Surdej – opstartserfaringer fra en nybegynder

Surdej – hvad er det, hvad går det ud på og hvordan laver man den? Her indvier jeg dig i mit nye køkkenprojekt, som jeg bestemt ikke er ekspert i, men allerede har fået en god smag for. Jeg deler de tips, jeg har fået af jer andre, så vi alle sammen kan komme godt i gang med vores egen surdej.

Jeg er blevet grint af, støttet op med erfaring, har tvivlet og har sejret – synes jeg selv. Det dér med at starte en surdej op, det er egentlig ikke så svært, men alligevel er det heller ikke helt så simpelt. I hvert fald for en dame som mig, der aldrig har opereret i surdej, og derfor ikke har sammenligningsgrundlaget i orden.

Men hvorfor vil jeg pludselig have en levende og voksende organisme i mit køkken, spørger du måske?

Det er der flere grunde til, den største er i virkeligheden, at jeg bare havde lyst til at lege med konceptet af ren og skær nysgerrighed og fascination. Når det er sagt, kan jeg virkelig godt lide tanken om at have surdejen i køleskabet og skabe nogle gode rutiner, som kan være med til at gøre hverdagen nemmere på en god måde – #deldinehverdagsrevolutioner.

Jeg har flere ideer til, hvordan jeg vil prøve at bruge surdejen, så jeg går jo en tid i møde, hvor jeg kan lege i køkkenet og forhåbentlig skabe mig nogle gode basisopskrifter. OG, så er der det der med glutenfrit bagværk, hvor jeg gerne vil teste mig selv i forhold til at bage glutenfrit, hvor jeg bruger lidt af den her surdej – det siges nemlig, at langtidshævet hvedemel har nedbrudt gluten, så måske kan jeg få nogle af de gode egenskaber med over i det glutenfri bagværk uden at få mavepine?! Det må tiden vise.

Det måske mest cool ved surdej er at den jo er fermenteret, og det betyder at du giver din krop probiotiske bakterier, som skulle være ekstra gode for fordøjelsen, så der er måske i virkeligheden den reelt gode grund til at gå igang.

Sådan starter du en surdej

Lad mig starte med at sige, at du ikke skal være bange for at gå igang – det er aldrig værre end at det ikke bliver til noget. Dernæst vil jeg bare understrege, at jeg bestemt ikke er ekspert, åbenlyst, eftersom det her er min første surdej, men måske du er begynder og gerne vil høre erfaringer fra en anden begynder?

Jeg lagde ud med at læse Grødgrisens guide til surdej og så har jeg set en del forskellige videoer på Youtube hvor denne video nok er den, jeg fik mest ud af at se. Jeg lade hårdt ud fra begyndelsen og fulgte strikst de regler, som jeg jeg mente at have læst mig til. Lidt skete der da også og på dag 3 var surdejen mere flydende, hvilket betyder at den er begyndt at spise af de fodringer mel og vand, jeg løbende havde givet den.

Jeg var ret meget i tvivl om, hvordan jeg skulle kunne aflæse, hvornår den faktisk var klar, men den sure gærlugt indfandt sig pludselig og så var jeg ikke længere i tvivl. Herefter er jeg langt mere drevet af min intuition end af regler og klokkeslet, og da jeg tog halvdelen fra for at teste den i en pizzabund, så besluttede jeg mig for at fodrer den resterende halvdel op, så jeg kunne stille en større portion på køl til weekenden. Det gik over alt forventning og jeg har nu et helt fyldt glas med lækker surdej, som jeg skal lave noget med i morgen tidlig.

Hvis du vil starte en surdej op, så følg videoen her eller Grødgrisens guide, men jeg vil lige give et par gode tips videre, som jeg har fået fra nogle af jer læsere, da jeg spurgte jer til råds på Instagram:

  • Rør altid rundt med en plastik eller træske, eller en miniskraber
  • Når du har fodret surdejen, så læg blot et klæde eller et løst låg over, så du undgår skorper, men så der stadig kommer luft ind
  • Skrab siderne ned og placer et gummibånd, der hvor surdejen når til – på den måde kan du nemt se, hvor meget den hæver efter fodringen
  • Brug eventuelt fingrene til at røre rundt, så din blanding får flere bakterier at starte op på
  • Brug forskellige meltyper (fra hvedefamilien allesammen dog) Jeg startede på en ølandshvede og har siden fodret med rugmel og almindelig hvedemel
  • Tag evt. en lille klump bolledej med lidt gær i og bland i din surdej, hvis du er i tvivl om, at der er godt nok liv i den

I køleskabet går surdejen i dvale, så mens den står på køl behøver du ikke fodre den, hvilket den bør kunne klare i 2 uger. Skal du bruge din surdej, så tag den ud dagen før og fodr den med lidt mel og lidt vand, så vil den være aktiv og klar til næste dags bagværk.

DAg 1: Ingen bobler og ingen sur lugt
Dag 4: Efter at have skilt fra og fodret i 4 dage, var jeg i tvivl om min surdej var klar. Det tror jeg nu faktisk den var, men jeg valgte at tage en flig (1 gram højst) økologisk gær, som jeg opløste i lidt vand og tilsatte, og så skal jeg lige love for, der kom gang i den. Dagen efter sorterede jeg halvdelen fra igen og fodrede den, og senere på dagen kunne jeg bruge en knytnæve til at lave en super lækker pizzadej til dagens aftensmad
Herfra besluttede jeg at fodre den hver 12. time til glasset blev fuldt. Jeg vil gerne have en rimelig god portion på lager hele tiden, da jeg som beskrevet øverst har en del projekter i støbeskeen til at prøve surdejen af. Da glasset var fuldt satte jeg den i køleskabet, så den kunne hvile til jeg skal bruge den.

Jeg kunne godt tænke mig at høre, om du, som læser med, også arbejder med surdej, har prøvet det eller kunne finde på det? Hvilke gode og dårlige erfaringer har du og er du interesseret i at se opskrifter, hvor jeg bruger surdejen? Husk at du altid kan tagge mig på Instagram @dortebak.dk, hvis du har noget, du gerne vil dele med mig eller vise frem ♥

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.