0
Dessert, kage & slik Opskrifter Sund & selvkærlig

Når jeg nu ikke vil fucke det hele op…

Kan man virkelig slippe afsted med at spise “sunde kager” eller er det rent fis i en hornlygte? Her deler jeg opskriften på en sundere Brownie fra kogebogen Fabelagtige Fristelser, og så vender jeg op og ned på følelserne for weekendhygge, kage og snolder.

En af de ting, jeg mere og mere begynder at fatte, det er at en kalorie ikke bare er en kalorie. Der er de ting, man spiser for at tabe sig, og så er der de ting man spiser, for at være i balance. Det lyder som en floskel, især hvis du ikke selv er landet der, hvor du enten kender følelsen eller overhovedet er åben overfor at lave en ændring. Det ved jeg, for jeg var der selv for ikke så lang tid siden.

Faktum er, at når jeg spiser udenom raffineret sukker, også det skjulte sukker fra forskellige madvarer, så fylder mad og snacks langt mindre i mine tanker. Jeg har decideret oplevet, at når jeg er god til at følge de planer, som jeg har valgt (i mit tilfælde følger jeg MK Universet), så bliver sult til en helt anden størrelse. Noget, der ikke skriger, og noget jeg godt kan udsætte lidt – ikke fordi jeg skal, bare fordi jeg er i balance.

Det lyder jo sikkert ret nemt, men det synes jeg så ikke, at det er – i hvert fald ikke hele tiden. Der er de 5 hverdage, hvor jeg dyrker principperne ret stringent, og trives, og så kommer weekenden, hvor jeg giver mig selv plads til lidt af det fra den gamle livsstil. Og der hopper kæden af – jeg oplever træthed, sult, humørsvingninger, men jeg oplever også en trang til at lade det ske – samtidig med en frustration over, at jeg ikke bare lader være. Jeg ved ikke med jer andre, som måske befinder jer samme sted, om I har det på samme måde? Gamle vaner er nok bare længere om at blive brudt, uanset hvor meget fornuft, man kan få øje på.

Jeg er for noget tid siden begyndt at ty til “sundere usunde opskrifter”. Jeg vil gerne kunne holde lødig weekend med ekstra kalorier – det er nu engang hyggeligt for hele familien – men jeg har lyst til at jeg ikke skal køre op og ned med mit blodsukker hele tiden. Jeg har lyst til ikke at skulle straffes 2 dage senere, og derfor bager vi os i øjeblikket stille og roligt igennem bagebogen fra Emma Martiny, den som hedder “Fabelagtige Fristelser”* (som i øvrigt kan købes på Saxo for bare 175,- kr lige nu – bare brug linket)

Vi lånte lige en nabopige og lavede romkugler, og de gik rent ind hos alle i husstanden… men det klistrer altså lidt, når man ikke har tålmodighed til at smide det på køl, før der skal rulles!

Nutella Brownie

Jeg har fået lov til at dele en af opskrifterne fra bogen med jer, og selvom det ville være nærliggende, at dele opskriften på de sundere romkugler, så har jeg valgt en anden favorit fra bogen, nemlig den sundere Brownie, som har en dyb og mørk smag af chokolade, uhm.

250 gram hasselnøder
2 M/L æg
50 gram kokossukker
50 gram Sukrin Gold
2 spsk kakao (her bruger jeg en raw)
1 tsk bagepulver
Lidt salt
100 gram mørk chokolade (jeg bruger minimin75%)

Tænd ovnen på 175 grader og læg et stykke bagepapir på en bageplade, hvor hasselnøderne spredes ud. Sæt dem i ovnen i 5-10 minutter, indtil de dufter og skallen løsner sig. Tag nødderne ud og lad dem til afkøling, før du lægger dem i et rent viskestykke og gider skallerne af.

Hæld alle nødderne i en foodprocessor og kør maskinen til nødderne bliver til en lind smør. Det tager omkring 5-10 minutter, så have tålmodighed. Sluk maskinen et par gange undervejs og skrab siderne ned, så du får det hele med. Det skal være flydende og helt glat!

