Udgivet i 10 kommentarer

Når jeg nu ikke vil fucke det hele op…

Kan man virkelig slippe afsted med at spise “sunde kager” eller er det rent fis i en hornlygte? Her deler jeg opskriften på en sundere Brownie fra kogebogen Fabelagtige Fristelser, og så vender jeg op og ned på følelserne for weekendhygge, kage og snolder.

En af de ting, jeg mere og mere begynder at fatte, det er at en kalorie ikke bare er en kalorie. Der er de ting, man spiser for at tabe sig, og så er der de ting man spiser, for at være i balance. Det lyder som en floskel, især hvis du ikke selv er landet der, hvor du enten kender følelsen eller overhovedet er åben overfor at lave en ændring. Det ved jeg, for jeg var der selv for ikke så lang tid siden.

Faktum er, at når jeg spiser udenom raffineret sukker, også det skjulte sukker fra forskellige madvarer, så fylder mad og snacks langt mindre i mine tanker. Jeg har decideret oplevet, at når jeg er god til at følge de planer, som jeg har valgt (i mit tilfælde følger jeg MK Universet), så bliver sult til en helt anden størrelse. Noget, der ikke skriger, og noget jeg godt kan udsætte lidt – ikke fordi jeg skal, bare fordi jeg er i balance.

Det lyder jo sikkert ret nemt, men det synes jeg så ikke, at det er – i hvert fald ikke hele tiden. Der er de 5 hverdage, hvor jeg dyrker principperne ret stringent, og trives, og så kommer weekenden, hvor jeg giver mig selv plads til lidt af det fra den gamle livsstil. Og der hopper kæden af – jeg oplever træthed, sult, humørsvingninger, men jeg oplever også en trang til at lade det ske – samtidig med en frustration over, at jeg ikke bare lader være. Jeg ved ikke med jer andre, som måske befinder jer samme sted, om I har det på samme måde? Gamle vaner er nok bare længere om at blive brudt, uanset hvor meget fornuft, man kan få øje på.

Jeg er for noget tid siden begyndt at ty til “sundere usunde opskrifter”. Jeg vil gerne kunne holde lødig weekend med ekstra kalorier – det er nu engang hyggeligt for hele familien – men jeg har lyst til at jeg ikke skal køre op og ned med mit blodsukker hele tiden. Jeg har lyst til ikke at skulle straffes 2 dage senere, og derfor bager vi os i øjeblikket stille og roligt igennem bagebogen fra Emma Martiny, den som hedder “Fabelagtige Fristelser”* (som i øvrigt kan købes på Saxo for bare 175,- kr lige nu – bare brug linket)

Vi lånte lige en nabopige og lavede romkugler, og de gik rent ind hos alle i husstanden… men det klistrer altså lidt, når man ikke har tålmodighed til at smide det på køl, før der skal rulles!

Nutella Brownie

Jeg har fået lov til at dele en af opskrifterne fra bogen med jer, og selvom det ville være nærliggende, at dele opskriften på de sundere romkugler, så har jeg valgt en anden favorit fra bogen, nemlig den sundere Brownie, som har en dyb og mørk smag af chokolade, uhm.

250 gram hasselnøder
2 M/L æg
50 gram kokossukker
50 gram Sukrin Gold
2 spsk kakao (her bruger jeg en raw)
1 tsk bagepulver
Lidt salt
100 gram mørk chokolade (jeg bruger minimin75%)

Tænd ovnen på 175 grader og læg et stykke bagepapir på en bageplade, hvor hasselnøderne spredes ud. Sæt dem i ovnen i 5-10 minutter, indtil de dufter og skallen løsner sig. Tag nødderne ud og lad dem til afkøling, før du lægger dem i et rent viskestykke og gider skallerne af.

Hæld alle nødderne i en foodprocessor og kør maskinen til nødderne bliver til en lind smør. Det tager omkring 5-10 minutter, så have tålmodighed. Sluk maskinen et par gange undervejs og skrab siderne ned, så du får det hele med. Det skal være flydende og helt glat!

Tilsæt nu æg, sukrik, kokossukker, kakao, bagepulver og salt og blend igen, indtil det hele er blandet. Dejen vil blive tyk og klistret.

I en bageform på 20×30 cm lægges et stykke bagepapir, som kagen skal bages i. Hak nu chokoladen groft og rør det i dejen med en dejskraber før du skraber dejen over i din bageform. Fugt dine fingre og tryk dejen på plads i formen.

Bag kagen ca. 30 minutter indtil kagen har en gylden overflade og en tandstik kommer ren ud, når du stikker ned i kagen.

Kagen smager godt lun fra ovnen, men Emma Martin lover også, at den er fantastisk, når den får lov at sætte sig i køleskabet natten over.

Hvis du kan mærke, at de sundere romkugler kalder på dig, så linker jeg over til opskriften fra det her indlæg med 3 sundere påskeæg

Hvordan lyder det for dig, det her med sundere kager? Er det blasfemi eller er du åben?

