Guide til shopping af genbrugs- og vintagetøj

Genbrug er guld – det siges ofte – men ikke alle kan lide at købe genbrug. Måske vil du gerne men føler ikke rigtig du finder de gode ting. Her giver jeg mine tips til dig, som gerne vil købe mere genbrug, enten for at spare penge, være mere miljøbevidst eller gerne vil kreere en mere unik og personlig garderobe.

I er mange, som jævnligt og drypvist kommenterer og spørger til min garderobe. Ofte må jeg berette, at tøjet er genbrug, hvilket selvfølgelig kan være et skuffende svar, hvis man nu lige havde håbet, at man kunne erhverve sig det selv. Ikke desto mindre vil jeg i dag fokusere lidt på genbrugstøjet – der er nemlig så meget guld at hente fra genbrugskamrene. Hvis ikke du køber genbrug udfra en klimabevidst tilgang, så gør det fordi du har mulighed for at kreere dig selv en unik og personlig garderobe.

Hvor skal man købe sit genbrugstøj?

Først og fremmest, så skal du finde ud af, hvilken slags genbrugs-shopper du er. Der er jo masser af forskellige steder, man kan søge efter genbrugstøj, og hvis du er nybegynder og ikke er helt tryg ved at gå med tøj, som du ikke “ved hvor har været”, så start med at bytte med veninder eller købe hos dem, du følger på Instagram. Der findes også genbrugsbutikker, som er lidt mere “pæne” og hvor butiksindehaverne har gjort en stor indsats for at screene tøjet, før det bliver hængt på bøjle i butikken, butikker som Bob & Lutetia, Jerome Vintage og Audrey Vintage er bare et par gode eksempler.

Jeg tror, når først man har prikket hul på bylden, at man hurtigt bliver glad for også at kigge på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Det kan hjælpe at være bevidst om, hvad man vil have ud af sin jagt, så man ikke bliver overvældet af det brogede udvalg, så tjek punkterne ud længere nede i teksten.

Glimt fra Bob & Lutetia på Amagerbrogade

Hvad er forskellen på genbrug og vintage?

Når du går rundt på diverse loppemarkeder og i genbrugsbutikker, så kan du først og fremmest beslutte dig for, om du leder efter nyere brands fra nutiden, som blot skal have en ny krop at hænge på, eller om du leder efter ældre tøj, som typisk har mange år(tier) på bagen.

Det ældre tøj vil ofte været syet bedre og i mere holdbar materialer, og du genkender vintage ved at se på mærket i tøjet. Det er som regel tydelig at se på mærkets logo, om det stammer fra fjernere tider, så selvom du ikke har forstand på mærkerne, kan du bruge det som en rettesnor. Typisk er vintagetøj fra en tid før masseproduktionen tog fart, så du kan finde mange ting, der er lavet med fine detaljer, er skræddersyet og i god uld og silke. Du bør selvfølgelig tjekke om syningerne ser holdbare ud og at stoffet ikke er mørnet.

Kjolen er et af mine mest værdsatte genbrugskøb fundet hos Bob & Lutetia
Nederdelen er også genbrug fra Bobo & Lutetia
Nederdel fundet i Resales i Berlin
Den stribede 80’er-nederdel er helt igennem en favorit med lommer og det hele. Som du kan se, vil den være ekstra god med et let skørt under, så det påtænker jeg at sy at noget let voile. Denne nederdel er også fundet hos Bob & Lutetia

Sådan køber du genbrugstøj, som du bliver glad for

Der er forskel på, hvad der gør os glade hver især. For mig er genbrug især adgang til en masse særlige stykker tøj med gode farver og teksturer, som giver min basisgarderobe et unikt og personligt DNA. Jeg falder altid for de særlige ting, som ikke ligner alt det andet, man finder i H&M m.v. Her er nogle ting, som kan guide dig til succesfulde genbrugskøb:

  • Du kan gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad du gerne vil med din genbrugsshopping – leder du efter bestemte farver, helt klassiske ting osv.
  • Lav en liste på din telefon, hvor du noterer hvilke stykker tøj, du vil holde øje med. På den måde ved du hvilke stativer i genbrugsbutikkerne du skal bruge kræfter på, og du kan således minimere tidsforbruget og gå målrettet efter eksempelvis jeans. Du kan gøre det samme med bestemte farver eller andet, som hjælper dig til at gå målrettet efter, hvad du mangler

Personligt vil jeg gerne blive bedre til at spotte de “almindelige” stykker tøj. Der er for eksempel god mulighed for at spare penge på jeans, og eftersom jeans er “dyre” for miljøet, så giver det samtidig mening i et bæredygtigt perspektiv, at man redder de kasserede jeans. Andre ting som T-shirts, blazere og leggings kan også være godt at holde øje med.

Kunne du mon bruge den her guide til måske at komme igang med (bedre) genbrugsshopping? Jeg oplever at emnet virkelig deler vandene, men personligt har jeg altid elsket det – jeg føler mig sådan ekstra heldig, når jeg finder noget godt genbrug – ved du mon, hvad jeg mener?

……………..

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

madplan

Follow:
Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.