16   128
13   107
13   120
52   208
10   99
14   131
7   107
23   212
5   83
0   150

Skal vi stoppe det meningsløse gaveræs?

Trunten i sin Muslinge Sweater*, som absolut er en favorittrøje i garderoben

Er vi ved at aflive julen fuldstændigt eller kan vi finde tilbage til en grundtanke, som giver mening for os? Her giver jeg mit bud på, hvorfor vi skal blive ved at give hinanden gaver til jul, både voksne og børn. Jeg giver også 4 konkrete tips til, hvordan man kan gøre op med ræset og stadig give hinanden en gave.

Jeg er en ukuelig jule-romantiker, men jeg er bestemt ikke blind overfor de mange kritiske røster og den til dels meningsløse adfærd, som julen også er forbundet med. Jeg har før skrevet om, hvad julen bør handle om, og jeg fastholder, at der i gave-giveriet ligger en golden opportunity for at lære vores børn en masse om medmenneskelighed, hensyn, behovsudsættelse, gøren sig umage osv.

Når det er sagt, så hører jeg igen og igen, at der i mange familier aftales, at “vi voksne ikke giver hinanden gaver”. Det giver ikke mening, fordi vi selv køber, hvad vi mangler, siges der. Nogle lægger sig ind under bæredygtigheds-princippet og andre siger, at det er for stressende i forhold til at vi alligevel bare køber vinduesviskere, fordi vi ikke kunne finde på andet at ønske os.

Jeg vil så gerne have, at I voksne er bare lidt med på gave-giveriet derude, netop fordi det at forkæle hinanden har betydning – både for os og hinanden, men også fordi det gør positivt indtryk på børnene, at det ikke kun er dem, det hele handler om

Alternative måder at give gaver på juleaften

Her giver jeg dig nogle forskellige måder, som man kan vedblive i gave-giveriet, men finde mere mening i det. Også uden at der går overforbrug i den. Flere af mine egne kunder benytter nogle af de nævnte modeller herunder, så jeg kan forsikre, at det er brugbar inspiration – mon ikke du kan nikke genkendende til at det vil være lidt hyggeligt at gøre sig umage for hinanden?

1 gave til hver

Hvis du er den, som gerne vil være med på forkælelsen af hinanden, men samtidig bekymrer dig for “ræset”, så lav i familien en aftale om, at man kun giver 1 gave til hinanden. Hvis det er aftalt i fællesskab, så giver det også mening for alle, og derved gøres opgaven langt mere hyggelig at give sig i kast med. På selve aftnen vil det medføre at der er god tid til at give og modtage gaver, og at man ikke mister overblikket i ren overflod.

Lodtrækning

Flere jeg kender gør det på denne måde, hvor alle voksne har trukket lod, så de kun skal købe 1 voksengave. På den måde samles budgettet til at man køber en god gave, men at man til gengæld kun skal købe 1 voksengave. Det hører jeg fra mange af mine kunder, fungerer rigtig godt, og fordi man gør det på den måde, bliver det til nogle opfyldte ønsker fra ønskesedlen frem noget, man bare skulle finde på. Man kan jo overveje, om man skal nøjes med at være på gave med hinanden, når man er sammen juleaften.

Drop ønskesedlen

Man kan også gøre det mere personligt ved at droppe ønskesedlerne og simpelthen aftale, at man køber noget, som man har lyst til at give. Det er lidt af en øvelse at skulle tænke sig om og forestille sig noget om den anden, men det er noget, som jeg tror, vi mennesker har brug for at øve os på. Indlevelsen er ikke en selvfølge, og det er noget, som jeg mene,r er top vigtigt at vise vores børn også. Ikke mindst at vise dem, hvordan man håndterer overraskelses-elementet, og måske endda det at finde ud af, hvad man gør, hvis man ikke helt ved, om man kan bruge gaven.

Jeg ved godt, at det for mange er lidt angst-provokerende at skulle købe en gave uden en ønskeseddel at læne sig op af. Men helt ærligt, hvad er det værste, der kan ske ved at man prøver – at gaven skal byttes? Alternativt kan man jo gå en mere blød vej og aftale at man kun skriver ting på ønskesedlen, som er hvad man ikke ville få købt til sig selv. På den måde er der lidt at inspireres af, men det er stadig en forkælelse at modtage gaven.

