Udgivet i 8 kommentarer

Tips til kruset eller krøllet hår

Fotos af cottonbro fra Pexels
links

Jeg har været frisør siden 1998 og har efterhånden mødt mange forskellige slags krøller, krus og dertilhørende frustrationer. Her giver jeg mine bedste tips til dig, som gerne vil have mere kontrol over dit krusede og/eller krøllede hår.

Hvis der er noget, som jeg hyppigt møder frustrerede kunder omkring, så er det krøller. Sjovt nok ønsker alle, som ikke har krøller selv, at de havde dem, mens dem, som faktisk har krøllerne er knap så begejstrede.

Lad mig understrege en ting: Krøller er helt igennem fantastiske og helt igennem krævende. Krøller er hårverdenens diva, som absolut kan samarbejde med de rette tricks i ærmet, men uden dem… glem alt om at krøllerne skulle forære dig guldkorn i døren.

Som oftest er et krøllet hår også et tørstigt hår. Nogle har meget kraftige hårstrå, som kan føles næsten kantede, mens andre har finere og mere bløde hårstrå. Uanset hvad, så er nøglen til spændstige og glade krøller, at de får nok fugt. Og nok er ikke bare en smule. Krøller vil gerne fugtes både gennem shampoo-valg, kur, balsam, leave-in produkter og olier. Joh, krøller er virkelig tørstige, men giver du fugt nok, så lover jeg, at du får langt større glæde af dit krøllede hår.

Curly Girl Method

Det er blevet et hot emne med “Curly Girl Method”, og hvis du synes det giver mening for dig at sætte regler og systemer op, så dyk endelig ned i emnet. Når det er sagt, så kan du også vælge at dykke ned i det og blot plukke nogle tips ud, som tiltaler dig.

Du kan klikke her for at se en oversigt over diverse youtube-video’er, der behandler emnet “curly girl method”.

Personligt har jeg ikke brug for at gøre tingene så komplicerede, som jeg opfatter metoden, selvom der blandt tipsene er mange metoder og tricks som er de samme, jeg anvender og har anvendt i 20 år som frisør. Nu ville jeg blot nævne metoden, fordi mange spørger til den og der kan helt bestemt hentes brugbar info. Jeg vil blot gerne undgå, at du bliver så overmandet af do’s and dont’s fra metoden, at du helt opgiver at gå igang med at fremelske dine krøller.

Nedenfor giver jeg i stedet mine simpleste tips til at få mere styr på krøllerne

pexels-daria-shevtsova-709791
Fotos af Daria Shevtsova fra Pexels

Sådan får du mere kontrol over et krøllet hår

Nu arbejder jeg jo som frisør i egen salon og derfor vælger jeg at tage udgangspunkt i flere af de produkter, som jeg selv forhandler (fordi jeg har udvalgt dem nøje), men jeg linker også til produkter, som jeg tidligere har arbejdet med og kan stå inde for. Min absolut foretrukne børste til krøllet hår er HH Simonsens Gloss Brush*

Jeg deler mine tips op i 2 versioner, så der er en guide til dig med kantede og tykke hårstrå og en til dig med finere og bløde hårstrå.

Få styr på dine krøller – finere hår

 • Vask håret max 2 gange om ugen med shampoo. Brug en shampoo, der opstrammer og fugter dine krøller og ikke er for tung. Det kan være Oway Curly Hair Bath som er god sammen med Daily Use Conditioner fra InSight
 • Red håret helt igennem og knudefrit under bruseren, mens du har balsam i håret og sørg for at vride vandet ud og vikle håndklædet omkring uden at filtre håret igen
 • I det nu håndklædetørre hår masseres Paul Mitchell Sculpting Foam* ind i håret. Vend hovedet nedad, så du kan kramme skummen ind uden at ugle håret. Brug skum svarende til en stor golfbold.
 • Brug så fingrene til at sno nogle store totter sammen, som samler dine krøller. Det betyder ikke så meget om du laver 6 snoninger eller 16 (tilfældige tal!), men snoningerne hjælper krøllerne til at blive mindre frizzet, når de tørrer op, uanset om du lader dem lufttørre eller vælger at bruge en softstyler* på dette tidspunkt. Vælger du at føntørre med en softstyler, så stop før håret er komplet tørt. Det er klart bedst, hvis de sidste 5-15% vand får lov at fordampe selv.
 • Brug Precious Wax blandet med Nurturing Drops til at kramme i det tørre hår for at bringe et let hold, samling og anti-frizz samt glans til det færdige resultat

