget så kliché-klingende som work-life-balance. Det er jo nok fordi emnet optager os alle – i hvert fald de fleste, og man rammes nok især af det, når man står i livssituationer, hvor prioriteringerne slås om deres plads i vores sparsomme døgn. Jeg har selv truffet mine valg om arbejdslivet med ydmyg bevidsthed, og jeg møder mange på min vej, som enten har gjort det samme eller er i en proces med drømme og planer. Nu skal du ikke tro, at jeg her kun mener beslutninger om at blive selvstændig – det er ikke lykken for alle – derimod handler det om, at man får mærket efter og stillet sig selv de rette spørgsmål. For at finde sin egen balance, hvile i sine prioriteringer og evne at vælge rigtigt. Det er svært, bevares, men i den grad indsatsen værd.

Da jeg var yngre havde jeg travlt med at vise mit værd, opnå synlige resultater, som kunne bevise overfor andre, at jeg var dygtig og værd at “satse på”. De første mange år var sjove – jeg elskede at arbejde på den måde, som jeg gjorde, og jeg nød både det øgede timeantal og mærkede mit værd. Hen ad vejen mistede jeg mig selv i det, og det var nok i virkeligheden en kombination af flere ting, der var årsag til det. Måske var det bare ikke det rette match, jeg og min daværende arbejdsplads. Måske det faktum at jeg nåede igennem 4 chefer på 5 år? I hvert fald holdt jeg på et tidspunkt op med at kunne mærke, hvilken rolle jeg spillede, hvilket jo bliver en reel identitetskrise, når man har dedikeret sig til sit arbejde.

Efterhånden som årene er gået, har jeg været igennem flere skuffelser (og succes’er selvfølgelig), og jeg tror det mest væsentlige jeg har lært om mig selv, det må være, at det er mig og kun mig, som ved hvilken ramme, der faktisk gør mig bedst. Det handler nemlig om at føle sig værdifuld, som afføder en grundlæggende glæde ved dagligdagen og på den måde kan du nok godt se, at det ikke handler om chef eller ikke chef, titel, løn eller udviklingsmuligheder. Det handler om at nå ind til sin egen kerne, hvor man ved præcis hvilke rammer, der gør én god eller dårlig som “performer”.

Tænk over det engang; kan du gå til en jobsamtale og fortælle hvilken slags leder, du har brug for, hvis de skal få den bedste version af dig? Samme spørgsmål til arbejdsramme, fleksibilitet, kultur, tillid og understøttelse?

Eksempel

Spørg dig selv: “Hvad er jeg mindre god til eller hvad gør mig utryg på en arbejdsplads?” Spørg dernæst dig selv, hvad der skal til, for at de situationer ikke opstår så ofte eller hvordan de håndteres, så du føler dig tryg og understøttet. Brug denne refleksion til at give din leder en feedback i forhold til, hvordan han/hun får en tryg medarbejder, der performer godt.

Du kan på samme måde arbejde videre i forhold til faglighed, udvikling, feedback og alt muligt andet. Kan du det, så har du nogle virkelig gode forudsætninger for at vælge et job, som vil gøre dig glad og som du vil være en succes i.

Er jeg så selv i mål? Sikkert ikke, og hvor ville det dog også være trist med så mange år tilbage på arbejdsmarkedet! Men jeg er godt på vej og elsker virkelig min hverdag. Jeg har erkendt mine nederlag, sikret at min ramme understøtter mig bedst muligt og arbejder positivt omkring mine egne svagheder – på den måde oplever jeg langt større succes nu, end jeg gjorde tidligere.

Kunne du bruge det her indlæg til noget mon? Jeg håber sådan, at mine overvejelser kan hjælpe andre til at blive gladere i deres arbejdsliv – kærligst Dorte 

……………..

Foto: Malene Porup

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.