Genbrugsjul og hjemmelavede gaver

Skulle du sidde med en nagende følelse af ikke at ville igangsætte et overforbrug, så ønsk dig eller køb genbrugsgaver eller hjemmelavede gaver. Der er så mange fine ting, man kan give, og jeg skal tilstå, at jeg helt personligt ekstra-elsker præcis den slags gaver. Måske du husker historien om gaven, der virkelig gjorde indtryk på mig? Mange genbrugsbutikker tilbyder bytteservice, i hvert fald de mere kuraterede slags som Smukt Brugt og Bob & Lutetia (og mange andre i sammen kaliber).

Hvordan gør I det med voksengaver hos jer mon? Jeg vil vildt gerne høre lidt om det, da jeg selv flytter mig lidt for hvert år, der går ♥

………………

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Follow:
0
Share:

6 Comments

 1. Anja
  10. december 2019 / 22:15

  Det er det bedste juleindlæg jeg har læst til dato. Er så træt af at julen efterhånden oftest bliver omtalt med en løftet pegefinger/brokken over forbrug, udskældte ønskesedler, juletræ der er ikke miljøvenlige osv. Det er ikke fordi jeg selv bare køber i vildskab eller ikke tænker på miljø, for det har jeg bestemt stort set altid i tankerne i alt hvad jeg gør. Men jeg føler netop vi glemmer hvad julen handler om, at glæde hinanden, se julelys i børnenes øjne over nissedrillerier, gaver, juletræer etc. Det at give hiananden noget har nemlig betydning og er en utrolig værdifuld lærdom at give videre til vores børn. Så tak for det 🙂

  • Dorte Bak
   Forfatter
   11. december 2019 / 12:22

   Årh wow, det tager jeg virkelig som en kompliment, så tusind tak! Jeg er så glad for at høre, at jeg ikke er alene om at ville bevare essensen af julen i vores kultur, så det var dejligt du tjekkende ind med en kommentar her. Jeg ønsker dig en dejlig jul med dine, kh Dorte

 2. 11. december 2019 / 8:21

  I hear you Dorte!!
  Tænk jeg julestresser ikke, og vi har tilmed 4 fødselsdage i december i vores lille hus. Jeg tænker, det handler mest om, om man har lyst til at give.
  Vi voksne giver stadig hinanden gaver, og jeg vil slå hårdt ned hvis nogen ikke vil være med til det. Mine børn skal da også se, at vi voksne får gaver. Oplevelser er blevet en stor bestanddel af pakkerne under træet og de minder vi sammen får derfra er guld værd, for jeg er enig i, at vi som sådan ikke mangler noget og den der kaffekande kan jeg sagtens selv købe….
  Rigtig god jul til dig og dine Dorte

  • Dorte Bak
   Forfatter
   11. december 2019 / 12:23

   Jah fedt Libbie, dig kan jeg altid regne med. Ikke desto mindre er det SÅ hyggeligt at høre fra dig og ikke mindst at du kan tilslutte dig jule-bevarelses-koret her, ha ha. Jeg ønsker dig den bedste jul med dine, kram til dig, Dorte

 3. Sinja
  27. december 2019 / 21:30

  Vi voksne giver også hinanden gaver her i familien. Men til gengæld har vi for flere år siden aftalt at både børn og voksne kun får/giver gaver til dem man rent faktisk er sammen med i julen. Det har begrænset gaveræset og det er skønt. Bedsteforældre/oldeforældre er undtagelser, de giver stadig os alle lidt til opsparingen. Vi forsøger at finde få men gode ting til hinanden, netop inden for luksus genren så det ikke bare bliver noget men ellers selv havde købt. Jeg fik feks et uldent yoga tørklæde i år som jeg har ønsket mig i 3 år nu. Og jeg blev så glad for det det. Derudover har min søster og jeg en aftale om at hjemmelavede gaver er ok. Jeg syede selv en øjenpude til hende og hun strikkede et tørklæde til mig. Vores to drenge fik hver en større ting fra os som var købt brugt fordi det var billigere og en ligeså god gave som havde det været nyt.
  Men tusind tak for et godt indspark i debatten. Jeg er nemlig helt enig i at de voksne stadig skal have gaver, for at det er en familie aften og ikke en børneaften. Selv er jeg stor fortaler for kvalitet, oplevelser, genbrug og hjemmelavede gaver! Det må være vejen frem! Glædelig jul

  • Dorte Bak
   Forfatter
   29. december 2019 / 9:22

   Hvor er det dejligt at du deler lidt om jeres måde. Det lyder som en super løsning – også dejligt at I har kunne blive enige om det i familien ? Elsker især hjemmelavede og genbrugsgaver – man føler sig på en måde ekstra forkælet med den slags, ikke?

   Ps. Det der tørklæde lyder jo helt fantastisk!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.