Udgivet i 2 kommentarer

Guide til Ærøskøbing på Ærø

Guide til Ærøskøbing

En slags guide til Ærøskøbing til fods. Byen er så utrolig nem at overskue og ligeså at forelske sig i, og denne sommer kan du gå gratis ombord på færgen fra Svendborg. Der er vel nærmest ingen undskyldning for ikke at bruge en dag på Ærø?

Ærøskøbing er min by. Altså, det er det selvfølgelig ikke, jeg har aldrig boet der, men jeg har tilbragt flere sommerferier der, fordi min morfar boede der en del år. Jeg har hængt ud på marinaen, på byens torv, spadseret rundt på brostenene og ladet som om, jeg var af en finere stand fra en svunden tid, ha ha.

Ærøskøbing er magisk. Der er simpelthen så fin stemning og man fornemmer tydeligt, at det er en levende by. Her er tilflyttere, som ønsker at bruge øen, fremme dens tiltrækningsevne på turismen og som kommer dertil for at leve et roligt liv med forskellige former for iværksætteri. Og det ses, når man bevæger sig rundt, fordi det skorter ikke på butikker, spisesteder, luksus-ismagerier, hang-outs og kunstnere. Derfor skal du selvfølgelig bruge tid i Ærøskøbing, hvis du skal til Ærø. Det er et must!

guide ærøskøbing på gåben

Guide – en fin rute til fods i Ærøskøbing

Når du ankommer med færgen fra Svendborg lægger den til i Ærøskøbing havn. Du går direkte fra færgen op ad Vestergade, som er den brostensbelagte hovedgade med små malede huse, stokroser, butikker og spisesteder.

Drejer du til venstre ad Smedegade i starten af Vestergade, så får du sat de første flueben som turist. I gaden ligger nemlig Flaskepeters samling, som er et fint lille museum, hvor du kan se de forskellige flaskeskibe. Det er virkelig fint, synes jeg, og er noget jeg husker fra jeg var barn. Længere nede ad gaden, næsten på hjørnet af Brogade, der ligger Dukkehuset. Dukkehuset er et lille købstadshus fra 1700-tallet og er dermed fredet. Huset på 33 kvm er lavt, lyserødt og meget fotograferet og altså sjovt at få set. Du kan læse om huset og om de mange smukke døre, som fortæller fine historier i denne artikel.

Butikker, spisesteder og andet, du skal se i Ærøskøbing

Når Dukkehuset er blevet dokumenteret og beundret, så drej til højre ad Brogade. Nu mødes du af Hotel The Monica på højre hånd, hvor du helt sikkert skal stikke hovedet ind. Indretningen er gennemført og betagende både inde og ude i gårdhaven. Selvom du ikke er indkvarteret som hotelgæst her, kan du nyde en frokost eller aftensmad i de attraktive rammer. Butikken er også skøn med velassorterede fristelser.

Hotel The Monica Ærøskøbing guide
The Monica Ærøskøbing
Ærøskøbing guide til fods

På turen videre op ad Brogade kan du nyde de smukke huse og vinduer. i byen er mange vinduer udsmykket med hundefigurer, der enten ser ud mod verden eller ind på hjemmet, men man ser også samlinger af vaser og anden pynt. Det er ret fint!

Nu ankommer du til Torvet. Her ligger den smukke gamle kirke, og torvet, som er omkranset af butikker. Du finder her bl.a. en skøn isbutik, et hotel og forskellige spisesteder. Går du ind i Den Gamle Købmandsgård, mødes du af det hyggeligste miljø. Her er mulighed for at dykke ned i butikkens forskellige produkter, som inkluderer lokale specialiteter, design m.v. I gården finder du også Ærøs eget whisky destilleri, som gerne giver rundvisning og smagsprøver. Ærø Whiskey går blot tilbage til 2013, hvor den spæde start blev anlagt af en lokal skibsfører fra øen, men har i dag sin egen produktion og lokale anerkendelse. Læs mere om Ærø Whiskey her.

I den gamle købmandsgård kan du spise en ufatteligt lækker toast, som serveres smukt med ærteskud og friske blomster, men vigtigst af alt med et drys af ærøsk brombærsirup på toppen.

Fra torvet kan du enten gå ned ad Søndergade og derfra vandre ad vestergade. Begge gader har mange fine butikker, restauranter og smukke gadedøre. Du finder genbrugsbutikker, kunstnere og gallerier her.

Fra torvet kan du også tage smutvejen til Pilebækken (det hedder gaden), hvor du finder en større P-plads, en stor Røde Kors forretning og Blåbær, som er en gårdbutik, hvor du kan kæle med kælegrise og handle lokale specialiteter. Smutvejen er en gangsti, som findes lige ved biblioteket på Søndergade ved torvet. Det er en hyggelig og kort tur, som giver kig til nogle smukke haver undervejs.

Else Schneider Ærøskøbing
Else Schneider Ærøskøbing

Der er mange skønne butikker i Ærøskøbing, og jeg kan ikke nævne dem hver og én, men en tur forbi Else Schneider skal simpelthen nævnes. Louise (som det viste sig faktisk bor i min morfars gamle hus i Ærøskøbing) har alle dage haft en fin snude for smukke ting, og hendes butik bugner af nyt og gammelt, som er svært ikke at falde for.

Det skal du smage, når du er på Ærø

Der er flere virkeligt gode isbutikker, men den på torvet og den, som ligger ved havnen lige ved siden af grillen, de er absolut gode. Steder, hvor de gør sig umage og tilbyder is med forskellige, spændende smage også.

Ærø har naturligvis også sit eget bryggeri med forskellige varianter af gode øl, så se nærmere på dem også. Bryggeriet ligger midt på øen og du kan besøge gårdbutikken og booke rundvisning hos dem. Busserne på Ærø er gratis at stige ombord på, så du kan sagtens bevæge dig ud af Ærøskøbing, selvom du skulle være til fods.

Øen har også sin egen lakrids-konfekt, som laves i en lille fabrik lige ved havnen. Det er naturlige lakridskonfekter med smage af solbær, rabarber, havtorn, stikkelsbær, kaffe m.v. Dyrt, men virkelig smagfuldt og jeg synes ærligt talt ikke man kan undlade at smage dem.

Jeg stopper her, men kunne sagtens blive ved. Sagen er den at Ærøskøbing på en og samme tid er den samme og i konstant forandring. Byen skal opleves, og jeg vil ikke tage aha-oplevelserne fra dig. Du kan gå rundt på må og få og opdage at der hele tiden åbner sig et nyt, idyllerisk glimt for øjnene af dig. Sådan er det og sådan skal det opleves!

Jeg håber, du kunne bruge denne lille guide om Ærøskøbing – om ikke andet så blot til at overbevise dig om, at en tur til øen er en god ide, som du ikke vil fortryde

2 tanker om “Guide til Ærøskøbing på Ærø

  1. Lovely! Next time I come to DK, this stop will be on my list. Tak xox

    1. Oh you would LOVE it at Ærø for sure!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.