Udgivet i Skriv en kommentar

Cremet pastaret med svampe – plantebaseret opskrift

plantebaseret pastaret a la stroganoff - vegansk opskrift
links

Det er længe siden, jeg sidst har fået delt en opskrift, men jeg har lige haft så stor succes med en cremet pastaret med svampe, at jeg lovede manden at få den dokumenteret, så vi har mulighed for at gentage den. Dette er en plantebaseret opskrift, så selvom den ligner og føles som en tung, flødet ret, så føles den altså let optagelig og dejlig i maven – selvfølgelig med masser af dyb velsmag og comfort.

Jeg elsker en dyb og “tung” pastaret, men jeg bryder mig ikke om følelsen i kroppen efterfølgende. Jeg har erfaret, at min krop slet ikke er glad for de tunge ingredienser som fløde, men mine smagsløg graver alligevel de der “comforting” elementer, som en cremet og dyb ret giver. Derfor er jeg blevet særdeles glad for at lege med de plantebaserede udgaver af retter, som smager derhenad men ikke efterlader mig med kvalme eller mavepine. Det er jo ren WIN!

Lidt om ingredienserne i denne opskrift

Umami Paste* en genialt at have ved hånden. Det kan for en almindelig dansker lyde lidt eksotisk, men i virkeligheden er det ikke anerledes end at vi eksempelvis har tomatpuré på lager. Du kan også bruge din paste i supper, til ramen nudler og andre saucer. Umami er japansk og betyder vist nok velsmag, så det er en sammensætning af dybde-smage, som ofte er det, der får en ret til at blive ekstra god.

I retten her bruger jeg en vegansk fløde, som jeg synes har den rette sødme og konsistens i forhold til regulær fløde. Naturli Cuisine på havre har 14,4 % fedt, hvilket minder om indholdet i en madlavningsfløde, men denne på havre har langt mindre mættet fedt i sig og en anelse mere protein.

Madkulør er vist nok plantebaseret, men jeg er faktisk i tvivl og har ikke kunne finde opklarende information herom. Madkulør kan sagtens udelades fra retten – jeg bruger blot en smule, fordi jeg synes det gør noget lækkert ved farven, som bliver mere gylden og cremet at se på.

Porrer udmærker sig ved at blive søde og cremede i retten, hvor svampene tilfører protein og masser af dyb smag. Gærflagerne* bidrager med lidt a la det samme som parmesan ville gøre – altså en salt, dyb smag og lidt crema.

plantebaseret pastaret a la stroganoff - vegansk opskrift
plantebaseret pastaret a la stroganoff - vegansk opskrift
plantebaseret pastaret a la stroganoff - vegansk opskrift

Cremet pastaret med svampe – plantebaseret opskrift

Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 250 gram portobello svampe
 • 200 gram porrer eventuelt fra frost
 • 1 spsk Olivenolie
 • 2 spsk Umami Paste
 • 500 ml Cuisine på havre fra Naturli
 • 1/4 dl vand
 • 1/2 tsk løgpulver
 • 1/4 tsk hvidløgspulver
 • Salt og peber
 • 1 spsk soya sauce
 • 2 spsk Gærflager
 • 1 spsk Akaciehonning kan erstattes af rørsukker
 • 500 gram tørret pasta
 • 1,5-2 dl Pastavand

Sådan gør du

 • Snit porrer i fine strimler (frosne porrer kan hældes direkte fra posen)
 • Svampene snittes i forskellige størrelser, hvor de fleste snittes helt fint. En enkelt svamp snittes i større, mundrette, flade størrelser og stilles til side
 • I en sauterpande varmes olien og porrer, svampe og et drys salt tilsættes
 • Steg ved middel varme under omrøring i 4-5 minutter til porrer og svampe er opblødt og begynder at tage farve
 • Tilsæt umami paste, løgpulver og hvidløgspulver og fortsæt med omrøring og stegning i 1-2 minutter
 • Tilsæt nu Naturlig Cuisine og brug lidt vand til at ryste det hele ud af kartonen med
 • Lad retten simre ved lav varme og smag løbende til med friskkværnet peber, soya og honning
 • Kog pastaen i en gryde med vand og øs lidt af pastavandet med over i saucen sammen med gærflager og de tilsidesatte svampe
 • Lad retten samle sig under rolig omrøring og smag til med ekstra soya eller honning, hvis du synes retten mangler sødme eller salt
 • Slut af ved at vende de færdige pastaer over i svamperetten og server straks

Der er faktisk ikke så meget mere at sige. Du skal sådan set bare få indkøbt de ingredienser, du mangler og så kaste dig ud i det. Og ingen grund til at bekymre sig over om det er dumt at bruge penge på de ting, for du kommer til at bruge dem op, når du igen og igen er nødt til at lave den her ret … for det kommer du til.

Del endelig med mig, når du laver retten. Du er velkommen til at tagge mig på Instagram, hvor jeg hedder @dortebak.dk ♥

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.