Udgivet i Skriv en kommentar

guide: Har du brug for at lave testamente?

testamente guide

Bekymringerne hober sig op for tiden, og hvis ikke det er sundheden, så er det indtægtsgrundlaget, men hvad med forsikringer og testamenter. Har I husket at sikre hinanden og jeres børn? Her er et nemt overblik over, hvilken form for testamente, du bør overveje.

En af de ting, som vist opstår for mange af os i denne krisetid, det er at vende blikket indad og overveje, om vi nu også har sikret os selv og hinanden godt nok. Vi brugte de første måneder af 2020 på at gennemgå alle vores forsikringer, hvor vi foretog nogle ændringer, og det er vi simpelthen så glade for nu. Vi sparer en del årligt ved at have taget stilling trods alt.

Men jeg har konstateret, at jeg svigter mig selv på et ret dumt område, så det er NU jeg får taget mig sammen til at tilmelde mig den offentlige sygesikring for selvstændige. Det er slet og ret dumt, at jeg endnu ikke har fået det gjort! Og i en lidt samme, og alligevel ikke, boldgade, så har jeg valgt at give ordet til Line fra Fair Jura, som kan give dig et overblik over, om du og din familie har sikret hinanden godt nok.

Jeg kan godt afsløre, at jeg troede, vi havde helt styr på det her, men der er da lige noget med et børnetestamente, som vi nok bør få lavet også.

Få overblik over hvilket testamente, der passer til din situation

Ugifte samlevende

Er I ugifte samlevende arver I ikke hinanden, medmindre I har oprettet et testamente. Det er en udbredt misforståelse, at I vil arve hinanden, hvis I har boet sammen i mere end to år eller har børn sammen – dette er ikke korrekt. 

Konsekvensen af et manglende testamente kan i mange tilfælde være, at den længstlevende af jer må gå fra hus og hjem. Arven vil nemlig – uden et testamente til fordel for længstlevende – tilfalde førstafdødes børn eller førstafdødes forældre, hvis førstafdøde ikke har børn. Det er derfor bydende nødvendigt, at I får oprettet et testamente, hvis I gerne vil sikre hinanden.

Læs mere om testamente til ugifte samlevende her.

Ægtefæller 

Er I gift, og har I kun fællesbørn, vil den længstlevende af jer altid have ret til at sidde i uskiftet bo.Har I særbørn, kan den længstlevende af jer kun sidde i uskiftet bo med førstafdødes særbørn, hvis særbørnene giver samtykke til det. Giver særbørnene ikke samtykke til uskiftet bo, er den længstlevende af jer tvunget til at skifte boet med særbørnene. Er særbørnene ikke myndige (dvs. under 18 år), kan de ikke give samtykke, og i den situation kan længstlevende ikke sidde i uskiftet bo, og boet skal derfor skiftes.

Fairjura anbefaler altid, at I opretter et testamente, hvis I ønsker at sikre den længstlevende af jer bedst muligt i tilfælde af, at boet efter førstafdøde skal skiftes. Også selvom I kun har fælles børn.

I kan oprette et testamente, hvor I bestemmer, at den længstlevende af jer skal arve mest muligt, hvis boet efter førstafdøde skal skiftes. Ved at gøre det, kan I sikre, at den længstlevende af jer arver 87,5 % af førstafdødes bo, og de resterende 12,5 % vil være tvangsarv til førstafdødes børn.

Det betyder, at hvis I har delingsformue i ægteskabet (tidligere kaldet fælleseje), så vil den længstlevende af jer samlet kunne udtage 93,75 % af jeres samlede bo og dermed kun skal udbetale 6,25 % i tvangsarv til førstafdødes børn.

Hvis I har særbørn, er det også en god ide, at I også bestemmer, hvordan boet skal fordeles ved længstlevendes død. I kan her f.eks. vælge, at boet skal deles ligeligt mellem alle børnene, så alle børn i sidste ende har arvet lige meget, eller at boet deles i to dele, hvor den ene del tilfalder førstafdødes børn og den anden del tilfalder længstlevendes børn. Med den sidste løsning vil eventuelle fællesbørn arve begge forældre, mens særbørnene kun vil arve deres respektive forældre.

Læs mere om testamente til ægtefæller her.

Børnetestamente

Har I mindreårige børn, vil det i mange tilfælde være en god ide at oprette et børnetestamente (også kaldet en forældremyndighedstilkendegivelse). Et børnetestamente er et dokument, som indeholder bestemmelse om, hvem, I som forældre gerne ser, skal overtage forældremyndigheden over jeres børn, hvis I begge dør, inden jeres børn bliver myndige.

Hvis I begge dør, inden jeres børn fylder 18 år, vil Familieretshuset træffe afgørelse om, hvem der skal overtage forældremyndigheden over jeres børn. Afgørelsen bliver truffet ud fra, hvad der vil være bedst for børnene. Har I lavet et børnetestamente, vil Familieretshuset i langt de fleste tilfælde følge jeres ønsker. Det er kun, hvis jeres ønsker strider imod hensynet til, hvad der er bedst for børnene, at børnetestamentet vil kunne blive tilsidesat.

Et børnetestamente kan indsættes som en del af et almindeligt testamente, og I vil derfor kunne ”slå to fluer med et smæk” og samtidig sikre jer arveret efter hinanden, hvis I ikke er gift eller sikre hinanden bedst muligt, hvis I er gift. 

Læs mere om børnetestamente her.

20% rabat og altid god service

Hos Fairjura kan du altid få gratis og uforpligtende rådgivning i forhold til lige netop din/jeres situation.

Ud over gratis uforpligtende rådgivning tilbyder Fairjura også et gratis testamentetjek, hvis I allerede har oprettet et testamente. Læs mere om det gratis testamentetjek.

Fairjura har også lavet en gratis arvetest, som I kan tage og få svar på, hvordan I er sikret, og hvad I kan gøre for at sikre hinanden endnu bedre. Tag Fairjuras arvetest her.

Lige nu kører Fairjura med et unikt tilbud på udarbejdelse af testamente for 1.399 kr. (normalpris 2.399 kr.). Hertil kommer et notargebyr på 300 kr., som skal betales direkte til notaren, når testamentet skal underskrives. Tilbuddet er gældende til og med april måned 2020.

Får I ikke kontaktet Fairjura, inden tilbuddet udløber, kan I få 20 % rabat på normalprisen, hvis I blot oplyser, at I har set tilbuddet her på bloggen. De 20 % rabat gælder også for de øvrige ydelser, som Fairjura tilbyder.

Jeg håber, det her var en brugbar oversigt for dig. Jeg synes selv det kan virke uoverskueligt at forstå den slags, så når fagligt kompetente kan pakke det så konkret ud, begynder det at give mening selv for mig ♥

………………

Følg også via YoutubeNyhedsbrev, Facebook og Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.