16   132
13   107
13   120
52   208
10   99
14   131
7   107
23   212
5   83
0   150

Sådan undgår du ensomhed som selvstændig

Foto: Malene Porup

Ofte spørger I ind til livet som selvstændig. Enten fordi I selv er der eller overvejer et lignende arbejdsliv, eller fordi I bare er nysgerrige. I hvert fald er det ofte kollegaskabet og netværket, som folk mener jeg må savne, og derfor vil jeg her fortælle mere om, hvordan jeg faktisk oplever stort kollegaskab til trods for at jeg arbejder alene.

For rigtig længe siden, (fra før jeg havde tabt mig kan du se), fik jeg taget det her lidt tilfældige billede. Det er en total klassisk situation fra en arbejdsdag i mit liv, som jo er en fragmenteret affære bestående af ret ulige elementer. Jeg er frisør, blogger, fagforeningsaktiv og alt andet in between. Jeg er selvstændig – eller måske er jeg bare Dorte.

Nogle gange føles det selvstændige arbejdsliv ensomt, men for det meste er jeg heldigvis fyldt op af tilfredshed over min situation. Og nej, jeg har ikke musik i ørerne, derimod har jeg Lisbeth! Lisbeth er nemlig min wingman i en branche, som ikke altid føles lige barmhjertig eller rar – og jeg har hende ofte i røret – faktisk flere gange om ugen, ja nogle gange endda flere gange om dagen, ha ha.

Det sker jævnligt, at jeg bliver spurgt til forholdet mellem mig og andre bloggere. Mange tænker at vi er konkurrenter, og det kan man selvfølgelig også sige på et eller andet niveau, men så alligevel ikke. Nok driver vi hvert vores medie, men bloggere har også brug for at booste hinanden og fremhæve hinandens styrker, fordi det tilsammen styrker vores branche.

En af de ting jeg elsker mest ved at arbejde hjemme, er at det altid kan gøres hyggeligt – det motiverer mig helt vildt!

Lisbeth og jeg har samarbejdet på så mange måder efterhånden, at vi efterhånden bare har indgået i en pagt med hinanden. Det er helt klart afgørende, at vi på mange måder arbejder på samme måde, så jeg er aldrig i tvivl om, at hun gør sig umage, overholder frister og aftaler – eller om at jeg kan stole på hende. Shit, det tæller altså i min verden, og derfor har jeg heller ikke været nervøs over at tage vores samarbejde til et nyt niveau, hvor vi faktisk samarbejder på tværs af hinandens blogs med vores sponsorer. Der er nemlig så mange fællesnævnere i vores medier og målgrupper, uden at vi egentlig som sådan deler læsere (altså nogle af jer læser jo sikkert med hos os begge, men det er bestemt ikke alle).

I skrivende stund arbejder vi for eksempel fælles på en Knorr-kampagne, hvor vi sætter fokus på en mere klimavenlig madlavning, så ligesom jeg i sidste uge delte et hack på Knorrs Orientalske Risret (i øvrigt inkl. opskriften til blomkålsudgaven af barbecue chicken wings), så har Lisbeth ugen før delt en guide til at lave pocheret æg med Knorr Hollandaise.

Foto credit: Lisbeth Kiel Bjerrum

Omgiv dig med gode mennesker og netværk

Hvis du er selvstændig og ikke endnu har fået et netværk på plads, så gør det til en prioritet. Jeg tror ikke på, at man kan køre alene hele vejen, uanset for introvert man så skulle være. Jeg har selv været nødt til bevidst at opsøge netværk og tillidsvækkende relationer, og måske fordi jeg også har kundekontakt i min salon, er mit sociale behov faktisk ikke så stort endda. Ikke desto mindre er det en prioritet fra min side, fordi jeg ikke når nogen som helst steder med mine ambitioner og hensigter, hvis ikke jeg omgiver mig med gode mennesker.

Det giver vel sig selv, at jeg værdsætter det gode kollegaskab med Lisbeth, men heldigvis har jeg flere af slagsen udover Lisbeth. Bl.a. bruger Frida og jeg hinanden, ligesom jeg har en Sofie, som i virkeligheden er min tidligere kollega fra et job engang. Selvom vi i dag alle laver vidt forskellige ting, så kan vi give hinanden noget. Ja måske er det netop fordi vi laver hvert vores, at vi faktisk kan inspirere hinanden, men under alle omstændigheder, så kan jeg kun anbefale dig at bruge dit netværk også.

Med denne lange svada sender jeg dig ud i tirsdagen og håber den bliver god mod dig. Kh Dorte ♥

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Follow:
0
Share:

2 Comments

 1. 21. maj 2019 / 12:51

  Man kan godt mærke, at du og Lisbeth har noget helt særligt sammen 🙂 Det er guld værd, at have nogen, som man kan følge og blive fulgt af, dele erfaringer med, inspirere og hjælpe hinanden.

  Endnu et forslag, hvis man føler sig ensom som selvstændig: Man kan jo også melde sig ind i et kontorfællesskab, så man kan dele sin arbejdshverdag med andre. Hvis det kan lade sig gøre (økonomisk, geografisk), og hvis altså man er til det. Kan godt se, at det nok er sværere at gøre som frisør, men hvis ens arbejdsværktøj blot er ens laptop og telefon, så kan det jo i de fleste tilfælde sagtens lade sig gøre.

  Jeg prøvede det en overgang og fandt ud af at det nogle gange var så hyggeligt, at jeg faktisk ikke rigtigt fik lavet noget, før jeg kom hjem igen! 😀 Men det beror nok også på, hvilket kontorfællesskab man vælger. Til gengæld delte jeg kontor med 3 dygtige fotografer, så jeg havde altid nogen, der lige kunne hjælpe med et billede – og jeg kunne hjælpe dem med det, som jeg nu var god til.

  • Dorte Bak
   Forfatter
   23. maj 2019 / 21:29

   Du har helt ret i at kontorfællesskab er en god løsning for mange. Det fungerer desværre ikke for mig med den måde mine dage er forskellige på, men havde jeg nu ikke frisørtjansen ville det formodentlig være meget aktuelt!

   Det var sødt af dig at skrive ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.