Udgivet i Skriv en kommentar

Cremet grøntsags sauce a la plantebaseret mac’n’cheese

Her er en opskrift på en cremet pastaret med osteagtig smag, men som ikke gør dig tung efterfølgende. Det her er en plantebaseret opskrift, så der er masser af grøntsager, ingen olie, ingen ost, ingen nødder – faktisk er der lige omkring 40 kalorier i en servering af saucen, selvom du vil tro det er løgn, fordi den smager og opleves som en cremet forkælelse. Jeg kalder den for en vegansk udgave af mac’n’cheese.

Mmmmmm, må jeg lige have lov at sige, at den her ret er MEGA lækker og samtidig meget nem at lave?! Nu har jeg aldrig selv været en mac’n’cheese pige, men ideen om en cremet pastaret med de der nøddeagtige og ostede smage, den står jeg ikke af vejen for, sket ikke hvis den i virkeligheden er baseret på en masse grøntsager frem for fløde og fed ost.

Jeg har altid elsket ost, ikke mindst den cremede tekstur, som osten kan bidrage med, men jeg oplever ofte en kvalme og næste mavepineagtig tung fornemmelse, når jeg har spist mig mæt i de tunge pastaretter, så derfor har jeg ønsket at finde et velfungerende alternativ til at imødekomme længslen efter det cremede, men uden at blive dårlig efterfølgende.

vegansk ostesauce - mac'n'cheese

Lidt nyttig fakta om ingredienserne

I denne opskrift bruger jeg masser af grøntsager og opnår til trods for manglen på olie, nødder og parmesan en cremet tekstur og en oste-agtig smag, som holder. De valgte ingredienser har jeg valgt af flere årsager – dels tekstur og smag selvfølgelig, men også brug af søde kartofler for at få den gule osteagtige farve og så er der selvfølgelig de gode egenskaber:

 • Blomkål – *roses for at være anti inflamatorisk, værende god i forebyggelsen af kræft og endda at beskytte tarmen mod de “dårlige bakterier” (*Kilde)
 • Sød kartoffel – Indeholder gode mængder af både A- og C-vitamin. De stabiliserer også blodsukkeret og indeholder nogle gode fibre
 • Hvidløg giver en nødvendig smag, som går rigtig godt i spænd med blomkålens dybe nøddeagtige smage
 • Gærflagerne er inaktivt gær og er vist i virkeligheden i familie med svampe. Hvis du ikke tåler gær kan du alligevel godt spise gærflager, som indeholder B-vitamin, komplet protein, selen og andre gode ting. Læs mere fakta om gærflager her

Prøv også denne opskrift på fritterede blomkål a la hotwings

mac cheese plantabaseret-2685
mac cheese plantabaseret-2681

Plantebaseret mac’n’cheese uden nødder og olie

Antal: 10 portioner
Kalorier: 40kcal

Ingredienser

 • 300 gram blomkål
 • 300 gram søde kartofler
 • 5 fed hvidløg
 • 1 dl gærflager
 • 500 ml vand
 • 1 terning grøntsagsbouillon
 • 1 spsk flagesalt
 • 1 dl kokosmælk fuldfed

Sådan gør du

 • Skær blomkål og søde kartofler i små lige store stykker og læg dem i en gryde med vand og bouillon. Bring det til kogepunktet under låg og lad det koge mørt.
 • Snit hvidløgsfed fint og sautér dem på en pande med ca. 1/2 dl vand. Hæld hvidløg med væde op i gryden
 • Når grøntsagerne er kogt møre slukkes for blusset og al indhold fra gryden overføres til en blender, hvor kokosmælk, salt og gærflager tilsættes.
 • Blend til en jævn og cremet konsistens og hæld det på glas. Lad det afkøle helt før der lukkes til med låg og sættes på køl.

Når du har ostesaucen i hus, så kan den opbevares på køl i en beholder med låg. Jeg bruger den til flere ting, deriblandt smurt på brød til en toast, som “ost” på nachos og tortillas, med brasede kartofler og friske krydderurter eller som vist her i en pastaret.

mac cheese plantabaseret vegansk opskrift

Sådan laver du en vegansk Mac’n’Cheese

I en gryde med vand koges pasta til 2 personer al dente og vandet sies fra. Pastaen hældes tilbage i gryden sammen med 2 dl ostesauce, 1 dl halverede cherrytomater og 1 stængel forårsløg, som er snittet op. Rør roligt i gryden, mens saucen bliver varm og fordeler sig omkring pastaen og hæld det hele på et serveringsfad. Drys med hakket basilikum og nyd retten.

Jeg håber, du får lyst til at prøve opskriften her af . Uanset om du prøver at minimere indtaget af fedt, animalske produkter eller bare synes, den lyder lækker, så husk at mad bare er mad, som skal gøre dig glad og mæt ♥

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.