Få styr på dine krøller – kruset og kraftigt hår

 • Vask håret 1-2 gange om ugen med shampoo. Brug en shampoo, der fugter dine krøller meget uden at være tung. Det kan være Oway Smoothing Hair Bath som er god sammen med Oway Silk’n’ Glow Hair Mask og efterfølgende Oway Smoothing Conditioner. Jep hele 3 produkter er en god ide, men du kan forsøge dig med ikke at bruge kuren hver gang, hvis du synes, det er i overkanten!
 • Red håret helt igennem og knudefrit under bruseren, mens du har balsam i håret og sørg for at kramme vandet ud i stedet for at vride. Vikl så håndklædet forsigtigt omkring uden at filtre håret igen og vent 5 minutter med at tage det af
 • Spray nu en beskyttende spray i længderne, som giver spænd og fugt, eksempelvis Fillerspray fra Rover Hair og brug svarende til en 2-krones størrelse af Curly Potion, som masseres i de fugtige længder, mens du snor håret i store totter for at samle krøllerne. Snoningerne hjælper krøllerne til at blive mindre krusede, når de tørrer op, uanset om du lader dem lufttørre eller vælger at bruge en softstyler* på dette tidspunkt. Vælger du at føntørre med en softstyler, så stop før håret er komplet tørt. Det er klart bedst, hvis de sidste 5-15% vand får lov at fordampe selv.
 • Brug Precious Wax blandet med Nurturing Drops til at kramme i det tørre hår for at bringe et let hold, samling og anti-frizz samt glans til det færdige resultat

Fælles for alle slags krøllet hår er at de dage, hvor du ikke vasker dit hår, kan du evt. fugte håret eller skylle det uden at blive våd i hovedbunden (ved at tage hovedet under vandhanen). Herefter kan du genaktivere gårsdagens styling og evt. tilføre lidt ekstra produkt. Ved at gøre dette får du samlet krøllerne igen og undgår samtidig at udtørre håret med unødig brug af shampoo OG du sparer tid på stylingen i forhold til de dage, hvor håret skal vaskes.

Værd at vide

Jo mere du arbejder med dine krøller, des mere samarbejder de. Sæt derfor en måned af, hvor du beslutter dig for at fremme krøltegningen og ikke afviger fra rutinen. Glem alt om at glatte håret den ene dag og have perfekte krøller den næste. Kun få kan lave de skift med succes, men jo mere du forkæler dit krøllede hår, jo nemmere bliver det simpelthen

Nu er måske overvældet af alle informationerne? Det håber jeg ikke – og hvis du er, så pluk en enkelt ting eller to fra mine tips, som du kan begynde at arbejde med. Du kan altid eksperimentere og udbygge rutinerne, men husk bare, at jo mere trofast du er til en rutine, des mere vil krøllerne begynde at arbejde for dig ♥

8 tanker om “Tips til kruset eller krøllet hår

 1. Hvad anbefaler du til børn med krøllet har?

  1. Hej Anja – jeg anbefaler faktisk det samme til børn – en vurdering er selvfølgelig om der er brug for lige så mange rutiner og produkter, men nurturing drops og Filter Spray’en er et godt sted at starte til børn i hvert fald … og selvfølgelig shampoo og balsam også 🙂

   1. Tak for svar 🙂

 2. Anbefaler du at bruge Gloss Brush børsten fra HH Simonsen i håndklædetørt hår, når det er disse rutiner du beskriver?

  1. Nej, optimalt set friseres håret ikke efter du har forladt badet, så det bedste er at rede det under bruseren med kur eller balsam i og så undlade at ruske i det herefter. Du kan til nøds finger-frisere det, hvis der opstår lidt knuder 🙂

   1. Tak for svar.

    Hvornår bruger man så børsten?

    1. Den bruger du før du går i bad, så du får friseret knuder ud og så under bruseren med kur eller balsam 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.