Tilsæt nu æg, sukrik, kokossukker, kakao, bagepulver og salt og blend igen, indtil det hele er blandet. Dejen vil blive tyk og klistret.

I en bageform på 20×30 cm lægges et stykke bagepapir, som kagen skal bages i. Hak nu chokoladen groft og rør det i dejen med en dejskraber før du skraber dejen over i din bageform. Fugt dine fingre og tryk dejen på plads i formen.

Bag kagen ca. 30 minutter indtil kagen har en gylden overflade og en tandstik kommer ren ud, når du stikker ned i kagen.

Kagen smager godt lun fra ovnen, men Emma Martin lover også, at den er fantastisk, når den får lov at sætte sig i køleskabet natten over.

Hvis du kan mærke, at de sundere romkugler kalder på dig, så linker jeg over til opskriften fra det her indlæg med 3 sundere påskeæg

Hvordan lyder det for dig, det her med sundere kager? Er det blasfemi eller er du åben?

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Du kunne også være interesseret i

8 Kommentarer

  • Reply
    Karina
    10. april 2019 kl 17:20

    Helt klart åben. Jeg forsøger selv at holde fokus på nærende mad – men med balance, så jeg har ikke noget forbudt mad. Slik, f.eks., må jeg gerne spise, det bliver bare sjældent, for jeg sørger så vidt muligt for ikke at have det i huset. Nu giver det også sig selv for mig, fordi jeg træner en del, og der kommer jeg ikke langt med slik og/eller kage jævnligt.

    • Reply
      Dorte Bak
      11. april 2019 kl 13:40

      Det lyder som om, vi godt kunne blive enige om en ting eller to, ha ha. Jeg spiser også slik – i weekenden – og jeg synes i min fornuft at der skal være plads til – det er mere måden min krop reagerer på, som får mig til at ty til “yderligheder” som sukkerfri kage osv. Det hele skal jo finde sin rette balance for os og det må nok bare blive en individuel ting, og noget hvor vi kan inspirere hinanden frem og tilbage?!

      Dejligt, du havde lyst til at give dit input, det værdsætter jeg virkelig – rigtig god eftermiddag til dig, kærligst Dorte

  • Reply
    Julie
    11. april 2019 kl 10:49

    For mig fungerer det ikke. Jeg er så vild med kage og chokolade – og i virkeligheden nok afhængig, så når jeg tillader det at være i mit liv uanset sundt eller usundt, så tænker jeg kun på hvornår jeg skal have mit næste “fox”. Hvornår jeg skal bage den næste kage osv.
    Så det nemmere for mig bare at sige helt nej, og hvis jeg så er lækkersulten tager jeg en kop kaffe med minimælk, lidt frugt eller et stykke kanelknækbrød. Jeg ved ikke om man kan kalde kanelknækbrødet sundt, men det i hvert fald bedre end et stykke kage eller tre, så det er det jeg holder fast i.

    • Reply
      Dorte Bak
      11. april 2019 kl 13:38

      Jeg ved godt, hvad du mener – i perioder er jeg også mere på den vogn, og det med perioder er måske også en ting, vi skal huske at vedkende os, kan jeg ikke lade være at tænke. Motivation og viljestyrke har sine op- og nedture, og med dem følger jo evnen og lysten til at vælge fornuftigt eller ej. Jeg vil så også mene, at så længe man har balance i tingene, så er jeg klart fortaler for at man er lidt pragmatisk i eksekveringen af alle reglerne – trods alt 🙂

      Hvor var det dejligt, du tog dig tid til at give dit input, tak for det og nyd eftermiddagen, kærligst Dorte

    • Reply
      Karina
      15. april 2019 kl 11:38

      Jeg kan afgjort mærke, hvis min mad over en periode har været for sukkerholdigt, så jeg er helt med på, hvad du mener. 🙂

  • Reply
    Julie
    11. april 2019 kl 10:50

    Fox skille selvfølgellg være fix 😉

    • Reply
      Dorte Bak
      11. april 2019 kl 13:36

      He he, ja den havde jeg regnet ud 😉

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.