Sensommerhaven og højbede overvejelser

Vi har flere gange de senere år talt om at få nogle højbede, men placeringen i haven har ikke helt været åbenlys. Det er den måske nu? Her er lidt om vores sensommerhave, igangværende projekter og overvejelser.

Her på falderebet af havesæsonen skal der lægges planer og “lukkes af”. Jeg er bestemt ikke det store havemenneske, men jeg nyder min have i den simple stand, den står i, og løbende får jeg hele tiden små drømme og ideer, som bliver prøvet af. Visse elementer ved havelivet elsker jeg, og jeg ville elske at gå ud og høste et par små afgrøder, ligesom fornøjelsen ved blomster dyrkes en smule. For mig skal en have ikke blive for tidskrævende, og jeg er dårlig til at have rutiner i haven. Jeg møder simpelthen for mange bump på vejen før jeg når derud, så succesen gemmer sig i stauder og overskuelighed. Kender du mon det fra dig selv eller er du en ægte have-haj?

Et par af de ting, som vi har gang i pt. det er at klippe visne blomsterhoveder af roserne, og så har manden opdateret den gamle garage med nye brædder. Det ser mega godt ud, og jeg er simpelthen så stolt af min excel-mand, ha ha! Ned langs siden af garagen må vi konstatere, at der ikke kommer helt lys nok til jordbundsplanterne, så det bliver ved med at fremstå lidt ufærdigt og trist, synes jeg. Jeg overvejer derfor nu om vi skulle nedlægge bedet for at lave nogle flotte højbede i stedet. Det ville se mega godt og overskueligt ud, og med højden fra et højbed vil vi bedre kunne dyrke noget.

Jeg har snuset lidt rundt på nettet og fundet flere højbede, som er værd at se nærmere på. Jeg kan især godt lide de rustfarvede højbede i jern fra Zinkbakken, ikke mindst de højbede med sneglekant, eftersom vi døjer en del med dræbersnegle i vores have. Udtryksmæssigt er det de rustfarvede, som taler mest til mig, fordi de forbliver i det naturlige element, der klæder haven. Omvendt så er de forskellige højbede i galvaniseret stål langt mere clean, hvilket på en eller anden måde giver mig mere ro i forhold til at nusse rundt ved dem. Jeg er jo evigt på vagt overfor edderkopper, og jeg bilder mig selvfølgelig ikke ind, at der er færre edderkopper på de galvaniserede højbede, men blot at jeg bedre kan få øje på dem. Slutteligt er der jo den mulighed helt selv at lave nogle højbede i træ, så jeg har da lidt at tænke over nu.

De runde højbedesæt er i øvrigt ret pæne, men jeg er bange for, at mit hoved ikke rigtig kan rumme den asymmetri, som der medfølger… eller også er det noget med, at de kræver mere plads?! Jeg kan ikke helt finde ud af det, men pæne er de i hvert fald, så hermed er de nævnt, ha ha! Find dit højbed her.

De sidste roser fra haven blev klippet og sat i en vase, så jeg virkelig kan nyde synet og duften af dem

Hvordan ser dine haveplaner ud her for efteråret – er der faste rutiner, som skal udføres eller nye planer, der skal bringes til liv mon?

………………

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

madplan

Follow:
Share:

6 Comments

 1. Helle
  11. september 2019 / 10:25

  Hej Dorte
  Rutiner i haven er nok noget man bør for at holde den ajour?
  Normalt gøder jeg hækken hvert efterår.
  I år skal der tyndes ud i stauderne og bærbeddet skal ryddes til fordel for græs!
  Desuden har jeg lige plantet bunddække under vores træer – forhåbentlig lukker det til??

  • Dorte Bak
   Forfatter
   11. september 2019 / 13:06

   Hejsa Helle – du lyder som en kvinde, der kan lide haven eller havearbejdet. Tænker det nærmest i sig selv afføder den rette motivation – jeg tror ikke helt på, jeg selv lander der. Min mand elsker haven og at nusse rundt der, så jeg giver ligesom bare en hånd med løbende he he 🙂

 2. Nina W.
  13. september 2019 / 14:46

  Jeg skal have tørret resten af mine krydderurter. Om en måneds tid høstet rødbeder (og syltet), og sætte hvidløg.:-)

  • Dorte Bak
   Forfatter
   13. september 2019 / 16:26

   Det lyder virkelig bare så hyggeligt – du har simpelthen hvidløg og rødbeder i haven ? Det får mig lige til at få lyst til mere havearbejde ha ha. Håber du får en god weekend, klem fra D

 3. 15. september 2019 / 8:08

  Uh, jeg har virkelig mange planer i haven. Anlægge et nyt bed, flytte en masse stauder, sætte forårsløg (til blomster) og jordforbedre roserne. Faste rutiner er der også nok af. Men jeg nyder det hele 🙂

  Gå klart efter nogle af Zinkbakkens bede med sneglehegn til. Så er du nærmest sikker på at Dahlia kan lykkes for dig, eller hvis pigerne skal dyrke deres eget lille salat/ærtebed kommer der ikke uventede slimede gæster.

  • Dorte Bak
   Forfatter
   16. september 2019 / 11:53

   Aj det er mega fedt med så konkret en anbefaling – du ved simpelthen, at de holder sneglene væk? Tak for tilbagemeldingen – og så må du bare have god fornøejelse med arbejdet. Jeg kan høre på dig, at du kan lide det – det hjælper jo en del på planlægningen i så fald.Kærligst Dorte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.