Udgivet i Skriv en kommentar

Tålmodighed til at have børn med i køkkenet?

Du ved det, og jeg ved det. Børn skal med i køkkenet, så vi kan lære dem nogle grundlæggende færdigheder til voksenlivet. Men hvad vi også begge ved, det er hvor meget tålmodighed, det kræver, og så er der det med tiden – fordi har vi overhovedet tid til at lade madlavningen tage så lang tid? Her deler jeg mine “regler”, som gør det nemmere og sjovere at inddrage de små i køkkenet.

Der er absolut flest positive ting at sige om at kvinder og mænd på lige fod passer deres arbejdsliv, men én ting, som jeg synes nogle lider under dette moderne billede, det er overskuddet til at lade børn lære side om side med en forælder, det være sig far eller mor. Vores generation er blevet generationen, som har for lidt tid til rådighed, og vi smider gerne penge efter hjælp til hverdagens helt lavpraktiske gøremål, (hvilket jeg i øvrigt slet slet ikke synes, der er noget forkert ved). Hvad jeg selv har savnet, det er tid og overskud til at involvere mine børn mere i de daglige gøremål. Jeg oplever ofte, at både de og jeg er helt maste, når vi endelig samles om eftermiddagen, så det med lige at gå igang med fælles madlavning, det har der desværre ikke været helt så meget af herhjemme, som jeg ellers kunne tænke mig.

Jeg er selv vokset op med at være rigtig meget i køkkenet med min mor. Når jeg tænker tilbage er min hukommelse at jeg fik lov til en hel del, også når jeg var alene hjemme om eftermiddagen, og jeg er helt sikker på, at det netop er den frihed, som har gjort mig legesyg og kompetent til i dag at trylle alt muligt frem – at jeg har modet til at prøve!

Nu, hvor mine piger er blevet store nok til at kunne håndtere varme ovne og skarpe knive, så kan jeg meget bedre tage dem med i arbejdet, men det har krævet nogle tilpasninger og lidt mental gymnastik også. Eftersom jeg antager, at jeg ikke er alene med de her udfordringer, så deler jeg til inspiration her, de “regler” og remindere, som gør det både sjovere og nemmere for mig at tage børnene med i køkkenet.

Keep it simple

En fejl jeg ofte gør, er at tænke, at det ikke må blive for banalt eller utilfredsstillende for børnene. Jeg glemmer simpelthen at selv de mindste opgaver er noget, som de stolt udfører, når de får lov.

Undervurdér derfor ikke opgaverne og lad dem først og fremmest blive verdensmestre i de små basisting, som gør at du sideløbende kan fokusere på det mere komplicerede.

Find masser af nemme opskrifter på hverdagsmad her

Vælg dine kampe

Jeg har 2 børn, der gerne vil være med, og derfor er jeg mange gange røget i “ligebehandlingsfælden”. De vil begge slå æg ud, tilføre sukker, røre i skålen osv. Mange gange er jeg endt med at bliver irriteret over det stress, som opstår, når den og den anden føler sig snydt, og derfor gør jeg en af følgende ting, når de skal være med:

  • Udpeger en, som er med, og giver den anden lov til at lave iPad imens
  • Tager dem begge med, men forbereder dem på forhånd på, hvordan arbejdet fordeles mellem dem, så de ikke føler sig snydt eller skuffet
  • Lader dem være med i weekenden, hvor du har mere tid til at lave nogle gode retter til fryseren

Personligt foretrækker jeg at være i køkkenet med blot den ene ad gangen. Jeg synes, de får mere ud af det, fordi de kan stille spørgsmål og få svar på en helt anden måde, end når det hele går op i, hvem der har rørt og hældt op. Hvordan gør I  det mon hjemme hos jer? 

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.