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

10 tanker om “Når jeg nu ikke vil fucke det hele op…

 1. Helt klart åben. Jeg forsøger selv at holde fokus på nærende mad – men med balance, så jeg har ikke noget forbudt mad. Slik, f.eks., må jeg gerne spise, det bliver bare sjældent, for jeg sørger så vidt muligt for ikke at have det i huset. Nu giver det også sig selv for mig, fordi jeg træner en del, og der kommer jeg ikke langt med slik og/eller kage jævnligt.

  1. Det lyder som om, vi godt kunne blive enige om en ting eller to, ha ha. Jeg spiser også slik – i weekenden – og jeg synes i min fornuft at der skal være plads til – det er mere måden min krop reagerer på, som får mig til at ty til “yderligheder” som sukkerfri kage osv. Det hele skal jo finde sin rette balance for os og det må nok bare blive en individuel ting, og noget hvor vi kan inspirere hinanden frem og tilbage?!

   Dejligt, du havde lyst til at give dit input, det værdsætter jeg virkelig – rigtig god eftermiddag til dig, kærligst Dorte

 2. For mig fungerer det ikke. Jeg er så vild med kage og chokolade – og i virkeligheden nok afhængig, så når jeg tillader det at være i mit liv uanset sundt eller usundt, så tænker jeg kun på hvornår jeg skal have mit næste “fox”. Hvornår jeg skal bage den næste kage osv.
  Så det nemmere for mig bare at sige helt nej, og hvis jeg så er lækkersulten tager jeg en kop kaffe med minimælk, lidt frugt eller et stykke kanelknækbrød. Jeg ved ikke om man kan kalde kanelknækbrødet sundt, men det i hvert fald bedre end et stykke kage eller tre, så det er det jeg holder fast i.

  1. Jeg ved godt, hvad du mener – i perioder er jeg også mere på den vogn, og det med perioder er måske også en ting, vi skal huske at vedkende os, kan jeg ikke lade være at tænke. Motivation og viljestyrke har sine op- og nedture, og med dem følger jo evnen og lysten til at vælge fornuftigt eller ej. Jeg vil så også mene, at så længe man har balance i tingene, så er jeg klart fortaler for at man er lidt pragmatisk i eksekveringen af alle reglerne – trods alt 🙂

   Hvor var det dejligt, du tog dig tid til at give dit input, tak for det og nyd eftermiddagen, kærligst Dorte

  2. Jeg kan afgjort mærke, hvis min mad over en periode har været for sukkerholdigt, så jeg er helt med på, hvad du mener. 🙂

 3. Fox skille selvfølgellg være fix ?

  1. He he, ja den havde jeg regnet ud 😉

 4. Jeg nyder sommerferien ved at få indhentet lidt bloglæsning, og dette indlæg er et af dem 🙂

  Synes det er så dejligt, at du også deler dine tanker om kost. Jeg synes selv, at det er super svært at finde den rette balance. Jeg ved egentlig godt, hvad der fungerer bedst for mig på kostfronten, men jeg synes samtidig, at der er så mange andre lækre ting, der frister, og derfor er det svært altid at holde fast. Jeg kører også jævnligt lidt alla din model, hvor jeg løsner op i weekenden – og jeg nyder det virkelig – men jeg synes bare, at det er svært at vende retur igen, selvom jeg ved, at jeg fungerer bedre med nogle strammere rammer (også for at undgå blodsukkerudsving og dertilhørende humørsvingninger osv.) Der skal intet til at trigge min sukkertrang, men måske skal jeg give mig i kast med nogle af de nævnte opskrifter. Jeg har også før kigget på Emmas bog, som ser spændende ud 🙂

  En anden udfordring for mig er klart, at jeg helt grundlæggende forbinder ‘hygge’ med at spise noget godt. Det behøver ikke nødvendigvis at være noget, der er stoppet med sukker, men en hyggestund er alligevel tit forbundet med at indtage et eller andet… Og det vil jeg egentlig gerne prøve at vende mig lidt af med 🙂

  I må have en skøn sommer!

  1. Hej Mille – det lyder som om, vi har en del til fælles i hvert fald. Det med at hygge kan jeg sagtens genkende, og jeg har arbejdet ret meget med det mentalt. Først og fremmest skal det siges, at jeg ikke er i mål og absolut har perioder, hvor jeg falder tilbage, men jeg husker mig selv på, at de lange perioder, hvor jeg gør det rigtige for mig selv, også er dem, jeg skal rose mig selv for mere end skælde mig ud for dem, der “går galt”. I virkeligheden er det vel fordi vi er igang med at ændre årelange vaner og det gøres realistisk ikke på et øjeblik. Når jeg skal hygge og det skal være lækkert, sødt og alligevel i den bedre genre, så udstener jeg nogle juicy dadler og fylder dem med peanutbutter – det kan mere, end du aner og mætter hurtigt. Ellers skal du prøve frosne vindruer, som smager som sun lolly, og der spiser man heller ikke mere end en 3-6 stykker, fordi de er frosne. Kram til dig og fortsat god bloglæsning her i sommer, kh Dorte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.